Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?
 

Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?

Äidiksi tulo 40 ikävuoden jälkeen on yhä yleisempi päätös, mutta siihen voi liittyä tiettyjä riskejä.
Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äidiksi tulo 35- ja jopa 40-vuotiaana on yhä yleisempää, mihin vaikuttaa muun muassa se, että moni nainen haluaa paitsi hoitaa opiskelunsa, myös saavuttaa tiettyjä ammatillisia tavoitteita ennen lasten saamista. On totta, että jokaisen naisen täytyy saada päättää itse, koska hankkii lapsia vai hankkiiko niitä lainkaan, mutta on hyvä muistaa raskauden mahdollisuus alkaa laskea iän myötä, minkä lisäksi äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana liittyy muitakin riskejä.

Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?

Biologisesta näkökulmasta ihanneikä raskaudelle on alle 25 vuotta, mutta nykyään keskimääräinen äidiksi tulemisen ikä on monessa maassa huomattavasti korkeampi ja nousee koko ajan. Yhdysvaltain tautikeskuksen vuonna 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan yli nelikymppisten raskaudet lisääntyvät 3 % vuosittain.

Naisen sukuelimet, hormonit ja kaikki raskauteen liittyvät kudokset heikkenevät vähitellen, mikä johtaa raskauden aikaisten komplikaatioiden riskin kasvuun. Tilastojen mukaan jopa 30 % yli 35-vuotiaana raskaaksi tulevista naisista kärsii jostain raskausajan komplikaatiosta. 40 ikävuoden jälkeen keskenmenon riski kaksinkertaistuu 20–30-vuotiaisiin verrattuna ja myös kromosomipoikkeavuuksien riski on tässä vaiheessa huomattavasti entistä suurempi.

Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?

Hedelmättömyys

Iän karttuessa elimistön raskaushormonien tuotanto vähenee ja munasarjat vanhenevat, mikä vaikeuttaa luonnollista hedelmöittymistä. Hedelmällisyys alkaa laskea selvästi 30 ikävuoden jälkeen, ja 35-vuotiaan mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat jo merkittävästi aiempaa pienemmät. Yhä useampi yli 40-vuotias hakeutuukin lapsettomuusklinikalle ja hedelmöityshoitoihin. Vaikka tämän tyyppiset hoidot auttavatkin osaa naisista tulemaan raskaaksi, niiden tehosta ei ole varmuutta.

Äidin ja sikiön sairaudet

Yleisimpiä yli 40-vuotiaiden raskauden aikaisia komplikaatioita ovat raskausajan diabetes, kohdun verenvuoto ja pre-eklampsia, joista viimeinen aiheuttaa yli 15 % ennenaikaisista synnytyksistä.

Sikiön kromosomipoikkeamat

Kehon ikääntyessä munasolut alkavat menettää kykyään jakautua, mikä voi aiheuttaa sikiölle kromosomipoikkeamia. Yleisin geneettinen äidin iästä johtuva muutos on Downin syndrooma.

Suurempi sektion riski

Koska istukan muutosten, ennenaikaisen synnytyksen ja tiettyjen muiden synnytykseen liittyvien komplikaatioiden riski kasvaa 40 ikävuoden jälkeen, monet lääkärit suosittelevat iäkkäämmille synnyttäjille keisarileikkausta.

Mitä riskejä liittyy äidiksi tuloon yli 40-vuotiaana?

Rintasyöpä

Lapsettomuus ja ensimmäinen synnytys vasta yli 30-vuotiaana kasvattavat rintasyövän riskiä. Tutkijat eivät ole vielä saaneet täyttä selvyyttä siihen, mistä rintasyöpäriskin ja synnytyksen välinen yhteys johtuu, mutta sen uskotaan liittyvän rintasolujen raskauden ja imetyksen jälkeiseen anatomiaan ja kypsyyteen.

Vähemmän aikaa lapsen kanssa

Mitä iäkkäämpänä nainen lapsen saa, sitä vähemmän hänellä on aikaa lapsen kanssa. Näin ollen on mahdollista, että nainen ei ole todistamassa tiettyjä lapsensa elämän merkkipaaluja, kuten hänen häitään tai hänen lapsiensa syntymää.

Vanhemmuuden vaikeudet

Lapsen hoitaminen vie runsaasti aikaa ja energiaa etenkin tämän ensimmäisinä elinvuosina. 40 ikävuoden jälkeen ihmisen elinvoima alkaa pikkuhiljaa laskea ja väsymys lisääntyä, mikä voi tehdä vauvan perässä pysymisestä entistä vaikeampaa. Samoin teini-ikäisen vanhempana oleminen 50–60-vuotiaana voi olla raskasta.

Isovanhempien puute

Isovanhemmilla on usein tärkeä rooli lapsen kasvatuksessa. Jos isovanhemmat ovat hyvin vanhoja lapsen syntyessä, heillä ei ole runsaasti aikaa nauttia tästä suhteesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baranda, N. (2014). Edad materna avanzada y morbilidad obstétrica. Evidencia medica e investigación en salud. Vol. 7, Núm. 3 • Julio-septiembre 2014 • pp 110-113.
  • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades (2019). Births: Provisional Data for 2018. Recuperado de: https://www.cdc.gov/nchs/data/vsrr/vsrr-007-508.pdf
  • Macias, H. (2017). Edad materna avanzada como factor de riesgo perinatal y del recién nacido. Acta médica grupo ángeles. Volumen 16, No. 2, abril-junio 2018.
  • Martinez, J. (2016). La maternidad en madres de 40 años. Revista Cubana de Salud Pública. 2016;42(3):451-458

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.