Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä? - Äitiyden Ihme
 

Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2019

Sanotaan, että toinen raskaus eroaa ensimmäisestä monin tavoin, ja tämä pitää yleensä täysin paikkansa. Toinen raskaus on usein ensimmäistä raskautta rennompi ja vähemmän stressaava, koska raskauteen ja synnytykseen liittyvät asiat on jo kerran käyty läpi.

Ensimmäinen raskaus on uusi ja usein pelottavakin kokemus. Äitiys on valtava vastuu, ja raskaana olevalla saattaa olla monia epäilyksiä raskautta ja synnytystä koskien. Toisen raskauden aikana odottava äiti tuntee usein olonsa paremmin valmistautuneeksi ja valveutuneemmaksi, mikä tuo mielenrauhaa. Nainen kyllä tiedostaa raskauden ja synnytyksen riskit ja kivut, mutta tietää myös niiden olevan lopputuloksen arvoisia.

Sen lisäksi, että nainen itse suhtautuu toiseen raskauteen usein hyvin eri tavalla kuin ensimmäiseen odotusaikaan, myös odottavan äidin keho reagoi eri tavoin eri raskauksiin.

Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

1. Vatsa kasvaa aiemmin

Ensimmäisessä raskaudessa vauvavatsa oli todennäköisesti selvästi huomattavissa noin viidennen tai kuudennen raskauskuukauden aikana. Toisella raskauskerralla vatsalihakset ovat hieman rentoutuneemmat, mikä tarkoittaa, että ne mukautuvat kehossasi tapahtuviin muutoksiin nopeammin, jolloin raskausvatsa saattaa erottua jo kolmannen raskauskuukauden jälkeen.

2. Kohtu ei ole yhtään suurempi

Olet saattanut kuulla päinvastaista, mutta kohtu ei ole toisen raskauden aikana yhtään sen suurempi kuin aikaisemmin. Toisessa raskaudessa kohdun täytyy kasvaa aivan yhtä paljon kuin ensimmäisen raskauden aikana.

Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

3. Raskauden aikaiset oireet voivat erota ensimmäisestä raskaudesta

Et välttämättä kärsi samoista oireista kuin ensimmäisen raskauden aikana. Yleisiä raskauden sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia ja selkäkipua todennäköisesti ilmenee, mutta vakavampia oireita ei välttämättä enää esiinny.

4. Vauvan liikkeet tuntuvat aiemmin

Toisessa raskaudessa saatat alkaa tuntea sikiön liikkeet jo 14. raskausviikolla. Ensimmäistä kertaa raskaana olevilla tämä tapahtuu yleensä vasta 20. tai 21. raskausviikolla.

5. Synnytys voi olla erilainen kokemus

Vaikka sinulle olisi ensimmäisen lapsesi kohdalla tehty keisarileikkaus, saatat pystyä synnyttämään toisen lapsesi alatiesynnytyksellä. Arpesi ei aiheuta synnytykseen liittyviä ongelmia.

Kannattaa myös huomioida se, että vaikka lapsivetesi olisi mennyt itsestään ensimmäisellä kerralla, näin ei välttämättä tapahdu toisessa raskaudessa.

6. Episiotomia ei aina ole tarpeen

Nykyään lääkärit tekevät episiotomian vain silloin, kun se on aivan välttämätöntä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö välilihan leikkaaminen olisi tarpeellista molemmissa synnytyksissä.

7. Synnystysvalmennukseen osallistuminen uudelleen on hyvä idea

Vaikka olisitkin osallistunut synnytysvalmennukseen jo ensimmäisen raskauden aikana, on aina suotavaa käydä kurssilla uudestaan. Siellä saat tehdä liikunta- ja rentoutumisharjoituksia ja tapaat muita äitejä.

8. Kohdunsuu laajenee nopeammin

Toisen lapsen synnyttäminen on yleensä nopeampaa kuin ensimmäisen lapsen synnyttäminen, sillä kohdunsuun laajentuminen tapahtuu nopeammin. Sisäiset rakenteet ovat myös rennompia ja joustavampia, mikä osaltaan nopeuttaa prosessia.

“Päätös lapsenteosta on hyvin merkityksellinen. Se on kuin päättäisi antaa sydämensä kulkea ikuisesti kehonsa ulkopuolella.”

– Elizabeth Stone

Kuinka valmistautua toiseen synnytykseen?

Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

Lapsen saamiseen tulee valmistautua niin fyysisesti kuin henkisestikin. Lapsen syntymä tuo mukanaan monia muutoksia, jotka vaikuttavat sinun lisäksesi myös kumppaniisi ja perheen muihin lapsiin.

1. Ala pitää huolta terveydestäsi jo ennen raskautta

Teemme usein sen virheen, että alamme huolehtia terveydestämme vasta siinä vaiheessa, kun saamme tietää olevamme raskaana. On kuitenkin tärkeää pitää huolta terveydestä jo ennen raskautta, jotta raskaus etenee normaalisti ja terveesti.

Syö terveellisesti, liiku säännöllisesti, lopeta tupakointi ja alkoholin kulutus ja ala nauttia foolihappoa.

2. Käy lääkärissä

Raskautta edeltävät lääkärintarkastukset varmistavat, että kehosi on valmis läpikäymään raskauden uudestaan. Lääkärikäynnit saattavat myös selventää ajatuksia, mikäli sinulla on minkäänlaisia uutta raskautta koskevia epäilyksiä.

3. Jätä tarpeeksi aikaa ensimmäisen ja toisen raskauden väliin

On tärkeää jättää tarpeeksi aikaa ensimmäisen vauvan syntymän ja toisen raskauden väliin. Vaikka ideaali tauko onkin hieman pidempi, ongelmia ei pitäisi ilmetä, kunhan pidät huolen, että raskauksien väliin jää vähintään 6 kuukautta. Jokainen perhe on erilainen, ja jokaisen on tehtävä itselleen paras ratkaisu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Timur, Hakan & Topçu, Hasan Onur & Kokanali, Mahmut & Topcu, Seda & Erkılınç, Selçuk & Uygur, Dilek & Yakut, İbrahim. (2015). Factors That Affect Perinatal Outcomes of the Second Pregnancy of Adolescents. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 29. 10.1016/j.jpag.2015.05.002.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.