Jälkivuoto synnytyksen jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Jälkivuoto synnytyksen jälkeen

Jälkivuoto synnytyksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 08 marraskuuta, 2021

Jälkivuoto tarkoittaa 4–8 viikkoa kestävää synnytyksen jälkeistä vuotoa. Vuoto on veristä ensimmäiset 3–4 päivää, minkä jälkeen se muuttuu rusehtavaksi, kun veren määrä eritteessä vähenee. Jälkivuoto on yleensä täysin normaalia, mutta runsas verinen vuoto voi viitata ongelmiin.

Mistä jälkivuoto johtuu?

Jälkivuodolla tarkoitetaan synnytyksen jälkeistä verenvuotoa, joka kestää yleensä kuukaudesta kahteen kuukauteen. Sitä ei tule sekoittaa synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon, jolla viitataan tilaan, jossa verenvuotoa on yli 500 tai 1 000 millilitraa ensimmäisen 24 tunnin kuluessa synnytyksestä. Synnytyksen jälkeinen verenvuoto voi aiheuttaa muun muassa sydämen tiheälyöntisyyttä, huimausta, tihentynyttä hengitystä, palelua, verenpaineen laskua, levottomuutta ja tajuttomuuden.
Synnytyksen jälkeinen jälkivuoto sen sijaan on normaali osa kohdun palautumisesta takaisin normaaliin tilaansa. Se johtuu pääasiassa istukan irtoamisesta ja kohdun limakalvon poistumisesta.

Istukan irtoaminen

Istukka vastaa hapen ja ravinteiden kuljettamisesta sikiölle raskauden aikana. Kun istukka irtoaa kohdusta synnytyksen jälkeen, irtoamiskohtaan jää haavauma, joka voi vuotaa pieniä määriä verta. Elimistön valkosolut ovat vastuussa haavan suojelemisesta bakteereilta, ja niillä on myös tärkeä rooli tulehdusten ehkäisemisessä. Kun valkosolut luovat suojaavan kerroksen haavaan, verenvuoto tyrehtyy.

Jälkivuoto synnytyksen jälkeen

Kohdun paraneminen on jo itsessään täysin ainutlaatuinen prosessi, jota voisi kuvailla kudoksen täydelliseksi palautumiseksi tai uudelleenrakentumiseksi. Normaalisti haavaan voi muodostua arpi, mutta kohdun sisällä näin ei tapahdu. Arvet kohdussa voisivat nimittäin estää uuden hedelmöittymisen. Jos kohdun sisällä on arpikudosta, hedelmöittynyt munasolu ei pysty kiinnittymään kohdun limakalvoon, mikä estää raskauden alkamisen. Istukan kohdun seinämään jättämä haavauma paranee noin neljän viikon sisällä synnytyksestä.

Kohdun limakalvon poistuminen

Raskauden aikana kohtuun muodostuu runsaasti suojaavaa kudosta, jotta sikiö pysyy turvassa ja sillä on mukavammat oltavat. Suurin osa tästä kudoksesta poistuu synnytyksen aikana ja jäljelle jäävä kudos poistuu vähitellen synnytystä seuraavina viikkoina.

Jälkivuodon vaiheet

  • Synnytystä seuraava viikko. Jälkivuoto on synnytystä seuraavien päivien aikana veristä eli selvästi punaista ja kuukautisia runsaampaa. Vuotoon voi liittyä kohdun supistelua, mikä auttaa kehoa poistamaan kohdusta istukasta, verestä ja mikrobeista koostuvan eritteen.
  • Kymmenen päivää synnytyksen jälkeen. Vuoto alkaa vähentyä yleensä noin 10. päivän kohdalla, kun istukan irtoamisen aiheuttama haavauma on pääosin sulkeutunut. Vuoto muuttuu väriltään rusehtavaksi, kun veren määrä siinä vähenee. Tässä vaiheessa loputkin kohtua raskauden aikana peittäneestä kalvosta poistuu elimistöstä.
  • Kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Vuodon määrä vähenee edelleen pikkuhiljaa ja alkaa muuttua vaaleaksi, kuin runsaaksi valkovuodoksi.
Jälkivuoto synnytyksen jälkeen

Jälkivuoto ja imettäminen

Imettämisen aloittaminen auttaa tyrehdyttämään jälkivuodon nopeammin. Tämä johtuu siitä, että imettäminen saa elimistön erittämään normaalia enemmän prolaktiinia ja oksitosiinia. Prolaktiini on maitohormoni, joka mahdollistaa maidon tuotannon imetystä varten. Oksitosiini puolestaan auttaa kohtua supistelemaan, mikä auttaa poistamaan kohdun sisäistä kudosta nopeammin.

Huomioitavaa jälkivuodon aikana

Jälkivuoto on yleensä täysin normaalia, mutta runsas jatkuva vuoto voi olla merkki ongelmasta, kuten istukanpalan jäämisestä kohtuun. Jos vuoto on hyvin runsasta tai ei ala vähentyä, on syytä soittaa lääkärille tai synnytyssairaalan päivystykseen. Jälkivuodon aikana tuore äiti on erityisen herkkä kohtutulehdukselle, minkä vuoksi henkilökohtaisesta hygieniasta on tärkeää huolehtia tavallista tarkemmin. Side tulee vaihtaa usein, kun taas tamponien käyttöä ei suositella lainkaan. Seksin harrastamista suositellaan välttämään ainakin ensimmäisten synnytystä seuraavien viikkojen ajan. Vuodon muuttuminen pahanhajuiseksi, alavatsakipu ja kuume ovat kohtutulehduksen yleisimpiä merkkejä.

On hyvä huomata, että normaalia enemmän liikkuminen voi aiheuttaa väliaikaisesti lisääntynyttä jälkivuotoa. Jos vuoto ei ole hyvin runsasta ja vähenee 1–2 tunnin sisällä liikunnan lopettamisesta, tilanteesta ei tarvitse huolestua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.