Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana?

Jos olet raskaana ja kärsit vähäisestäkin emättimen verenvuodosta, kerro asiasta välittömästi lääkärille, joka tarkistaa, ettei kyseessä ole äidin tai lapsen terveyttä uhkaava ongelma.
Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2019

Vastaus kysymykseen, ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana, on ei. Kuukautisvuodon kaltaista, joskin yleensä niukempaa ja väriltään vaaleampaa, vuotoa voi kuitenkin esiintyä myös raskauden aikana.

Tällöin puhutaan valekuukautisista tai alkuraskauden vuodosta. Tällainen vuoto on yleistä ja usein vähäistä, kivutonta ja vaaratonta. Verenvuoto voi kuitenkin olla merkki poikkeavasta raskaudesta, eli siihen on syytä kiinnittää huomiota.

Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana?

Ylivoimaisesti tavallisin merkki alkaneesta raskaudesta on kuukautisten poisjääminen. Kuukautiset johtuvat siitä, että munasolu ei hedelmöity ja tartu kohtuun, jolloin limakalvo hajoaa ja poistuu emättimen kautta verisenä vuotona.

Nainen voi kuitenkin kärsiä kuukautisvuodon kaltaisesta vuodosta myös raskaana ollessaan. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen kuukautisvuoto, vaikka se siihen voidaankin sekoittaa.

Alkuraskauden verenvuoto on kohtalaisen yleinen oire, joka voi kuitenkin pelästyttää odottavan äidin. Tällainen vuoto on yleensä niukkaa ja kivutonta. Runsaampi verenvuoto viittaa ongelmiin, kuten keskenmenoon.

Raskauden aikaisen vuodon aiheuttajat

Seuraavaksi esittelemme yleisimmät raskauden aikaisen vuodon aiheuttajat.

1. Tiputteluvuoto

Tiputteluvuodosta puhutaan, kun alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmilla naisilla tämä ei aiheuta minkäänlaisia oireita, mutta osalla alkion kiinnittyminen aiheuttaa tiputteluvuotoa ja kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.

Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana?

2. Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Naisen kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttämisen jälkeen. Tällöin munasolu irtoaa munasarjasta arvaamattomasti, ja nainen voi vuotaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Vuoto vaikuttaa niukalta kuukautisvuodolta, vaikka ei sitä ole.

3. Kohdunulkoinen raskaus

Joissain tapauksissa hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun ulkopuolelle. Tilannetta, jossa raskaus sijaitsee muualla kuin kohtuontelossa, kutsutaan kohdunulkoiseksi, tai ektooppiseksi, raskaudeksi. Valtaosa tällaisista raskauksista sijaitsee munanjohtimessa.

Kohdunulkoisessa raskaudessa solut alkavat kasvaa, eivätkä kuukautisten tyyppiset vuodot välttämättä jää pois. Vuodon määrä voi vaihdella ja sen lisäksi oireena on alavatsakipu. Pahimmassa tapauksessa kohdunulkoinen raskaus kasvaa munanjohtimessa niin pitkälle, että se puhkeaa aiheuttaen vuodon vatsaonteloon ja sokin. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Raskauden aikainen vuoto ei automaattisesti tarkoita, etteikö raskaus voisi päättyä onnellisesti tai että kyseessä on keskenmeno.

4. Rypäleraskaus

Rypäleraskaus on istukan sairaus, jossa kohtuun muodostuu rypälemäisiä ja turvonneita istukkakudoksen nukkalisäkkeitä. Rypäleraskauden yhteydessä kohdussa ei yleensä ole sikiötä.

Rypäleraskaudessa istukan solut alkavat käyttäytyä epänormaalisti heti munasolun hedelmöittymisen jälkeen. Kyseiset solut kasvavat kohdussa merkittävästi normaalisti kehittyvän sikiön sijaan ja muuttuvat lopulta nesteen täyttämiksi rakkuloiksi.

5. Hormonaaliset muutokset

Yksi syy raskauden aikaiselle vuodolle voi olla keltarauhashormonitason muutos. Odottavan äidin kehon keltarauhashormonin määrä lisääntyy sen verran, että kuukautiset loppuvat.

Joissain tapauksissa hormonin määrä ei nouse tarpeeksi estääkseen kuukautisia kokonaan, etenkään raskauden alussa, ja näin nainen voi kärsiä pienestä vuodosta.

Ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana?

6. Keskenmeno

Vuoto voi olla myös keskenmenon varhainen merkki. Kuten muutkin raskauden aikaista vuotoa aiheuttavat ongelmat, keskenmeno alkaa usein lievällä tiputtelulla, joka muuttuu runsaaksi vuodoksi.

On hyvä muistaa, että vuoto raskauden aikana ei automaattisesti tarkoita, etteikö raskaus voisi päättyä onnellisesti tai että kyseessä on keskenmeno. Se voi kuitenkin olla merkki ongelmasta, minkä vuoksi odottavan äidin on syytä keskustella lääkärin kanssa välittömästi vuodon ilmettyä.

Odottava äiti voi kärsiä emätinvuodosta monesta syystä, mutta vastaus siihen, ovatko kuukautiset mahdolliset raskauden aikana, on ei. Suurin osa naisista ei onneksi kärsi raskauden aikaisesta vuodosta, ja heillä, jotka kärsivät, tilanne on yleensä ohimenevä ja vaaraton.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...

Raskaus ja suurikokoinen sikiö
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Raskaus ja suurikokoinen sikiö

Suurikokoinen sikiö on kyseessä silloin, kun hän painaa yli 4,5 kiloa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tehdä kun on raskaana ja kantaa isokokoist...Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.