Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana?

Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 14 huhtikuuta, 2019

Moni nainen yllättyy huomatessaan, että napa muuttuu selvästi raskauden edetessä. Se voi esimerkiksi olla suuri tai litteä tai työntyä selvästi ulos. Joillakin naisilla napa vaikuttaa kääntyvän täysin nurinpäin.

Tänään kerromme, miksi napa saattaa asettua eri tavoin odotuksen eri vaiheissa. Jatka siis lukemista ja saat tietää lisää tästä kiinnostavasta aiheesta.

Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana?

Tietyt raskauden aikaiset muutokset vaikuttavat myös napaan. Esimerkiksi kohdun koon kasvu luo painetta kehon keskiosaan, mikä aiheuttaa muutoksia navassa. Muutokset ovat yksilöllisiä, ja niitä ilmenee toisilla naisilla enemmän kuin toisilla.

Tavallisimpia tapoja, joilla napa muuttuu raskauden aikana, ovat seuraavat:

 • Navan litistyminen: Kuukausien kuluessa iho venyy ja niin tekee myös napa. Tämän vuoksi voi vaikuttaa siltä, että napaa ei enää ole tai että se on pienentynyt.
 • Navan ulos työntyminen: Toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana joillain naisilla ilmenee navan ulos työntymistä. Tämä on kivuton ilmiö, joka saa navan näyttämään napilta.
 • Tumman tai mustan viivan ilmaantuminen iholle: Tämä jännesaumaksi kutsuttu pystysuora viiva etenee navasta häpyluuhun. Hormonaaliset muutokset saavat ihon tummumaan tässä kohtaa. Viiva häviää vähitellen synnytyksen jälkeen.
Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana?

Milloin napa palaa entiselleen?

Jos napa työntyy ulos ennen tai jälkeen äsken mainittua vaihetta, ei tarvitse huolestua. Tilanne johtuu siitä, että kun naisen kudokset ovat veltot, napa voi työntyä ulos aiemmin. Jos iho on kovempi tai paksumpi, napa voi pysyä huomaamattomana.

Vaikka napa menettääkin entisen ulkomuotonsa raskauden aikana, se palaa entiselleen synnytyksen jälkeen. Kohtu alkaa mennä paikoilleen ja palaa normaaliin kokoonsa, joten nainen pystyy saamaan painonsa takaisin raskautta edeltäneelle tasolle.

Komplikaatiot navan muutoksissa

Jos naisella on liiallista vatsalihasten rasitusta, saatta kehittyä napatyrä. Tavallisimmat oireet tästä ovat seuraavat:

 • Herkkyys tai kipu vatsassa
 • Ulos työntyvä tai pehmeä kertymä
 • Oksentelu
 • Huono ruoansulatus
 • Kuume
 • Vatsan ja suoliston häiriöt, kuten ummetus
 • Tulehdukset
 • Tulehdus navan ihossa

Syitä navan kipuun

Jotkut raskaana olevat tuntevat kipua navan alueella pelkän kosketuksenkin vuoksi. Tämä kipu liittyy siihen, että vatsa on kasvanut hyvin nopeasti. Ihon venyminen nopeasti ei ole mahdollistanut mukautumista muutokseen.

Kivun lievittämiseksi voit käyttää raskauskorsettia, tai voit laittaa yllesi alushousut, jotka peittävät navan, jotta keho mukautuisi uuteen muotoonsa hiljalleen painon lisääntyessä.

Sillä navan alue on hyvin herkkä, kipu voi olla kovaa. Yritä käyttää löysiä vaatteita tai jättää alue paljaaksi välttääksesi hankausta, joka voi ärsyttää napaa.

Miten äidin napa muuttuu raskauden aikana?

Suosituksia navan hoitoon raskauden aikana

Ei voida estää navan työntymistä ulos naisen ollessa raskaana, mutta seuraavat vinkit ovat usein avuksi:

 • Jos napa on hyvin suuri raskauden jälkeen, eikä se palaudu entiseen ulkonäköönsä, leikkaus pystyy korjaamaan tilanteen. Pieni operaatio muokkaa napaa niin, että ylimääräinen iho saadaan pois lopullisesti.
 • Käytä runsaasti vartalovoiteita, jotta voisit pitää alueen ihon kosteutettuna.
 • Pidä hyvää huolta hygieniastasi käyttäen neutraaleja saippuoita, joissa ei ole hajusteita tai ärsyttäviä kemikaaleja. Jos olet epävarma tuotteista, kysy asiasta ihotautilääkäriltä.

Vaikka navan muutokset voivat yllättää, ei tarvitse huolestua niistä suuresti, sillä yleensä kyseessä on aivan normaali asia. Kohtu ja vatsalihakset palaavat takaisin entiseen kokoonsa.

Kaikki muutokset, joita navassa ilmenee raskauden aikana, katoavat normaalisti jälkeenpäin. Jos siis olet odottava äiti, älä ole turhaan huolissasi tästä pienestä muutoksesta kehossasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Flores-Ramírez Salvador, Flores-Morales José Luis, Fuentes-Rivas Adolfo. Apendicitis durante el embarazo: Experiencia en el Hospital General Toluca Dr. Nicolás San Juan. Cir. gen  [revista en la Internet]. 2011  Dic [citado  2022  Nov  13] ;  33( 4 ): 218-221. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-00992011000400002&lng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.