Onko metoklopramidi turvallinen lääke raskauden aikana?
Raskauden ensimmäisen kolmanneksen oireet ovat yleensä melko epämiellyttäviä. Kaksi yleisintä ovat aamupahoinvointi ja oksentelu, joita esiintyy lähes 70 prosentilla raskaana olevista naisista. Vaikka ne ovat tilapäisiä vaivoja, ne voivat heikentää elämänlaatua ja monissa tapauksissa vaikuttaa äidin ja vauvan terveyteen. Moni nainen tarvitseekin lääkkeitä, kuten metoklopramidia, näiden ruoansulatuskanavan oireiden lievittämiseen. Moni kuitenkin miettii, onko metoklopramidi turvallinen lääke raskauden aikana.
Tässä artikkelissa kerromme aiheesta kaiken tarpeellisen. Jatka lukemista!
Mihin metoklopramidia käytetään?
Yksi tunnetuimmista pahoinvoinnin hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä on metoklopramidi, lääkeaine, jolla on antiemeettisiä ominaisuuksia. Toisin sanoen se kykenee ehkäisemään ja hillitsemään pahoinvointia ja oksentelua.
Sen vaikutusmekanismi tapahtuu aivoissa, koska se salpaa spesifisesti oksentelukeskuksessa sijaitsevat dopamiinireseptorit.
Metoklopramidi onkin lääke, joka on tarkoitettu seuraaviin tilanteisiin:
- Mistä tahansa syystä johtuvan pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisemiseen ja hillitsemiseen
- Osaksi gastroesofageaalisen refluksin, ruokatorven tulehduksen, palleatyrän, gastriitin ja gastropareesin hoitoa
- Sytostaattihoidon ja sädehoidon aiheuttamien haittaoireiden ehkäisyyn.
On syytä selventää, että raskaana olevien naisten suosituin hoito on doksylamiinisukkinaatti yhdistettynä pyridoksiinihydrokloridiin (tunnetaan nimellä Cariban®). Syynä on se, että sen vaikutuksia raskauteen on tutkittu laajasti ja on osoitettu, että sen käyttö ei aiheuta terveysriskejä äidille tai vauvalle.
Monille naisille tämä lääke ei kuitenkaan anna odotettuja tuloksia, joten heidän on turvauduttava muihin vaihtoehtoihin, kuten metoklopramidiin.
Metoklopramidi raskauden aikana
Vaikka lääkkeiden käyttöä raskauden aikana tulisi mielellään välttää, on tilanteita, joissa pahoinvointi ja oksentelu voivat johtaa äidin kuivumiseen. Jos tätä tilaa ei korjata ajoissa, äidin ja vauvan terveys vaarantuvat.
Näin tapahtuu hyperemesis gravidarum -oireyhtymässä, joka kehittyy raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja jolle on ominaista vaikea pahoinvointi ja oksentelu. Näissä tapauksissa äiti menettää paljon nestettä (paino putoaa yli 5 %) ja välttämättömiä kivennäisaineita.
Sen esiintyminen on yhteydessä raskaushormonien, kuten ihmisen koriongonadotropiinin ja estradiolin, lisääntymiseen.
Tämän raskaudenaikaisen häiriön ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi määrätään lääkehoitoja, mukaan lukien ondansetroni, metoklopramidi ja doksylamiini/pyridoksiini.
Metoklopramidin sivuvaikutukset raskauden aikana
Sopiva annos metoklopramidia raskauden aikana on 10 mg, ja se annetaan suun kautta, lihakseen tai laskimoon ennen jokaista ateriaa.
Koska se vaikuttaa suoraan aivoissa, se tunnetaan “keskushermostovaikutteisena” lääkkeenä, mihin liittyy kohonnut neurologisten haittavaikutusten riski. Yleisimpiä ovat seuraavat:
- Dystonia: Nämä ovat tahattomia, jatkuvia tai ajoittaisia lihassupistuksia. Niitä esiintyy yleensä suonensisäisen annostelun jälkeen
- Parkinsonin taudin kaltaiset oireet: Vapina, jäykkyys
- Uneliaisuus
- Kouristukset
- Allergiset reaktiot
Tällaisia sivuvaikutuksia esiintyy yleensä useammin lapsilla ja nuorilla aikuisilla, varsinkin kun lääkettä annetaan suuria annoksia. Tästä huolimatta on tärkeää pitää silmällä mahdollisia raskaana olevilla naisilla ilmeneviä reaktioita lääkkeen ottamisen jälkeen.
Onko metoklopramidi turvallinen lääke raskauden aikana?
Voidaanko sanoa, että metoklopramidin käyttö raskauden aikana on turvallista vauvalle?
Tanskassa tehty tutkimus vahvistaa, että näin on. Tähän johtopäätökseen tultiin laajan tutkimuksen jälkeen, jossa tarkasteltiin 1 222 503 raskaana olevan naisen tietoja.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko lääkkeen käytöllä yhteyttä sikiönkehityksessä ilmeneviin merkittäviin poikkeavuuksiin, kuten synnynnäisiin epämuodostumiin, spontaaneihin keskenmenoihin ja kohdunsisäiseen kuolemaan.
Tietojen analysointi vahvisti, että metoklopramidin käyttö raskauden aikana ei liity näiden komplikaatioiden kohonneeseen riskiin.
Samaan johtopäätökseen tultiin Israelissa vuonna 2007 tehdyssä turvallisuuskatsauksessa, jossa tarkasteltiin 113 612:n maassa syntyneen lapsen tietoja.
Vaikka vain pieni osa heistä oli altistunut metoklopramidille ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana (4,2 %), epämuodostumien tai raskauskomplikaatioiden riski ei ollut merkittävästi suurempi kuin muilla. Toisin sanoen näitä seurauksia ei voitu yhdistää lääkkeen käyttöön raskauden aikana.
Älä lääkitse itse itseäsi raskauden aikana!
Yllä kuvatuissa tutkimuksissa tarkasteltiin metoklopramidin turvallisuutta sikiön muodostumiseen ja kehitykseen liittyen. Mahdollisia raskaudenaikaisen käytön jälkeisiä haittavaikutuksia äitiin ei kuitenkaan tutkittu.
Ennen kuin käytät mitään lääkkeitä tai kasviperäisiä luontaistuotteita raskauden aikana, keskustele siitä lääkärisi kanssa. Näin saat oikeimmat tiedot ja pystyt ehkäisemään komplikaatioiden riskiä tässä tärkeässä elämänvaiheessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- De Haro, K, et al (2015). Hiperémesis gravídica: manejo y consecuencias nutricionales; reporte de caso y revisión de literatura. Nutrición hospitalaria. 2015; Vol. 3. Núm. 2. pp:988-991. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000200060
- De santis, A. et al. (2019). Fármacos antieméticos y embarazo. Boletín farmacológico. Vol. 10. Nº2. Recuperado de: https://www.boletinfarmacologia.hc.edu.uy/images/stories/boletin/boletin_antiemeticos_y_embarazo_1.pdf
- Mother to baby (2020). Metoclopramida. Recuperado de: https://mothertobaby.org/es/hojas-informativas/metoclopramida/
- Pasternak, B. et al. (2013) Metoclopramide in Pregnancy and Risk of Major Congenital Malformations and Fetal Death. JAMA Network Vol.310 Nº15. pp:1601-1611. Recuperado de: https://jamanetwork.com/journals/JAMA/articlepdf/1752754/joi130063.pdf
- E-lactancia.org (2022). Metoclopramida. [Internet]. Recuperado de: https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/metoclopramide/product/