Raskaus ja suurikokoinen sikiö - Äitiyden Ihme
 

Raskaus ja suurikokoinen sikiö

Raskausaikana sekä äidin että sikiön terveyttä on tärkeä tarkkailla huolellisesti. Sikiön koko on yksi tekijä, jota tulee pitää silmällä. Millaisia suosituksia tulee noudattaa, kun sikiö on suurikokoinen ikäänsä nähden?
Raskaus ja suurikokoinen sikiö

Kirjoittanut Fernando Clementin

Viimeisin päivitys: 18 maaliskuuta, 2023

Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta raskaus ja suurikokoinen sikiö. Sikiöstä puhutaan suurikokoisena vauvan saapuessa maailmaan painaen yli 4500 grammaa. 

Sen lisäksi, että suurikokoinen sikiö vaikeuttaa synnytystä, tämä ominaisuus saattaa aiheuttaa joidenkin terveysongelmien kehittymistä. Mitä suurikokoista sikiötä kantavan naisen siis kannattaa tehdä?

Välttyäkseen suuremmilta komplikaatioilta, moni äiti pohtii, mitä hän voi tehdä etukäteen ehkäistäkseen sikiön isokokoisuuden mahdollisesti aiheuttavia ongelmia.

Suurikokoisen sikiön paino – yli 4,5 kiloa – on korkeampi kuin normaalikokoisen sikiön paino. Vuonna 2017 Suomessa syntyneistä lapsista 2,4 % painoi yli 4,5 kilogrammaa.

Suurikokoinen sikiö – mikä aiheuttaa tämän piirteen?

Ennen kuin kerromme suurikokoiseen sikiöön liittyvistä toimenpiteistä, on hyvä tietää enemmän aiheesta. Seuraavaksi listaamme tekijöitä, jotka mahdollisesti aiheuttavat sikiön suurikokoisuutta:

  • Perimä: Jos vanhemmilla on taipumusta ylipainoon, on myös lapsella suuri todennäköisyys periä nämä alttiutta aiheuttavat geenit itselleen. Tämä saattaa siis näkyä jo ennen lapsen syntymää.
  • Äidin paino: Jos äiti on raskausaikana ylipainoinen, saattaa se vaikuttaa myös sikiön painoon.
  • Raskausdiabetes: Koska diabetes aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa, voi se johtaa liialliseen sokerin määrään sikiön elimistössä. Tämä aiheuttaa sikiön painon kohoamista.
  • Raskausaika: Kun raskaus on edennyt 40. raskausviikolle, sikiö on saattanut kasvaa liian isoksi.
  • Aiemmat raskaudet: Jos kyseessä ei ole äidin ensimmäinen raskaus, saattavat sikiölle ravintoa vievät väylät olla laajempia, mikä aiheuttaa sikiön suurikokoisuutta.

Muita sikiön kokoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa äidin ikä, ruokavalio, sosioekonomiset olot sekä lapsen mahdolliset geneettiset sairaudet. Geneettisistä sairauksista esimerkiksi Weaverin oireyhtymä, Sotosin oireyhtymä sekä muut perinnölliset sairaudet voivat olla syynä sikiön suurikokoisuuteen.

Mahdolliset seuraukset

On täysin mahdollista, että suurikokoinen sikiö syntyy aivan normaalisti. On kuitenkin olemassa todellinen riski synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin, kuten myös terveysongelmiin lapsen kasvaessa.

Suurikokoisen vauvan tapauksessa obstetrinen, eli synnytyksessä tapahtuva, vamma, kuten sijoiltaan mennyt olkapää tai olkahermopunoksen vamma, on mahdollinen. Vauvan olkapää voi mennä sijoiltaan olkapään jäädessä jumiin synnytyskanavaan. Jotta lapsi saadaan irrotettua äidin lantioluusta ja syntymään, hänen olkaluuhunsa voidaan joutua aiheuttamaan pieni murtuma.

Myös äiti saattaa kärsiä vaurioista, kuten runsaasta verenvuodosta, komplikaatioista anestesialääkkeen annostelussa ja ympäröivien elinten tulehduksista, synnytyksen aikana.

Suurikokoisesta sikiöstä puhutaan vauvan painaessa yli 4500 grammaa.

Tulevaisuudessa lapsi saattaa kärsiä seuraavista sairauksista:

Myös raskausaikana tapahtuvan keskenmenon riski on suurempi, kun kyseessä on suurikokoinen sikiö. Tätä voi aiheuttaa mm. kohdun tilanpuute tai napanuorassa tapahtuva paine. Yksi syy keskenmenoon voi olla se, että sikiö ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita kehittyäkseen kunnolla.

Vauva on isokoinen, mutta laskettu aika ei ole vielä – mitä tehdä?

Kun lääkärisi on todennut sikiön olevan suurikokoinen, et voi tehdä juurikaan mitään, muuta kuin valmistautua tulevaan synnytykseen.

Koska suurikokoisen sikiön aiheuttavat tekijät tunnetaan, on kuitenkin olemassa tiettyjä suosituksia, joita kannattaa noudattaa tulevaisuuden raskauksia silmällä pitäen.

Tärkein tehtävä on seurata omasi sekä lapsen painonnousua raskauden aikana. Sinun tulee myös tarkkailla glukoositasojasi, sillä tämä saattaa ehkäistä tai havaita raskaudenaikaisen diabeteksen.

Jos vauvan suurikokoisuus johtuu ylimenneestä raskaudesta, saattaa lääkäri silloin suositella synnytyksen käynnistämistä.

Kun on synnytyksen aika, lääkäri saattaa ehdottaa sektiota, jos se vain on mahdollista. Tällä tavoin sekä äiti että lapsi voivat välttyä alatiesynnytyksessä mahdollisesti ilmeneviltä komplikaatioilta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.