Ramzi-metodi vauvan sukupuolen selvittämiseksi - Äitiyden Ihme
 

Ramzi-metodi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Ramzi-metodi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänä päivänä lapsen sukupuoli pystytään selvittämään melko luotettavasti jo raskauden puolivälissä tehtävällä rakenneultraäänitutkimuksella. Ultraäänitutkimuksen lisäksi on olemassa monenlaisia menetelmiä, joiden avulla vauvan sukupuoli voidaan pyrkiä selvittämään ennen tämän syntymää. Yksi tällaisista on Ramzi-metodi, josta kerromme lisää tässä artikkelissa.

Virallisen rakenneultraäänen lisäksi suosituimpia menetelmiä lapsen sukupuolen ennustamiseksi ovat muun muassa Ericcson-, Shettles- ja Whelan-menetelmät sekä kiinalainen ja mayalainen syntymäkalenteri.

Ramzi-menetelmä on yksi suosituimmista keinoista niiden vanhempien keskuudessa, jotka eivät jaksa odottaa rakenneultraan saakka saadakseen selville lapsen sukupuolen. On kuitenkin muistettava, että Ramzi-menetelmän tarkkuus on 97 %, eikä metodin toimivuutta ole tieteellisesti todistettu. 

Tässä metodissa huomioidaan istukan sijainti, joka selviää ensimmäisessä, raskauden alkuvaiheessa tehtävässä ultraäänitutkimuksessa. Noin kuudennen raskausviikon jälkeen voidaan havaita erovaisuuksia siinä, onko sikiöllä kivesaihioita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että molempien sukupuolten ulkoiset sukuelimet ovat kasvultaan ja kehitykseltään identtisiä 10. raskausviikkoon asti. 10. raskausviikon jälkeen sukuelimet alkavat erilaistua. Se, onko sikiöllä emätin vai siitin, voidaan havaita vasta 13. raskausviikon aikoihin.

Ramzi-metodi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Sikiön kehon osat alkavat kehittyä 3. raskausviikon kohdalla, ja Ramzi-metodi mahdollistaa lapsen sukupuolen selvittämisen jo ennen 7. raskausviikkoa ultraäänikuvia tutkimalla. Raskauden varhaisessa vaiheessa sukuelinten eroja on melkein mahdotonta havaita. Tämän takia Ramzi-menetelmästä onkin tullut kovin suosittu.

Kuinka Ramzi-metodi selvittää tulevan lapsen sukupuolen?

Ramzi-menetelmän luojan, gynekologi Saad Ramzi Ismailin käsissä on ollut tuhansia ultraäänikuvia. Hän on tutkinut useita varhaisraskauden aikaisia kuvia. Ramzi-menetelmä sai alkunsa, kun Ramzi analysoi sikiöpussin ympärillä olevaa kirkasta aluetta, jossa istukka alkaa kasvaa. 

Ramzi seurasi tiukkoja ohjeita läpi tutkimuksensa. Hän käytti apunaan Doppler-mittausta selvittääkseen nukkalisäkkeen suunnan ja sijainnin. Hän huomasi kromosomien vastakohtaisuuden, mikä tarkoittaa XX-kromosomien olevan kiinni toisella puolella ja XY- kromosomien toisessa sijainnissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että äidin oosyytin kalvolla on muuttuva polariteetti. Se hyväksyy tai torjuu X- tai Y-kromosomin siemennesteen sen energiakierron mukaan.

  • Jos nukkalisäkettä löytyy vasemmalta puolelta, alkiolla on XX-kromosomit, mikä tarkoittaa, että vauva on tyttö. Tässä menetelmän paikkansapitävyys on 97,5 %.
  • Jos istukka tai nukkalisäke ilmaantuu ultraäänikuvassa oikealle puolelle, alkiolla on XY-kromosomit, mikä tarkoittaa, että vauva on poika. Tässä menetelmän paikkansapitävyys on 97,2 %.
Ramzi-metodi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Kuinka Ramzi-metodi arvioi vauvan sukupuolen varhaisultraäänitutkimuksesta?

Jotkut vanhemmat ennustavat tulevan lapsen sukupuolen sen mukaan, kummalla puolella kohtua sikiö oleskelee. Tällainen ennustaminen ei ole missään nimessä tarkka arvio. Ennuste pitää todennäköisemmin paikkansa, jos määritellään istukan paikka, eikä se, missä vauva oleilee. 

Raskauden alkuvaiheessa alkio on hyvin lähellä istukkaa. Tällöin on tärkeintä tarkastella kirkasta aluetta ultraäänikuvassa. Nukkalisäkkeen sijainti riippuu paljon siitä, millainen ultraäänitutkimus odottavalle äidille on tehty. Ultraäänitutkimus voidaan suorittaa emättimen kautta tai vatsanpeitteiden päältä.

Jos olet raskaana ja haluat selvittää tulevan lapsesi sukupuolen, etsi käsiisi ensimmäinen ultraäänikuva ja seuraa näitä ohjeita:

  • Jos sikiö on kiinnittynyt kohdun vasemmalle puolelle, on kyseessä tyttö. Jos taas sikiö sijaitsee oikealla puolella, on kyseessä poika.
  • Jos käsissäsi on vatsanpeitteiden päältä tehty ultraäänitutkimuskuva, se tulee tulkita peilikuvana. Jos havaitset kuvasta istukan olevan oikealla puolella, on se itse asiassa vasemmalla puolella, jolloin kyseessä on tyttövauva. Jos taas havaitset istukan olevan vasemmalla puolella, sijaitsee se oikeasti oikealla puolella, ja tällöin kyseessä on poikavauva.

Jos sinulla on vaikeuksia tulkita ultraäänikuvaa, tai et löydä siitä istukkaa, voit kysyä asiasta lääkäriltäsi.

Vaikka Ramzi-menetelmä on yksi keino ennustaa vauvan sukupuolta, ei se suinkaan ole ainoa tai varmin menetelmä selvittää asia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.