Miksi joillekin pariskunnille syntyy pelkkiä tyttövauvoja? - Äitiyden Ihme
 

Miksi joillekin pariskunnille syntyy pelkkiä tyttövauvoja?

Moni äiti ja isä miettii, miten ihmeessä perheeseen on syntynyt pelkkiä tyttövauvoja, eikä yhtään poikaa. Vaikka yleisesti ottaen tarjolla ei ole ilmiön selittävää vastausta, joidenkin asiantuntijoiden mukaan tietyt tekijät voivat selittää, miksi perheeseen syntyy pelkkiä tyttöjä tai poikia.
Miksi joillekin pariskunnille syntyy pelkkiä tyttövauvoja?

Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2020

Yksi asioista, joista tulevat vanhemmat usein eniten innostuvat, on vauvan sukupuolen selville saaminen. Vaikka vanhempien suurin toive onkin, että lapsi syntyy terveenä, monet vanhemmat toivovat erilaisista syistä perheeseen nimenomaan tyttöä tai poikaa. Monilla vanhemmilla oma toive ei kuitenkaan koskaan toteudu, vaikka perheeseen siunautuisi montakin lasta. Olet todennäköisesti itsekin törmännyt perheisiin, joissa on esimerkiksi neljä tyttöä, mutta ei lainkaan poikia. Onko sitten olemassa jokin selitys siihen, miksi tietylle pariskunnalle syntyy pelkkiä tyttövauvoja vai onko kyse puhtaasta sattumasta?

Mikä määrittää ihmisen sukupuolen?

Lapsen sukupuoli määrittyy hedelmöityshetkellä isältä saadun kromosomin perusteella. Jokaisessa ihmisen kehon solussa on 46 kromosomia, jotka ovat jakautuneet 23 pariksi, joista jokaisessa on yksi kromosomi äidiltä (X-kromosomi) ja yksi isältä (Y-kromosomi).

Siittiöihin syntyy joko X- tai Y-kromosomi. Kun X-kromosomin sisältävä siittiö hedelmöittää munasolun, jälkeläisen XX-sukupuolikromosomisto tuottaa naaraan ja kun siittiö sisältää Y-kromosomin, XY-kromosomistoinen yksilö kehittyy urokseksi.

Miksi joillekin naisille syntyy pelkkiä tyttövauvoja?

Miksi joillekin pariskunnille syntyy pelkkiä tyttövauvoja?

Joillekin tulee tässä kohtaa mieleen, että pelkkiä tyttöjä saavilla miehillä on kenties vain X-kromosomeja kantavia siittiöitä. Tämä on kuitenkin väittämä, josta asiantuntijat ovat hyvin eri mieltä keskenään. Joidenkin mukaan vauvan sukupuoli perustuu pelkästään sattumaan, kun taas toisten mielestä se liittyy sperman laatuun.

Itse asiassa useat tekijät saattavat selittää sen, että pariskunnalle syntyy pelkkiä tyttövauvoja, ja niistä kerromme alla lisää.

Sperman ominaisuudet

Uskotaan, että eri siittiöiden nopeudessa, kestävyydessä ja vahvuudessa on eroja. Esimerkiksi X-kromosomeja sisältävät siittiöt ovat vahvempia ja kestävämpiä, mutta toisaalta hitaampia. Siittiöt, joissa on Y-kromosomeja, ovat sen sijaan nopeampia, mutta heikompia ja pienempiä.

Tämän vuoksi joidenkin asiantuntijoiden mukaan seksin harrastaminen ennen naisen ovulaatiota nostaa sen todennäköisyyttä, että munasolun hedelmöittävässä siittiössä on X-kromosomi, sillä tällainen siittiö on kestävämpi kuin Y-kromosomin sisältävä. Jos taas seksiä harrastetaan naisen ovulaation aikana, todennäköisyys siitä, että tuloksena on tyttö, on suurempi. Tämä johtuu siitä, että Y-kromosomia kantava siittiö on nopeampi kuin X-kromosomia kantava.

Onko pojan saamisen vaikeus vain myytti?

Uskomuksen mukaan joillakin pareilla on ongelma, jonka tuloksena tietyn sukupuolen geenit tuhoutuvat – pääasiassa tämä koskee pojan geenejä. Jotkut uskovat, että vaikka hedelmöittyminen voisikin tapahtua niin, että tuloksena olisi pojan sukupuoli, alkion selviytymismahdollisuudet ovat pienet.

Sperman poikkeavuudet

Yksi selitys sille, että tyttöjä on perheessä enemmän, on  erikoinen tila, jossa sperma tuhoaa Y-kromosomeja. Ilmiö on kuitenkin edelleen tutkimuksen kohteena, joten sitä ei voida pitää tieteellisesti todistettuna selityksenä usean tyttövauvan syntymiselle.

Miksi joillekin naisille syntyy pelkkiä tyttövauvoja?

Ilot ja hyödyt siitä, että perheeseen syntyy vain tyttövauvoja

Olipa lapsen tai lasten sukupuoli mikä tahansa, kaikkien vanhempien tulisi tietysti rakastaa tyttäriään ja poikiaan huolella ja innolla. Ja toisaalta, jos perheessä on useampi tytär, mutta ei yhtään poikaa, voidaan ajatella tilanteen tuovan eräät selkeät hyvät asiat:

  • Äidin osalta: Kun äidillä on pelkkiä tyttäriä, hän saa usein ystävän, jolla on monia samoja kiinnostuksen kohteita kuin hänellä itsellään – tavallisia esimerkkejä ovat matkustus ja vaatteet. Tällöin voidaan helpommin jakaa monia ihania kokemuksia tyttärien ja lasten kesken. Yksi hyvä perusneuvo on useamman tyttären vanhemmalle on tietysti tämä: opeta tyttäresi olemaan vahvoja ja fiksuja jo nuoresta pitäen!
  • Isän osalta: Isä saa tällöin oppia aivan uuden roolin, jotta hän voisi ymmärtää pienen tytön tarpeita. Tällöin hän joutuu muuttumaan huolehtivammaksi ja ymmärtäväisemmäksi. Lisäksi hän saa olla tytärtensä suojelija, joka takaa heille tuen elämässä menestymisen ja onnellisuuden tavoitteluun.

Kuten sanottu, X- ja Y-kromosomit, joita miehen spermassa on, määrittävät lapsen sukupuolen. Mitä tulee yhden tai toisen sukupuolen omaavien vauvojen syntymiseen, tässä voi olla kysymys vain sattumasta, tai sitten tilanne voi liittyä sperman kuntoon tai terveysongelmiin.

Joka tapauksessa se on varmaa, että useamman tyttären vanhempana saat kokea valtavasti kauniita asioita sekä myös haasteita, joista päästään parhaiten ylitse rakkaudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rey R., Copelli S. (s.f.). Capítulo 10: Diferenciación Sexual Embriofetal. Access Medicina. Recuperado de: https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1508&sectionid=102965192
  • Jeyendran R. S., Graham J., Tharma S., Ivanovic M., Levrant S., Ozornek H. M., Fiddler M. B. (2021). Individual variation of the percentage of Y-chromosome bearing sperm content in human ejaculates. Syst Biol Reprod Med, 67(5), 395-398. Recuperado de: 10.1080/19396368.2021.1942589
  • Saidur R., Myung P. (2020). New Biological Insights on X and Y Chromosome-Bearing Spermatozoa. Front Cell Dev Biol, 7, 388. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32039204/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.