Mitä sinun kannattaisi syödä raskauden aikana?
Odottava äiti, jos olet huolissasi siitä mitä sinun tulisi syödä raskauden aikana, voimme kenties auttaa. Jatka lukemista!
Raskauden aikainen ravitsemus
Sinun tulee tietää, että raskauden aikana äidin ruokavalio ravitsee sekä häntä itseään että hänen lastaan.
Sinun tulisi myös ymmärtää, että tässä vaiheessa yksi ateria ravitsee kahta ruokailijaa.
Ei siis ole väärin ajatella, että ruoka-annoksen kokoa tulisi kasvattaa. Mutta ennen kaikkea ruoan pitäisi olla parempilaatuista.
Raskaana olevien naisten aterioiden on oltava ravitsevampia ja niitä tulisi syödä säännöllisemmin kuin ennen, koska sikiön kehitys ja äidin terveydentila riippuvat tästä.
Aamiainen, välipala, lounas, välipala, illallinen ja kevyt välipala – tätä rutiinia ei saa rikkoa.
Kolme muuta perussääntöä, jotka sinun tulisi muistaa tässä vaiheessa, ovat seuraavat:
- Syö ruokapyramidin peruselintarvikkeita päivittäin ja nauti tasapainoisia annoksia.
- Vältä roskaruokaa ja pikaruokaa.
- Juo runsaasti vettä pysyäksesi nesteytettynä.
Raskauden aikana sekä kehosi että sisälläsi oleva vauva tarvitsevat vitamiineja, mineraaleja, rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja toimiakseen ja kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Ihmiskehoa on ajateltavana myös koneena – jos se ei saa riittävästi hyvälaatuista polttoainetta, se ei toimi kovin hyvin. Ajattele, miten elintarvikkeiden puute voi vaikuttaa sisälläsi kuljettamaasi pieneen koneeseen, joka vasta alkaa toimia.
Mitä sinun tulisi syödä raskauden aikana?
Annamme sinulle tietoa kolmesta ruoasta, joita voit sisällyttää ruokavalioosi nyt kun olet raskaana. Pidä siis nämä mielessä valitessasi päivän ruokia.
Tomaatti
Tomaatit ovat yksi maailman viljellyimmistä elintarvikkeista. Tomaatteja voidaan käyttää sellaisenaan, lisätä salaatteihin ja tarjota lisäkkeenä tai niistä voidaan valmistaa soseita, kastikkeita ja mehuja.
Tomaatit sisältävät antioksidantteja, ja ne estävät sydän- ja verisuonitauteja sekä vähentävät kolesterolia.
Ne torjuvat infektioita ja vahvistavat immuunijärjestelmää, mikä on erittäin tärkeää raskaana olevalle naiselle.
Hyvä asia on myös se, että tomaatit koostuvat pääosin vedestä, joten ne ovat hyvin sopivia pitämään sinut nesteytettynä.
Tomaatit sisältävät vähän kaloreita, mutta runsaasti mineraaleja ja A-, C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja.
Tamarindi
Tamarindin maustamien makeisten ja virvoitusjuomien lisäksi tätä hedelmää käytetään myös keittojen, kastikkeiden, siirappien, leipien ja karkkien valmistamiseen.
Sen kitkerä ja makea maku sekä virkistävä sisus tekevät siitä herkullisen välipalan, kuten myös mausteen lihalle.
Tamarindin hedelmässä on runsaasti fosforia, kalsiumia, kaliumia ja rautaa muiden mineraalisuolojen lisäksi.
Niissä on proteiineja, hiilihydraatteja, kuituja, antioksidantteja, C-vitamiinia ja joitain B-vitamiineja.
Lääketieteellisiltä ominaisuuksiltaan tamarindia suositellaan yskän, astman, loiseläinten, oksentelun, pahoinvoinnin, ummetuksen ja peräpukamien hoitoon, joten monet raskaana olevat naiset hyötyvät siitä suuresti.
Tämän hedelmän syöminen auttaa poistamaan myrkkyjä sekä ehkäisemään munuaiskiviä ja joitakin virtsatietulehduksia.
Kananmunat
Kananmunat, vaikkakin vain tietyillä tavoilla valmistettuina, ovat myös sellainen tuote, jota sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi.
Munat sisältävät fosforia, rautaa, kaliumia, jodia, seleeniä ja sinkkiä muiden mineraalien lisäksi.
Niissä on runsaasti retinolia, B-vitamiineja ja tokoferolia, ja ne ovat yksi harvoista elintarvikkeista, jotka sisältävät luonnostaan D-vitamiinia.
Raskauden aikana on suositeltavaa syödä kananmunia elimistön suojaamiseksi sydän- ja verisuonisairauksilta ja sillä ne sisältävät terveellisiä rasvoja.
Sikiön kohdalla munat osallistuvat aivojen kehittymiseen.
Vaikka kananmunat ovat yleisimmin nautittuja munia maailmassa, on olemassa myös muun tyyppisiä munia, joita voit sisällyttää ruokavalioosi. Näitä ovat muun muassa ankan-, hanhen- ja viiriäisenmunat.
On kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että munista johtuva ruokamyrkytys voi olla haitallinen terveydellesi.
Tästä syystä sinun tulisi tarkistaa munien laatu ennen kuin syöt ne.
Tämän tehdäksesi me Äitiyden Ihmeessä suosittelemme kahta yksinkertaista menetelmää, joita voit kokeilla kotona.
Ensimmäinen menetelmä: Aseta muna lampun tai muun voimakkaan valon eteen. Pidä sitä valoa vasten etsiäksesi tummia pisteitä.
Jos niitä ei ole, voit syödä munan. Jos sen sijaan näet niitä, hävitä muna välittömästi, sillä ne ovat merkki siitä että muna on menossa pahaksi.
Toinen menetelmä: Upota muna suolaveteen. Jos näet sen uppoavan pohjaan, voit käyttää sitä, mutta jos se sen sijaan kelluu pinnalle, sinun kannattaa heittää se pois.
Kun muna kelluu, siitä on hävinnyt kosteutta ja tämä on merkki munan vanhenemisesta.
Yhteenvetona ja vastaukseksi kysymykseen “Mitä minun tulisi syödä raskauden aikana?” annamme seuraavan ohjeen:
Valitse eri väristä ruokaa, jotta voisit saavuttaa hyvän ravitsemuksellisen tasapainon.
- Punaista väriä edustamaan meillä on tomaatteja, kirsikoita, paprikoita, guavat…
- Vihreälle värille on vihanneksia, kuten vesikrassi, salaatti, lehtimangoldi, pinaatti…
- Keltaista löytyy munankeltuaisista, herneistä, maissista…
- Oranssia löytyy porkkanoista, appelsiineista, papaijasta…
Ja niin edelleen. Tee siis aterioistasi ja välipaloistasi värikkäitä karnevaaleja tasapainoisen ruokavalion varmistamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- El plato para comer saludable. Harvard T.H Chan School of Public Health.
- Komakech, R., Kim, Y. G., Matsabisa, G. M., & Kang, Y. (2019). Anti-inflammatory and analgesic potential of Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): a narrative review. Integrative medicine research, 8(3), 181–186. https://doi.org/10.1016/j.imr.2019.07.002
- Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients, 10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426