Sperma taistelee eloonjäämisestä - Äitiyden Ihme - Raskaus
 

Sperma taistelee eloonjäämisestä

Sperma taistelee eloonjäämisestä

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2018

Sperma taistelee eloonjäämisestä, ja kaikki alkaa ejakulaatiosta, jonka jälkeen lähes 200 miljoonaa siittiötä kiirehtii kohti naisen munasolua hedelmöittääkseen sen.

Vaikka ei ehkä siltä vaikutakaan, hedelmöitys on yksi monimutkaisimmista biologisista prosesseista. Kuvaamme tämän kiehtovan tapahtumasarjan vaihe vaiheelta tässä artikkelissa.

Sperma taistelee eloonjäämisestä

Siittiösolut ovat erilaistumattomia soluja, mikä tarkoittaa, että jokainen niistä on täysin ainutlaatuinen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sperma ei pysty uudistumaan naisen elimistössä, ja siksi ne joutuvat taistelemaan eloonjäämisestään.

Ejakulaation jälkeen kohdun supistelut ja naisen vastustuskyky saavat aikaan oksidoivaa stressiä, joka vaurioittaa näitä soluja.

Matkalla on toki vielä monia muita esteitä, jotka siittiöiden on ylitettävä, jos ne haluavat päästä hedelmöittämään munasolun.

Mutta miltä tämä matka näyttää? Mikä siinä on niin poikkeuksellista?

Sperma naisen sukuelimissä

Kun sperma on päässyt vaginan sisälle, sen on kuljettava noin 15-18 cm:n matka siemenaiheen luokse.

Ja kun naisen elimistö huomaa sperman läsnäolon vaginassa, se käynnistää eräänlaisen kontrollimekanismin.

Sinä aikana kun sperma tekee matkaansa siemenaiheeseen, tulevan äidin keho luo eräänlaista reaktion.

Tämän reaktion tehtävä on suunnitella reitti miehen sukusoluja varten sillä aikaa, kun ne lähestyvät siemenaihetta.

Ensimmäiset esteet

Ensimmäinen este liittyy naisen emättimen pH-tasoon. Koska emätin on hapan (noin pH 5:n luokkaa), jotkut siittiöistä kuolevat.

Toinen este taas liittyy vastustuskykyyn. Koska vagina on elin, jolla on yhteys ulkopuoliseen maailmaansillä on antibakteerisia puolustusmekanismeja, jotka voivat ottaa myös miehen sukusolut kohteekseen.

Sperma taistelee eloonjäämisestä

Neutralisointimekanismit

Siemenplasma ottaa sitten tietyt suojaukset käyttöönsä kumotakseen nämä esteet ja päästäkseen vaginan läpi. Tämä tarkoittaa sitä, että se erittää aineita, jotka rajoittavat fagosytoositapahtumaa.

Siemenplasman pH-taso on korkeampi kuin vaginalla. Kun nämä kaksi ottavat yhteen, pH neutralisoituu ja miehen sukusolujen tuhoutuminen estyy.

Kohdunkaula

Seuraavaksi on vuorossa toinen vaihe sperman taistelussa eloonjäämisestä. Sperman on nyt päästävä kulkemaan kohdunkaulan läpi. Tässä vaiheessa suurin osa siittiöistä on jo jäänyt matkan varrelle.

Mutta kohdunkaula erittää limaa, joka koostuu 96 %:sti vedestä voidakseen auttaa spermaa etenemään.

Kohdunkaulan onkalot

Kohdunkaulan rakenne koostuu onkaloista. Sperma voi jäädä näihin onkaloihin jumiin, jolloin sperman matka kohteeseensa jää kesken.

Sperma voi pysyä elossa korkeintaan 5 päivää yhdynnän jälkeen. Sitä saattaa myös poistua kohdunkaulan onkaloista, jolloin se voi taas jatkaa hedelmöitysmatkaansa.

Kohdussa suunnistaminen

Ennen kohdun saavuttamista sperman on päästävä läpi kohdunkaulaa reunustavasta limasta. Jos ovulaatio on jo tapahtunut, tämä lima tulee olemaan vetisempää ja siten spermalle helpompaa läpäistä.

Sperma voi suunnistaa kohtuontelon läpi 10 minuutissa. Tämä ripeys johtuu siitä, että kohtu ja munanjohtimet tuottavat supistuksia, jotka vetävät spermaa puoleensa ja avustavat sen saapumista siemenaiheen luokse.

Munanjohtimet

Tässä vaiheessa miehen sukusolujen on yletyttävä munanjohtimien suuaukkoon, joka on reitin kapein osio.

Spermassa tapahtuu kaksi muutosta, jotta se voi jatkaa matkaansa munasolun luokse. Ensinnäkin ne muuttuvat hyperaktiivisiksi ja niiden liikkuminen nopeutuu.

Toiseksi, miehen sukusolujen plasmakalvo muuttuu voidakseen läpäistä siemenaiheen suojakerrokset.

Sperma taistelee eloonjäämisestä

Etäisyys oosyyttiin

Hyperaktiivisuus on spermalle välttämätöntä, jotta se pääsisi läpäisemään oosyyttiä peittävän kalvon. Tämän lisäksi munanjohtimissa käynnistyy ohjausmekanismi, joka johdattelee spermaa munasolun luokse.

Loppuvaiheet

Niistä miljoonista vaginaan saapuneista siittiöistä vain muutama tusina selviää loppuvaiheisiin asti.

Seuraavana haasteena on munasolua suojaavien solujen läpäisy. Sillä hetkellä, kun tämä on saavutettu, yksi siittiöistä vapauttaa entsyymiä, joka käynnistää akrosomireaktion.

Munasolu luo ympärilleen välittömästi kilven, jotta yksikään toinen siittiö ei pääse hedelmöittämään sitä. Tämä takaa sen, että alkio voi jatkaa kehittymistään.

Ja tämä on se reitti, joka sperman on käytävä läpi hedelmöittääkseen munasolun. Se on selviytymistie, jossa vain yksi pääsee maaliin huolimatta niistä miljoonista muista, jotka yrittävät samaa.

Jäljellejäänyt sperma menehtyy uupumuksenrakennepoikkeamien tai naisen vastustuskyvyn toimintojen takia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.