Kuinka monta viikkoa olen ollut raskaana?
Jokainen odottava äiti haluaa tietää, kuinka pitkällä raskaus on, ja miettii raskauden alussa, kuinka monta viikkoa olen ollut raskaana. Raskaudesta puhutaan aina yhdeksän kuukautta kestävänä jaksona, ja sitä mitataan raskausviikoilla – mutta onko totta, että raskaus kestää tasan tuon yhdeksän kuukautta, ja kuinka tarkasti hedelmöitysajankohta pystytään arvioimaan? Entä miksi raskaus lasketaan alkavaksi viimeisistä kuukausista?
Se, että tiedetään, kuinka pitkälle raskaus on edennyt, on tärkeää, jotta terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät seuraamaan raskautta kunnolla. Raskauden etenemisestä selvillä oleminen on avuksi myös siinä, että odottava äiti ymmärtää paremmin kehossaan tapahtuvat muutokset ja sikiön kasvun.
Aloitetaan muutamalla raskauden etenemiseen liittyvällä perustiedolla:
- Raskauden kesto: Aika, jonka sikiö on kasvanut. Tämä tieto on tärkeä, jotta sikiön kehitystä voidaan arvioida ja jotta mahdolliset poikkeamat huomataan.
- Ennenaikainen synnytys: Synnytys on ennenaikainen, kun se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa, eli ennen raskausviikkoja 37+0.
- Täysiaikainen raskaus: Täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä.
Raskauden kestoa mitataan siis raskausviikkoina, koska se on konkreettisin tapa määrittää raskauden kesto. Aluksi raskausviikkojen muuntaminen kuukausiksi voi tuntua vaikealta, mutta kunhan käytäntöön tottuu, niin sanottu raskauden kieli helpottuu.
“Kaikki hyvä elämässä on kuin pyörremyrskyä – rakastele, tanssi, hypi, naura hieman, suutele… ja hanki lapsi.”
– Ana María Simón
Raskauden kesto lasketaan viimeisistä kuukautisista
Miksi näin tehdään, eli miksi raskauden lasku alkaa viimeisistä kuukautisista, jos kerran hedelmöitys tapahtuu jo aiemmin? Syy on selkeä: emme tiedä tarkalleen sitä päivää, jolloin kaikki alkoi, ja selkeää menettelytapaa ajatellen on tarkempaa määrittää raskauden alku viimeisten kuukautisten ensimmäiselle päivälle.
Tämä lisää noin kaksi viikkoa varsinaiseen raskauden kestoon. Vaikka ovulaatio tapahtuukin noin 15 päivää viimeisten kuukautisten jälkeen, täydellinen aika hedelmöittyä vaihtelee naisesta riippuen.
Kuukautisten loppuminen ja fyysiset muutokset, kuten rintojen kasvu tai kipu kohdussa, ovat eräitä oireita raskaudesta. Joka tapauksessa ota aina ensimmäiseksi yhteyttä lääkäriin saadaksesi tietää, oletko raskaana.
On raskaustestejä, jotka kertovat hedelmöittymisen ajankohdan, eli ne eivät ainoastaan kerro raskaudesta, vaan lisäksi antavat suurpiirteisen raskauden keston.
Näiden testien luotettavuus ei ole täysi, mutta ne kyllä kertovat, kuinka pitkään olet viikkojen puitteissa ollut raskaana. Näitä testejä voidaan tehdä kotona, ja saat niitä ostettua apteekista. Tästä huolimatta kaikkein parasta on kuitenkin mennä lääkäriin tai gynekologille, jotta saisit mahdollisimman hyvät testit.
Ultraäänitutkimus on varmin tapa selvittää raskauden kesto
Nämä testit ovat kaikkein tehokkaimpia, jos haluat tietää, kuinka kauan olet ollut raskaana. Ultraäänessä saadaan otettua kuva kohdun sisältä.
Lääkäri tekee useamman ultraäänitutkimuksen raskautesi aikana, ja voit nähdä vauvan kasvavan – voit kuulla hänen sydämenlyöntinsä, saada selville hänen sukupuolensa, ja niin edelleen. Ultraäänen avulla voidaan tehdä erilaisia mittauksia vauvan koosta, jotta voitaisiin paremmin selvittää raskauden kesto.
Monet naiset kysyvät seuraavia asioita raskauden alussa lääkärille mennessään, sillä he haluavat tietää tarkemmin, kuinka pitkällä odotuksessa he ovat: Koska tarkalleen raskauden katsotaan alkaneeksi? Miksi sanotaan, että kesto on yhdeksän kuukautta? Nyt kerromme vastaukset näihin kysymyksiin.
Raskaana yhdeksän kuukauden ajan vai ei?
Itse asiassa tämä aihe ei ole ihan niin yksinkertainen kuin annetaan yleensä ymmärtää. Täysiaikainen raskaus kestää 38-42 viikkoa. Jos laskemme jokaisen kuukauden noin neljänä viikkona, saamme itse asiassa noin kymmenen kuukauden keston raskaudelle.
Kun lasketaan aika viimeisten kuukautisten alusta lähtien, tulee lisätä summaan noin kaksi viikkoa, sillä hedelmöittyminen tapahtuu yleensä ovulaation prosessin aikana, ja tämä on yleisesti ottaen kierron keskivaiheilla tapahtuva ilmiö.
Me suosittelemme, että kysyt lääkäriltä, gynekologilta tai kätilöltä kaikkea, mitä mieleesi tulee, sillä aiheen asiantuntijoina he tietävät kyllä kaiken tarvittavan raskauden kestosta. Hoitohenkilökunta on paikalla myös opastaakseen sinua koko prosessin lävitse niin, että olosi on varmempi.