Raskauden toinen kolmannes tuo mukanaan monia muutoksia
Uuden elämän kantaminen vatsassa on ainutlaatuinen kokemus, jonka aikana keho muuttuu viikko viikolta. Ensimmäiset 90 päivää ovat usein raskauden vaikeimmat hetket hormonaalisten muutosten ja energian puutteen vuoksi. Raskauden toinen kolmannes tuo mukanaan monia muutoksia, ja yleensä tämä vaihe on vähemmän raskas kuin ensimmäinen kolmannes.
Raskausviikkojen 13-26 välillä fyysiset muutokset ovat silminnähtäviä, kun vatsa ja rinnat jatkavat kasvuaan. Pahoinvointi usein häviää, mutta sen tilalle ilmestyy sellaisia oireita kuten selkäkipu, ummetus ja ihon pigmentaation muutokset.
Asiantuntijat suosittelevat monitoroimaan ja kontrolloimaan painonnousua tässä raskauden vaiheessa. Kuudenteen kuukauteen mennessä odottavan äidin tulisi olla kerryttänyt vähintään kuusi lisäkiloa terveellisellä tavalla.
Raskauden toinen kolmannes tuo mukanaan monia muutoksia
Jotkut naiset kärsivät lukuisista epämiellyttävistä oireista raskauden aikana, kun taas toiset selviävät raskausajasta hyvin helpolla.
Tyypillisesti raskauden toiseen kolmannekseen liittyviä oireita ovat seuraavat:
- Kipu. Tämä liittyy etenkin selkään, lantioon, lonkkiin ja jalkoihin. Vauvan kasvaessa selkä kannattelee vatsan painoa. Lantion ja lonkan ligamentit venyvät ja valmistautuvat synnytyksen vaatimaan leventymiseen, mikä aiheuttaa kipua.
- Krampit. Jalkojen krampit ovat tavallisia neljännestä raskauskuukaudesta lähtien. Niitä aiheuttaa hermoihin ja verisuoniin kohdistuva paine. Kovaa kipua ja turvotusta jaloissa voi aiheuttaa veritulppa, joka vaatii välitöntä hoitoa.
- Närästys ja ummetus. Kasvaessaan kohtu alkaa painaa vatsaa ja sisäelimiä muuttaen ruoan ja happojen liikkumista. Hormonien vaikutus ruoansulatusjärjestelmään vaikeuttaa tilannetta entisestään. Epämiellyttävän tunteen välttämiseksi tai vähentämiseksi kannattaa juoda runsaasti, syödä hedelmiä ja muroja sekä harrastaa kevyttä liikuntaa.
- Peräpukamat. Kasvavan kohdun paine ja raskausaikana monia naisia vaivaava ummetus altistavat peräpukamille. Hoitoon voidaan käyttää lääkevoiteita tai puikkoja, ja oloa voidaan helpottaa suihkuttamalla käsisuihkulla lämmintä vettä peräaukkoa kohti.
- Ihon pigmentaation muutokset. Kasvoille voi ilmestyä tummia auringonvalolle arkoja pisteitä. Etenkin runsaasti venyvä rintojen ja vatsan alueen iho on altis raskausarville. Nämä muutokset voivat hälvetä tai kadota synnytyksen jälkeen.
Ruoansulatusongelmien aiheuttaman epämukavuuden välttämiseksi tai vähentämiseksi suositellaan juotavan runsaasti nesteitä ja nautittavan hedelmiä ja muroja. Tämän lisäksi pieni määrä liikuntaa, esimerkiksi useiden minuuttien kävely, päivittäin tekee hyvää.
Muita odottavan äidin kokemia fyysisiä muutoksia
- Muutokset hiuksissa. Raskaana olevan naisen hiuksissa voidaan nähdä samanlaisia muutoksia kuin naisilla ennen kuukautisia. Näitä ongelmia voidaan ehkäistä juomalla tarpeeksi vettä ja käyttämällä iholla voiteita ja öljyjä.
- Hikoilu. Runsas hikoilu on yksi raskauden toiseen kolmannekseen yleisesti liittyvistä oireista. Tämä johtuu hikirauhasten laajentumisesta.
- Kohonnut pulssi. Sydän pumppaa enemmän verta ja sykkii nopeammin, mikä voi laukaista voimakkaita sydämentykytyksiä tai takykardian. Stressi ja liiallinen painavien esineiden nostelu voi vaikuttaa sydämen toimintaan. Tämä voidaan estää rentoutumalla ja oikealla asennolla.
- Muutokset rintojen ulkonäössä. Rinnat kasvavat suuremmiksi ja painavammiksi ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Uudet maitotiehyet kehittyvät vasta neljännen raskauskuukauden jälkeen.
- Montgomeryn rauhaset nousevat entistä paremmin näkyviin. Nämä ovat nännipihassa olevia pieniä rauhasia, jotka näkyvät tavallista selvemmin kiihtyneen rintojen verenkierron vuoksi.
- Valkovuoto. Keho kehittää vasta-aineita ja poistaa normaalia suurempia määriä läpinäkyvää tai valkoista eritettä emättimen kautta. Tämä hajuton erite estää bakteerien muodostumisen emättimessä.
- Tulehtuneet ikenet. Ikenet voivat vuotaa hieman verta hampaita harjattaessa. Kiihtyneen verenkierron vuoksi myös nenäverenvuodot ovat mahdollisia, ja limakalvojen turvotus voi aiheuttaa nenäonteloiden tukkeutumista.
- Unettomuus. Sikiön liikkeet voivat aiheuttaa äidille kipua ja epämukavaa oloa etenkin nukkuma-aikaan – erityisesti, jos nukkuma-asento on huono.
Kuten jo mainitsimme, raskauden toisen kolmanneksen aikaiset oireet vaihtelevat naisesta, lapsesta ja raskaudesta riippuen. Tärkeintä on lievittää niitä mahdollisuuksien mukaan miellyttävän raskauden takaamiseksi. Raskauden aikaiset äitiysneuvolakäynnit mahdollistavat mahdollisesti mieleen nousseiden kysymysten ja murheiden selvittämisen.