Kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista
 

Kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista.
Kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2023

Raskauden aikana herää monia kysymyksiä, joista osa liittyy ultraäänitutkimuksiin. Mikä tarkoitus näillä diagnostisilla testeillä on ja kuinka monta niitä tarvitaan? Alla käymme läpi yleisimpiä kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista vastauksineen.

Ultraäänitutkimus, jota kutsutaan myös kaikukuvaukseksi, on diagnostinen kuvantamismenetelmä, jossa käytetään korkeataajuisia ääniaaltoja sisäisten kudosten tarkastelemiseksi. Raskaana olevien naisten kohdalla se tarkoittaa kohdussa kasvavan vauvan tarkkailua.

Saaduista kuvista lääkäri näkee vauvan anatomian ja kehityksen raskauden aikana sekä muut rakenteet, kuten istukan ja lapsiveden. Tällä tavalla mahdolliset komplikaatiot voidaan diagnosoida ajoissa.

Yleisimpiä kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista

Raskausajan ultraäänitutkimukset tehdään yleensä vatsanpeitteiden päältä. Poikkeuksena on alkuraskauden ultraäänitutkimus, joka tehdään ennen kymmenettä raskausviikkoa emättimen kautta.

Ultraäänitutkimukset voivat herättää odottavissa äideissä monia kysymyksiä. Alla käymme läpi yleisimpiä.

1. Mikä on raskausajan ultraäänitutkimusten tarkoitus?

Alussa niiden tarkoituksena on vahvistaa raskaus, sen sijainti kohdun sisällä, sikiöikä, alkioiden lukumäärä sekä kohdun ja muodostuneiden kudosten, kuten lapsivesipussin ja istukan, tila.

Myöhemmin niiden avulla voidaan arvioida sikiön kasvua ja  asentoa, istukan sijaintia sekä lapsiveden määrää. Tästä syystä raskauden aikana tehdään useita ultraäänitutkimuksia.

Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan tutkia vauvaa.

2. Kuka tekee raskausajan ultraäänitutkimuksia?

Ultraäänitutkimuksia suorittavat vain alan ammattilaiset, kuten synnytyslääkärit tai radiologit. Näiden kuvien ottaminen ja tarkastelu vaatii koulutusta, minkä vuoksi tutkimuksen suorittaa oma lääkäri tai se tehdään tällaisia tutkimuksia tarjoavassa lääkärikeskuksessa.

3. Onko ultraäänitutkimus haitallinen äidille ja sikiölle?

Yksi yleisimmistä raskausajan ultraäänitutkimuksiin liittyvistä kysymyksistä koskee niiden turvallisuutta. Ultraäänikuvaus on yksinkertainen tutkimus, eikä se ole haitallinen raskaudelle. Tutkimuksessa käytetään ultraääntä eikä ionisoivaa säteilyä, kuten röntgensäteitä, minkä vuoksi sitä pidetään turvallisina raskauden aikana.

Raskaana olevan naisen ei siis suotta tarvitse pelätä ultraäänitutkimuksia, sillä niiden ei ole havaittu aiheuttavan haittoja äidille eikä vauvalle.

4. Millaisia ultraäänitutkimuksia on olemassa?

Raskauden aikana voidaan tehdä seuraavanlaisia ultraäänitutkimuksia:

  • 2D-ultraääni: Kuvat näkyvät mustavalkoisina. Tätä käytetään eniten.
  • Doppler-ultraääni: Väridoppler-ultraäänellä tutkitaan valtimoiden ja laskimoiden verenkiertoa, koska sillä voidaan nähdä nesteen virtaus. Pulsoivalla doppler-ultraäänellä puolestaan tutkitaan verisuonia ja sydäntä.
  • 3D- ja 4D-ultraääni: Näiden avulla sikiö nähdään paremmin, jolloin sen muotoa ja kokoa voidaan arvioida selvästi. 4D-ultraäänellä voidaan tarkkailla vauvan liikkeitä reaaliajassa.

5. Mitä minun tulee tehdä ennen ultraäänitutkimusta?

Ultraäänitutkimus on yksinkertainen toimenpide, joka ei vaadi suurta ennakkovalmistelua. Kosteusvoiteita ei kuitenkaan kannata levittää vatsan iholle 24 tuntiin ennen tutkimusta, sillä osa niistä estää ultraäänen kulkeutumisen. On myös tärkeää käyttää mukavia vaatteita tutkimuksen helpottamiseksi.

6. Pitääkö virtsarakon olla täynnä ultraäänitutkimuksessa?

Tämä on tärkeä vaatimus muissa kuin raskaana olevien naisten vatsan ultraäänitutkimuksissa. Raskauden aikana se ei ole välttämätöntä. Syynä on se, että vauvaa ympäröi lapsivesi, joka mahdollistaa hyvän näkyvyyden. Emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa, kuten alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa, ei edellytetä täyttä rakkoa.

7. Voidaanko ultraäänitutkimuksessa havaita sikiön synnynnäiset poikkeavuudet?

Tämä riippuu kyseessä olevasta geneettisestä poikkeavuudesta. Jos se vaikuttaa jonkin elimen tai kudoksen anatomiaan, se on nähtävissä erityisesti 3D- ja 4D-ultraäänitutkimuksissa. Jos poikkeavuus taas vaikuttaa vain elimen toimintaan eikä sen rakenteeseen, sitä ei voida havaita ultraäänitutkimuksessa.

Lääkäri ja nainen katsovat ultraäänikuvaa.

8. Kuinka monta ultraäänitutkimusta raskauden aikana tarvitaan?

Tarvittavien ultraäänitutkimusten määrä riippuu raskauden kulusta. Suomessa raskaana olevat naiset ovat oikeutettuja kahteen maksuttomaan ultraäänitutkimukseen. Mahdollisia ultraäänitutkimuksia ovat:

  • Ensimmäinen ultraääni: Raskausviikoilla 11–14 sikiöiden lukumäärän ja elossa olon tutkimiseksi.
  • Toinen ultraääni: Viikoilla 19–22. Tätä kutsutaan rakenneultraäänitutkimukseksi.
  • Kolmas ultraääni: Voidaan tehdä viikoilla 32–36 sikiön asennon, istukan sijainnin ja lapsiveden määrän tarkkailemiseksi.
  • Lisäksi voidaan tehdä varhaisultra viikoilla 6–9.

9. Ovatko ultraäänitutkimusten tulokset luotettavia?

Vaikka teknologian kehitys mahdollistaa jatkuvasti paremman diagnostiikan ultraäänellä, jotkut tekijät voivat vaikuttaa tuloksiin. Oikeaan tulkintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi asiantuntijan kokemus, sikiön asento ja äidin lihavuus. Tästä huolimatta sitä pidetään melko luotettavana diagnostisena testinä.

10. Tarvitsenko saattajaa ultraäänitutkimukseen?

Toimenpide ei vaadi saattajaa. Odottavat äidit tulevat sinne kuitenkin yleensä kumppaninsa tai muun perheenjäsenen kanssa, joten useimmissa keskuksissa saattajan mukanaolo on sallittu.

Ultraäänitutkimuksen merkitys raskaana oleville naisille

Raskausajan ultraäänitutkimukset auttavat lääkäriä arvioimaan raskauden kulkua. Jos tutkimuksessa havaitaan hoidettavissa olevia poikkeavuuksia, niihin voidaan puuttua ajoissa. Lisäksi tieto vauvan terveydentilasta rauhoittaa äitiä.

Tässä mielessä raskausajan ultraäänitutkimukset ovat erittäin hyödyllinen ja kätevä diagnostinen menetelmä, joka ei vaaranna äidin eikä lapsen terveyttä. Jos sinulla on vielä muita kysymyksiä raskausajan ultraäänitutkimuksista, keskustele niistä lääkärisi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gonzales, A (2009). Ecografía en obstetricia. España. Anales de Pediatría Continuada Vol. 7. Núm. 1. Páginas 39-44 (Febrero 2009).
  • Nazario, C. (2011). La importancia de la ecografía a las 11+0 a 13+6 semanas de embarazo. Actualización. Perú. An Fac med. 2011;72(3):211-5.
  • USAID (2018). Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo: Ecografía. Recuperado de: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2018/07/WHO-MCSP-UltrasoundBriefer_A4_SP.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.