Raskaana oleva nainen saattaa olla miehelle mysteeri - Äitiyden Ihme
 

Raskaana oleva nainen saattaa olla miehelle mysteeri

Raskaana oleva nainen saattaa olla miehelle mysteeri
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2018

Useimmat miehet tekevät parhaansa pitääkseen kumppaninsa tyytyväisenä tämän raskauden aikana. Virheitä voi toki sattua, sillä miehet eivät tiedä, mitä raskaana oleva nainen käy läpi. Nämä virheet eivät välttämättä ole mikään suuri ongelma, mutta jos haluat välttää virheiden tekemisen, jatka lukemista.

Miehet jäävät usein taka-alalle raskauden aikana. On kuitenkin kasvava trendi, että miehet aktivoituvat olemaan yhä enemmän läsnä sekä raskausprosessissa että synnytyksessä. Useimmille miehille kaikki raskauteen liittyvä on uutta ja erikoista – eikä pelkästään positiivisella tavalla. Yhtäkkisten mielialavaihteluiden sekä yöllisten ruokahimojen käsitteleminen saattaa olla välillä haastavaa.

Mies, tämä artikkeli osoittaa sinulle, että peli ei ole menetetty. Seuraavaksi esiteltävät asiat saattavat auttaa tulevia isiä olemaan enemmän kumppaniensa tukena raskausaikana.

Raskaana oleva nainen – mitä miehen olisi hyvä tietää?

Mies voi tuntea olonsa eksyneeksi erityisesti kumppaninsa ensimmäisen raskauden aikana. Jostain syystä jokainen pienikin asia tuntuu vaikuttavan tulevaan äitiin jollain tavalla. Mies, älä kuitenkaan luovuta! Jotta pystyt tukemaan kumppaniasi, tärkeintä on tietää, kuinka naisen keho toimii raskauden aikana.

Terveellinen ruokavalio on tärkeää

Moni raskaana oleva nainen on nälkäinen koko ajan. Jokainen tietää, että odottavan äidin on saatava normaalia enemmän ravintoaineita, jotta kohdussa oleva lapsi kasvaa ja pysyy terveenä. Jos nainen sanoo tarvitsevansa ruokaa heti, hän todella tarkoittaa sitä – ei myöhemmin, ei minuutin päästä, vaan juuri nyt!

Tämä tarkoittaa, että raskaana olevan naisen ei pitäisi joutua odottamaan ruokailuaan. Pyri pitämään kaikki kumppanisi tarvitseva ravinto valmiina saatavilla ja säästä osa ruoasta myöhemmäksi.

miehen on hyvä tietää raskaana olevan naisen oikut

Älä kommentoi raskaana olevan naisen painoa

Älä sano raskaana olevalle naiselle hänen näyttävän lihavalta. Mikään ei ole kauniimpaa, kuin nähdä odottavan äidin vatsakummun kasvavan päivä päivältä. Vaikka kommenttisi olisikin tarkoitettu kohteliaisuudeksi, nainen harvemmin haluaa kuulla saaneensa lisää painoa.

Raskaana olevan naisen huumorintaju ei välttämättä ole entisenlainen

Unohda vitsien kertominen kumppanillesi, sillä raskaana oleva nainen ei välttämättä jaa samanlaista huumorintajua kanssasi juuri nyt. Kun naisen hormonit heittelevät, paraskaan vitsisi ei luultavasti auta parantamaan hänen mielialaansa.

Mieskin saattaa saada lisäkiloja raskauden aikana

On hyvin yleistä, että myös miehen paino kohoaa hänen kumppaninsa ollessa raskaana. Pariskunta saattaa jakaa kaikki naisen himoitsemat ruoat ja ylimääräiset välipalat. Jotkut naiset syövät raskauden aikana yli oman tarpeensa, ja myös miehellä voi olla taipumusta kerätä muutama lisäkilo raskausviikkojen varrella.

Älä mene raskaana olevan naisen ja ruuan väliin

Mitä tulee ruokiin, se, mikä on sinun, kuuluu myös naiselle, mutta se, mikä on naisen, kuuluu vain hänelle. Raskaana oleva nainen on hyvin tietoinen reviiristään, ja tämä koskee etenkin ruokaa – hän on valmis suojelemaan ja pitämään kiinni lautasella olevasta ruoastaan. Joten unohda ruoan jakaminen toistaiseksi.

raskaana oleva nainen

Naisen aivot toimivat eri tavalla raskauden aikana

Joistakin naisista tulee raskauden aikana hajamielisiä tai heillä on muuten vaan keskittymisvaikeuksia. Kumppanisi saattaa hukata silmälasinsa tai unohtaa lukita ulko-oven yöksi.

Seksi on tauolla

Sinun tulee olla kärsivällinen, sillä seksi voi vähentyä pikkuhiljaa ja loppua lopulta kokonaan. Raskauden toisella kolmanneksella saatat päästä harrastamaan seksiä silloin tällöin, mutta muutamana viimeisenä viikkona ennen laskettua aikaa, on epätodennäköistä, että nainen olisi halukas harrastamaan seksiä.

Hän on raskaana, mutta hän ei mene rikki

Älä kohtele kumppaniasi kuin prinsessaa, vaikka on ymmärrettävää, että haluat suojella häntä enemmän kuin koskaan ennen. Ongelma piilee siinä, että raskaana oleva nainen saattaa suuttua, jos kohtelet häntä eri tavalla kuin normaalisti, mutta hän voi suuttua myös, jos et kohtele häntä eri tavoin kuin normaalisti.

On tärkeää, että annat odottavalle äidille tilaa ja annat hänen keskittyä omiin asioihinsa.

Raskaana oleva nainen ei halua kuulla muiden valitusta

Sinulla ei ole lupa valittaa, etenkään tässä artikkelissa mainituista muutoksista. On tärkeää, ettet valita asioista kumppanisi läsnäollessa. Nainen on se, joka kantaa lastasi, ja joka joutuu lapsesi synnyttämään.

Raskaana oleva nainen saa olla luvan kanssa laiska

Miehen täytyisi ymmärtää, että jossain vaiheessa hänen tulisi ottaa vastuu kotiaskareista. Kumppanisi ei jaksa tai ole halukas tekemään niitä, koska hän on se, joka kantaa lasta ympäriinsä koko ajan, mikä voi etenkin raskauden loppuvaiheilla käydä raskaaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.