Miksi vauvan sukupuolesta erehdyttiin?
Joillakin vanhemmilla on kokemusta siitä, että he luulivat odottavansa tyttöä, mutta odottivatkin todellisuudessa poikaa tai päinvastoin. Tämä tilanne on melko yleinen, mutta miten se on mahdollista? Miksi vauvan sukupuolesta erehdyttiin? Kuinka kauan tällainen sekaannus kestää?
On vaikea uskoa, että niin monien teknologisten edistysten myötä tällaisia virheitä voi vielä sattua, mutta niin niitä vain edelleen jonkin verran tapahtuu. Pääasiassa se johtuu siitä, että vaikka ultraäänitutkimukset ovatkin yhä innovatiivisempi toimenpide, ne ovat edelleen riippuvaisia ihmissilmän tulkinnasta.
Ei ole yleistä, että lääkärit erehtyvät vauvan sukupuolesta, mutta sitä tapahtuu useammin kuin uskoisi. Virheen korjaaminen ei kuitenkaan kestä kauaa; vaikka ensimmäisissä ultraäänissä ei saataisi selvää vastausta, seuraavilla kerroilla epäilykset tulisi hälventää tai virheet oikaista.
Uskomus siitä, että odottaa tyttöä tai poikaa, ja sitten saakin selville päinvastaista, voi herättää perheessä paljon tunteita. Mutta niin kauan kuin se on oikaistavissa, hätää ei ole. Joissakin tapauksissa pariskunta on kuitenkin niin varma vauvansa sukupuolesta, että he valitsevat nimen, ostavat vaatteita ja jopa suunnittelevat vauvakutsut väärän sukupuolen mukaan.
Vauvan sukupuolen ennustaminen entisaikaan
Vuosia sitten oli todennäköisempää erehtyä vauvan sukupuolesta, sillä käytettävissä ei ollut tieteellisiä menetelmiä, joilla tällaisia tietoja olisi voinut selvittää. Raskausajan konsultaatiot olivat ehkä vähemmän säännöllisiä tai perusteellisia, ja oli yleistä käyttää melko myyttisiä ennustusmenetelmiä.
Monissa tapauksissa muiden äitien ja myös kätilöiden kokemukset auttoivat vauvan sukupuolen selvittämisessä raskaana olevan naisen kehoon liittyvien seikkojen perusteella. Vihjeinä käytettiin odottavan äidin vatsan muotoa, kävelytapaa tai mielihaluja.
Vauvan sukupuolen ennustamista koskevat myytit olivatkin pitkään suosiossa, minkä vuoksi odottava äiti saattoi alkaa tehdä suunnitelmia tulevaa lastansa varten. Mutta tästäkin huolimatta ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin odottaa vauvan saapumista ollakseen täysin varma.
Vauvan sukupuolesta erehtyminen oli siis ennen hyvin luonnollista, se saattoi jäädä huomaamatta, ja usein se jäi anekdootiksi. Jokainen on varmasti kuullut jonkun sanovan: “Vanhempani luulivat saavansa pojan, mutta olinkin tyttö” tai “Huoneeni, vaatteeni ja leluni olivat kaikki vaaleanpunaisia, mutta minä olin sittenkin poika”. Erehdyksiä sattui helpommin, mutta niistä ei aina ollut helppo päästä yli.
Voiko vauvan sukupuolesta erehtyminen vaikuttaa vanhempiin psyykkisesti?
Tällaisen tilanteen läpikäyneiden perheiden mukaan vauvan sukupuolesta erehtyminen ja totuuden selviäminen pitkän ajan jälkeen on psyykkinen shokki. Paitsi että he ovat turhaan käyttäneet rahaa asioihin, joita he eivät pysty hyödyntämään vauvallaan, kyseessä on myös menetys, joka voi riipaista syvältä.
Jotkut äidit viittaavat siihen eräänlaisena suruna, koska heille se merkitsi sen tyttären tai pojan menettämistä, jota oli kovasti odotettu ja jolla oli ehkä jo nimikin. Kun tuo pieni pala meistä alkaa kasvaa sisällämme, meitä ei valtaa vain rakkaus, vaan myös odotus ja toiveet siitä, millainen vauvamme on.
Tilanne voi olla turhauttava, jos pariskunta on esimerkiksi pitkään yrittänyt saada tyttöä tai poikaa, eikä sitä koskaan tapahdu, edes useiden raskauksien jälkeen. Toisinaan pettymys saattaa näyttää ohimenevältä ja siltä, ettei sillä ole kovinkaan suurta vaikutusta tunnetasolla, mutta sinun on oltava äidin asemassa tietääksesi hänen todelliset tunteensa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chura Sillo, S. (2016). Aplicación informática para predecir el sexo fetal intrauterino y su desarrollo. Fides et Ratio-Revista de Difusión cultural y científica de la Universidad La Salle en Bolivia, 12(12), 167-191. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2071-081X2016000200010&script=sci_arttext
- Forero Parada, J. L. (2020) Razones del porqué el padre desea conocer el sexo de sus hijos durante el proceso de gestación. Diseño de corte transversal en el Hospital Local del Norte y la Foscal. https://repository.unab.edu.co/handle/20.500.12749/13197
- Poggio, G. A., Mariano, J., Gopar, L. A., & Ucar, M. E. (2017). La ecografía primero:¿ Por qué, cómo y cuándo?. Revista argentina de radiología, 81(3), 192-203. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1852-99922017000300003&script=sci_arttext&tlng=es