Mikä on vastasyntyneen kantapäästä otettava ihopistosnäyte?
 

Mikä on vastasyntyneen kantapäästä otettava ihopistosnäyte?

Mikä on vastasyntyneen kantapäästä otettava ihopistosnäyte?

Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2019

Ihopistosnäytteen ottaminen on tärkeä toimenpide, joka suoritetaan vastasyntyneelle vauvalle. Lapsen kantapäästä otettava ihopistosnäyte mahdollistaa tiettyjen sairauksien havaitsemisen jo ennen oireiden ilmenemistä. Jatka lukemista saadaksesi tietää lisää tästä vastasyntyneisiin liittyvästä rutiinitoimenpiteestä.

Mikä on vastasyntyneen kantapäästä otettava ihopistosnäyte?

Lapselle tehdään syntymän jälkeen sairaalassa monenlaisia tutkimuksia, joista yksi on ihopistosnäytteen ottaminen kantapäästä. Tämä testi suoritetaan 48-72 tunnin sisällä lapsen syntymästä.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa mahdollisia synnynnäisiä aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia, jotka saattavat vaikuttaa lapsen kehitykseen. Kun ihopistosnäytteen ottaminen suoritetaan oikeaan aikaan, voidaan mahdolliset sairaudet diagnosoida ennen kuin ne aiheuttavat lapselle oireita.

Ihopistosnäyte tarkoittaa muutaman veritipan keräämistä vastasyntyneen kantapäästä. Tämän verinäytteen varhainen analysointi mahdollistaa endokriiniseen ja metaboliseen järjestelmään liittyvien perinnöllisten sairauksien havaitsemisen ajoissa.

Ihopistosnäytteen ottaminen suoritetaan siten, että vastasyntyneen kantapäätä pistetään nopeasti ja pinnallisesti pätevän hoitohenkilökunnan toimesta. Tämän jälkeen veri otetaan talteen ja viedään laboratorioon analysoitavaksi.

Miten näytteenotto tapahtuu?

Kuten jo yllä kerroimme, ihopistosnäyte otetaan vastasyntyneen kantapäästä nopeasti pistämällä ja ottamalla veri talteen. Hoitaja ottaa näytteen nopeasti, ja pistos tehdään pinnallisesti kivun minimoimiseksi. Hoitaja tipauttaa veripisaroita pienelle paperin palalle ja lähettää näytteen laboratorioon analysoitavaksi. Tulokset ovat valmiit kolme viikkoa näytteenoton jälkeen. Jos ensimmäinen näyte epäonnistuu, hoitaja ottaa uuden näytteen.

Kaikesta hoidosta ja varovaisuudesta huolimatta on todennäköistä, että vauva reagoi kipuun huutamalla ja itkemällä. Siksi äidin suositellaan olevan vauvan lähellä lohduttamassa ja rauhoittelemassa tätä.

Mikä on vastasyntyneen kantapäästä otettava ihopistosnäyte?

Mitä tapahtuu, jos testin tulos on positiivinen?

Pidä mielessä, että testin tulokset valmistuvat aikaisintaan 6-8 viikon kuluttua. Tulokset tulevat olemaan osa lapsen sairaushistoriaa, ja niiden pitäisi olla saatavilla mahdollisten tulevien tutkimusten aikana.

Jos testin tulokset ovat positiiviset, lapsen lääkäri tulee määräämään uudet kokeet, jotta testin tulos varmistuu. Sinun tulee siis viedä lapsesi takaisin sairaalalle tai klinikalle, jotta ihopistosnäytteen ottaminen voidaan suorittaa uudelleen.

Jos myös seuraavat testien tulokset osoittautuvat positiivisiksi, lapsen vanhempien tulisi olla yhteydessä asiantuntijatahoon, joka on erikoistunut metabolisiin sairauksiin. Lääketieteen asiantuntijat ja ammattilaiset neuvovat vanhempia, miten heidän tulisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Hoito tulee määräytymään sen mukaan, minkä sairauden tutkimukset tulevat paljastamaan. Esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan eli hypertyreoidismin tai adrenaalisen hyperplasian ollessa kyseessä, lapsi saattaa tarvita hormonikorvaushoitoa loppuelämänsä ajan.

Jos lapsen diagnoosina on hemoglobinopatia, lapsi tarvitsee ainoastaan ennaltaehkäisevää hoitoa tiettyjä tulehduksia vastaan.

“Kannat lastasi sisälläsi yhdeksän kuukauden ajan, sylissäsi kolmen vuoden ajan ja sydämessäsi kuolemaasi saakka.” – Mary Mason –

Mitä sairauksia ihopistosnäytteen avulla voidaan havaita?

Suurin osa sairauksista, joita ihopistosnäytteen avulla voidaan havaita, on perinnöllisiä metabolisia eli aineenvaihdunnan sairauksia. Vaikka nämä sairaudet eivät oireilisikaan millään tavoin, ne voivat muuntua ja vaarantaa lapsen oikeanlaisen kehityksen.

Kun kyseessä on vastasyntynyt lapsi, on hyvin harvinaista havaita jokin aineenvaihdunnan sairaus. Siksi onkin hyvin tärkeää, että mahdolliset sairaudet havaitaan varhain, jotta niihin voidaan puuttua, ennen kuin oireita ilmenee.

Vastasyntyneen ihopistosnäyte

Muista, että tällaisten sairauksien varhainen diagnosointi ei tarkoita sitä, etteikö lapsesi voisi nauttia normaalista elämästä. Seuraavaksi listaamme sairaudet, jotka voidaan havaita ihopistosnäytteestä.

  • hemoglobinopatia, kuten sirppisoluanemia
  • kystinen fibroosi
  • perinnölliset metaboliset sairaudet, jotka liittyvät rasvahappoihin, hiilihydraatteihin sekä aminohappoihin, esimerkiksi galaktosemia y fenyyliketonuria
  • perinnöllinen adrenaalinen hyperplasia
  • perinnöllinen hypertyreoidismi eli kilpirauhasen liikatoiminta
  • tulehdustaudit, kuten ihmisen immuunikatovirus eli HIV ja toksoplasmoosi

Loppuyhteenvetona voimme todeta, että ihopistosnäytteen ottaminen mahdollistaa perinnöllisten sairauksien varhaisen havaitsemisen. Tämä testi mahdollistaa sen, että mikä tahansa komplikaatio voidaan havaita ennen, kuin se alkaa oireilemaan.

Jos olet tuore äiti, muista olla lähellä lastasi valmiina lohduttamaan häntä, kun hoitaja ottaa näytteen. Pidä mielessä, että tämä tutkimus on hyvin hyödyllinen, sillä sen avulla lapsesi terveydestä pidetään hyvää huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • National Institute for Public Health and the Environment. Pruebas en el recién nacido: prueba del talón y prueba de audición. Información general de los padres. 2017.
  • Newborn bloodspot screening. Victorian Agency for Health Information. Safer Care Victoria.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.