Kävelyepiduraali ja sen vaikutus synnytysprosessiin - Äitiyden Ihme
 

Kävelyepiduraali ja sen vaikutus synnytysprosessiin

Kävelyepiduraali ja sen vaikutus synnytysprosessiin

Viimeisin päivitys: 13 tammikuuta, 2019

Keskitason kivunlievitystä synnytyksen aikana on tutkittu ja selvitetty lukuisia kertoja. Eräs suurimmista saavutuksista sen suhteen on niin kutsuttu kävelyepiduraali. Kävelyepiduraalin pääasiallinen etu on kivunlievitys ilman synnyttävän äidin lamauttavaa vaikutusta. Tällä tavoin äidin on helpompi ottaa osaa synnytysprosessiin.

Tämä kivunlievitysmenetelmä tunnetaan myös kulkevana epiduraalina. Tuleva äiti voi liikkua, mutta vatsan seudun kipu pysyy silti aisoissa. Keho ei siis turru kuten muun tyyppisen kivunlievityksen kohdalla. Tästä voi olla synnytyksen ensimmäisten kolmen tunnin aikana roimasti hyötyä.

Kävelyepiduraali on lääkäreiden mukaan yhtä turvallinen kuin tavanomainen epiduraalipuudutusKävelyepiduraalin suuri etu normaaliin epiduraaliin verrattuna on se, että äiti voi asettua mukavimpaan mahdolliseen ponnistusasentoon.

Tämä menetelmä on hyvin positiivinen myös psykologisessa merkityksessä, sillä nainen kokee olevansa synnytysprosessissa mukana ja hänellä on määräysvaltaa tämän unohtumattoman hetken suhteen.

Kävelyepiduraalin käyttötekniikka

Kävelyepiduraali annostellaan samalla tavalla kuin perinteinenkin epiduraalipuudut. Erona on vain itse lääkeaine ja annoksen määrä.

Potilas on istuma-asennossa tai kyljellään makuulla ja muodostaa selällään C-kirjaimen muodon. Injektio annetaan selkänikamien väliin, minne asetetaan neulan avulla katetri, jota pitkin puudutusaine pääsee kulkemaan.

Kävelyepiduraali ja sen vaikutus synnytysprosessiin

Kävelyepiduraalin hyödyt synnytyksessä

  • Mahdollisuus liikkua. Nainen ei menetä alaraajojensa tuntoa puudutusaineen antamisen jälkeen. Liikkuminen ilman supistuskipujen tuntemista auttaa kohdunsuuta avautumaan nopeammin.
  • Mukavampi olo. Kun äiti voi hallita alaruumistaan, hän voi asettua mihin asentoon vain haluaa. Tällä tavoin osallistuu synnytykseen tavalla, jolla hänen olonsa on turvallisempi.
  • Helpompi ponnistusvaihe. Yksi synnytyksen vaikeimpia ja kauneimpia vaiheita on voiman löytäminen vauvan saamiseen ulos. Kävelyepiduraalin on todistettu helpottavan tätä hetkeä äidille.
  • Vaikutus alkaa nopeasti. Kävelyepiduraalin teho alkaa injektion antamisen jälkeen perinteistä epiduraalia nopeammin.
  • Vähemmän virtsan pidättymistä. Koska lihakset eivät ole niin rajoittuneet, myös virtsaamisesta tulee helpompaa.
  • Puudutusaineen antaminen eri vaiheissa. Tämä kivunlievitys voidaan antaa missä vaiheessa synnytystä tahansa. Injektion antamisesta päättää erikoislääkäri tai -hoitaja yhdessä äidin kanssa.

Kävelyepiduraalin haittapuolet

  • Kerran asetetun katetrin sijaintia ei voida muuttaa.
  • Se aiheuttaa enemmän pahoinvointia kuin perinteinen epiduraali.
  • Annostetut opioidit aiheuttavat ihon kutinaa.
  • Päänsäryt.

Vaikka tämä keksintö vaikuttaakin ihmeelliseltä, niin totuus on, että tämän tyyppisen kivunlievityksen antaminen ei ole aina mahdollista. Kuten kaiken terveyteen liittyvän kanssa, lääkärisi on ensin tehtävä arviointeja voidakseen päättää, mikä kivunlievitys sopii juuri sinulle.

Lisäksi kävelyepiduraali ei ole suositeltava ratkaisu siinä vaiheessa, kun synnytysprosessi on jo ennättänyt pitkälle. Näissä tapauksissa on parempi käyttää perinteistä epiduraalia.

Kävelyepiduraali ja sen vaikutus synnytysprosessiin

Onko kävelyepiduraali saatavilla kaikissa sairaaloissa?

Joissakin sairaaloissa ei vielä ole tämän tyyppistä kivunlievitystä, tavallisesti siksi, koska se vaatii erityisen protokollan käyttöönottoa. Sairaalat tarvitsevat kävelyepiduraalisynnytyksiä varten enemmän henkilökuntaa ja resursseja.

Puudutusaineen antamisen ja vaikutuksen alkamisen jälkeen potilas on tarkastettava, jotta päästään varmuuteen siitä, että hän pystyy käyttämään jalkojaan normaalisti. Tämä tapahtuu erityisten tekniikkojen avulla, eikä tätä voida tehdä kaikkialla.

Äidin seurassa on aina oltava toinen aikuinen, johon hän luottaa. Tämä luotettu henkilö tulee olemaan tuolle päivälle tarvittavan psykologisen tuen lisäksi suureksi avuksi synnytysprosessissa.

Puudutusaineen odottamattomat vaikutukset voivat aiheuttaa epämukavuuksia tai onnettomuuksia. Vieressä olevan henkilön tuoma turva voi olla olennaisen tärkeää.

Sikiön tilanteen hallinta on elintärkeää kaikissa synnytyksissä. Riskejä voidaan vähentää, kun tilanteesta ollaan ajan tasalla, ja lääkärit ovat aina niitä henkilöitä, jotka päättävät, mikä on parhaaksi äidille ja lapselle.

Asioista tietoisena pysyminen ja valmistautuminen on velvollisuus, joka vanhempien on kannettava. Heidän osallistumisensa kaikkiin asioihin, jotka liittyvät synnytykseen, on lähdettävä rakkaudesta ja vastuuntunnosta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.