Onko sektio vai luonnollinen synnytys parempi? - Äitiyden Ihme
 

Onko sektio vai luonnollinen synnytys parempi?

Onko sektio vai luonnollinen synnytys parempi?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monen naisen kohdalla sektio valitaan pelon vuoksi. Totuus on kuitenkin se, että synnytyksen on perustuttava oletukseen, että tämä on fysiologinen prosessi, johon puututaan ainoastaan normaalista poikkeavien tilanteiden korjaamiseksi.

Luonnollisen synnytyksen jälkeen palaudut helpommin ja nopeammin huolehtimaan vauvastasi. Sektio on lääketieteellinen toimenpide, ja kuten kaikki leikkaukset, se vaatii toipumista ja erityistä hoitoa. Siksi sektion läpikäymisen jälkeen tarvitset erityistä huolenpitoa, ja haava on tuskallinen ja vaatii aikaa parantuakseen.

Luonnollisen synnytyksen ansiosta voit palautua nopeammin ja olet siis pikaisemmin valmis vauvaasi varten. Varmista, että synnytykseesi osallistuvat ihmiset edistävät luottamuksen, turvallisuuden ja yksityisyyden toteutumista, kunnioittaen arvokkuuttasi. Tämä auttaa sinua.

Espanjalan gynekologia- ja synnytysseura (The Spanish Society of Gynecology and Obstetrics, SEGO) suosittelee naisten aktiivista osallistumista raskauteensa, jotta heillä olisi valta tehdä terveyteensä liittyviä päätöksiä. Tieto ei ole haitaksi – älä unohda tätä faktaa.

Kehoni osaa synnyttää.

Kuinka hengittää, sulattaa, luoda, kävellä, puhua, ajatella.

Se on täydellisesti suunniteltu siihen:

Minun lantioni, kohtuni, emättimeni,

ne ovat tekniikan koneita

elämän voiman palveluksessa.

-Mónica Manso, runoilija

Tieto on avainasemassa

Sinun ja perheesi tulisi tietää syvällisesti lisääntymisen jaksosta, jonka käytte läpi sekä olla mukana saamassasi hoidossa. Teidän tulisi osallistua aktiivisesti synnytykseen.

Ihannetapauksessa sinulla ja kumppanillasi olisi raskauden alusta alkaen tietoa äitiyden fysiologisesta prosessista ja naisten omaamasta kyvystä synnyttää luonnollisesti.

Sinun kannattaa tarvittaessa käydä erilaisissa terveyskeskuksissa ja keskustella useamman lääkärin kanssa heidän mielipiteistään.

SEGO:n ammattilaiset esittävät, että raskauteen liittyvät epävarmuustekijät ja pelot tulisi estää. He suosivat tyydyttävää kokemusta sekä suosittelevat ennemmin normaalia synnytystä.

Hereillä ja valmiina

On syytä muistaa toinenkin tärkeä asia. Synnytyksen aikana tiedät, mitä sinulle tapahtuu, koska olet täysin hereillä, kun taas keisarileikkauksessa saat yleensä rauhoittavia. Näet vauvasi hänen tullessa ulos vatsastasi ja voit pitää häntä sylissäsi.

Voit ottaa läheisiä ihmisiä mukaan synnytykseen tukemaan sinua koko prosessin aikana häiriöttä. Ihannetapauksessa joku (joka sinun on saatava valita vapaasti) seuraa sinua tämän prosessin varhaisista vaiheista lähtien.

Sektio vaihtoehtona

Tarkoituksenamme ei ole demonisoida keisarileikkauksia. On kuitenkin niin, että sinun tulisi pitää sitä ainoastaan vaihtoehtona, jota käytetään korjaamaan luonnolliselle synnytykselle epäedulliset olosuhteet. Sitä käytetään olosuhteissa, jotka vaarantavat sinun tai lapsesi terveyden.

Maailman terveysjärjestö WHO on ottanut keisarileikkausten määrän yhdeksi indikaattoriksi äitiyden- ja raskaudenaikaisen hoidon laadusta.

Vuonna 1985 antamassaan suosituksessa he esittävät keisarinleikkauksille 15 %:n osuutta synnytyksistä niiden naisten lukumäärän perusteella, joiden kohdalla on odotettavissa hengenvaarallisia komplikaatioita synnytyksen aikana.

Korkea keisarileikkausten määrä saattaa johtua mahdollisista äitien ja vastasyntyneiden komplikaatioista, mutta eräs huomioitava asia ovat hoitokustannukset sekä liiallinen lääkkeiden käyttö normaalin tapahtuman yhteydessä, kuten synnytyksessä.

Espanjan ja muiden Euroopan maiden keisarileikkausten määrät ovat korkeat, ja ne kasvavat edelleen asteittain.

Tähän kasvuun saattaa liittyä uusia tekijöitä, kuten äidiksi tulevien keskimääräisen iän kohoaminen, moninkertaiset synnytykset, naisten pyyntöjen lisääntyminen sekä epäiltyjä väärinkäytöksiä koskevat vaatimukset.

Kaikki nämä syyt ovat enemmän kuin perusteltuja. Kuten pätee kaikissa muissakin elämässäsi tilanteissa, ihannetapauksessa se valinta, miten tuot lapsesi maailmaan, on tietoinen päätös. Sen tulisi perustua omaan tarpeeseesi ja olla tehty mitä suurimmalla huolellisuudella.

Tämä tieto murtaa perusteettomat myytit ja pelot. Seuraavassa on vielä joitain suosituksia, jotka on kuvattu käsikirjassa nimeltään “Tärkeitä näkökohtia normaalille synnytykselle”. Nämä vinkit ovat niille, jotka osallistuvat synnytykseen, mutta voit hyödyntää niitä itsekin:

  • Opettele tunnistamaan todelliset synnytyksen käynnistävät merkit välttääksesi turhat soitot synnytyssairaalaan.
  • Auta raskaana olevaa naista sopeutumaan ja valitsemaan synnytysasento hänen tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan.
  • Mahdollista ruoan, pääasiassa nesteiden, nauttiminen raskaana olevan naisen tarpeiden mukaan.
  • Edistä ystävällistä ympäristöä (luonnollista, arkkitehtuurista ja psykososiaalista), joka auttaa luomaan optimaalisen asenteen ja kokemuksen.
  • Tee terveyden seurantaa ja valvontaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.