Lamaze-hengitystekniikka avuksi synnytyskipuihin
Lamaze-hengitystekniikka perustuu 1950-luvulla vallinneeseen filosofiaan, joka kehitettiin auttamaan odottavia äitejä synnytykseen valmistautumisessa sekä vähentämään synnytyksen aiheuttamia kipuja.
Lamaze-nimi on peräisin ranskalaiselta synnytyslääkäri Fernand Lamazelta. Hänen mukaansa synnytys on tavallinen ja luonnollinen fysiologinen prosessi, joka naisen tulisi pystyä kohtaamaan luottavaisena ja vailla pelkoja.
Lamaze-hengitystekniikka tunnetaan psyko-profylaktisena menetelmänä, joka perustuu hengitystekniikkaan, joka edistää tietoista ja kivutonta synnytystä. Tekniikan tavoitteena on opettaa naista kontrolloimaan hengitystään rentoutumismenetelmillä, jotka perustuvat taktiilisiin ärsykkeisiin, kuten hierontaan tai visuaalisiin ja auditiivisiin ärsykkeisiin. Nämä harjoitukset auttavat laskemaan stressitasoa ja helpottamaan supistusten aiheuttamaa kivuntunnetta.
Lamaze-hengitystekniikkaa voi harjoitella raskauden aikana. Myös toisella vanhemmalla on tässä menetelmässä tärkeä rooli. Hän voi auttaa odottavaa äitiä hieromalla tätä ja tarjoamalla henkistä tukea. Tällä tavoin molemmat vanhemmat voivat osallistua aktiivisesti vauvan syntymään.
Fernand Lamaze kehitti sarjan erilaisia harjoituksia, jotka auttavat vähentämään äidin pelkoja sekä ongelmia synnytyksen aikana, tekevät synnytyksestä yksinkertaisemman prosessin ja auttavat hallitsemaan kipuja positiivisen ärsykkeen avulla.
Lamaze-hengitystekniikka ja harjoitukset kivun lievittämiseksi
Lamaze-hengitystekniikan harjoittelemisen yksinkertaisten harjoitusten avulla voi aloittaa jo raskauden aikana. Seuraavat harjoitukset tähtäävät siihen, että synnytyksestä tulisi mahdollisimman kivuton, luonnollinen, terve ja turvallinen.
Puhdas hengitys
Puhtaassa hengityksessä vedät pitkään henkeä nenän kautta ja puhallat ilmaa hitaasti ulos suun kautta. Hyödynnä tätä hengitystapaa jokaisen supistuksen alussa ja lopussa.
Hidas hengitys
Tämä on hyödyllinen rentoutumismenetelmä. Yritä hengittää mahdollisimman luonnollisesti, samalla tavalla kuin hengittäisit nukkuessasi. Älä ota syviä henkäyksiä täyttääksesi keuhkojasi. Yritä hengittää tavallista pinnallisemmin kohottamalla vain hieman rintaa hengittäessäsi.
Tietoinen hengitys
Tämä on toinen hidas ja pinnallinen hengitystekniikka. Harjoittaaksesi tietoista hengitystä, tulee sinun olla rentoutunut. Älä pakota itseäsi mukavuusalueesi ulkopuolelle. Aloita puhtaalla hengityksellä, jonka jälkeen hengitä hienovaraisesti sisään nenän kautta ja hitaasti ulos suun kautta.
Jotta opit hengittämään tällä menetelmällä oikein, voit harjoitella sitä niin, että asetat palavan kynttilän tai paperin palan muutaman sentin päähän kasvoistasi. Hengitä sisään ja ulos hienoisesti niin, että kynttilän liekki tai paperin pala heilahtaa.
Mallihengitys
Tätä hengitysmenetelmää opetetaan usein niin, että ensin tulee sanoa “hii hii” sisään hengittäessä ja “huu” ulos hengittäessä. Tämän harjoituksen ideana on ylläpitää mukavaa rytmiä pienillä, hienovaraisilla sisäänhengityksillä jokaisen uloshengityksen välissä.
Käytännössä hengität sisään viiden sekunnin ajan ja ulos viiden sekunnin ajan, otat kaksi lyhyttä henkäystä ja niiden jälkeen syvemmän henkäyksen. Pidä hartiat rentoina, keskity ääniin ja hengitykseesi, älä kipuihin.
Vaikka tämän hengitystekniikan tarkoituksena on tähdätä tietoiseen kivuttomaan synnytykseen, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö muutakin kivunlievitystä voisi käyttää. Jos nainen haluaa käyttää kivunlievitykseen esimerkiksi epiduraalia, tulee lääkärin sitä myös antaa, jos tilanne sen sallii.
Onko kivuton synnytys mahdollista?
Nykypäivänä puhutaan paljon kivuttomasta synnytyksestä, mutta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että täysin kivuton synnytys on mahdoton ajatus. On kuitenkin olemassa erilaisia kivunhallintatekniikoita, joita voidaan hyödyntää synnytyksen aikana.
Joogaopettaja Nene Molina sanoo seuraavaa: “Synnytyksen aikana esiintyy kipua, joka ei katoa, mutta voit oppia hallitsemaan sitä hengittämällä ja rentoutumalla oikein. Lamaze-hengitystekniikka ja raskaudenaikainen jooga auttavat parantamaan hengitystä ja sitä myöten hallitsemaan kipuja. Toisin sanoen kivun aistiminen vähenee.”
Lamaze-hengitystekniikan opettaja Maria Eugenia Riosin mukaan jokaisen äidin tulee ymmärtää, että naisen keho on luotu lasten synnyttämiseen. Rios on omistautunut opettamaan naisia hengittämään oikein ja vaihtamaan asentoja synnytyksen aikaisen kivun helpottamiseksi.
“Kun päätät haluavasi lapsen, päätät samalla, että sydämesi kulkee kehosi ulkopuolella.”
– Elizabeth Stone, paralympia-uimari
Lamaze-hengitystekniikka opettaa naista tulemaan tietoiseksi kehostaan synnytyksen aikana. Menetelmä auttaa hengitystä kulkemaan supistusten mukaisesti, mikä on hyödyllistä niin äidille kuin vauvallekin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Navas, H. La atención del parto por el método psicoprofiláctico. Rev. Col. Obst. y Ginec. Vol XVIII Nº 4. [En línea] Disponible en: https://revista.fecolsog.org/index.php/rcog/article/viewFile/2564/2703
- Patterned breathing during labor. (2015). American Pregnancy Association. [Online] Avaiable at: https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/patterned-breathing/
- Relaxation techniques: Breath control helps quell errant stress response. (2018).
health.harvard.edu/mind-and-mood/relaxation-techniques-breath-control-helps-quell-errant-stress-response