Hedelmöittymistä edistävät elintavat - Äitiyden Ihme
 

Hedelmöittymistä edistävät elintavat

Hedelmöittymistä edistävät elintavat

Viimeisin päivitys: 30 heinäkuuta, 2020

Siinä missä miehen hedelmällisyys on valtaosin kiinni sperman laadusta, naisilla ikä on tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Hedelmällisyyteen vaikuttavat kuitenkin sekä naisten että miesten kohdalla myös krooniset sairaudet ja elintavat. Raskautta toivovan kannattaakin pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan monipuolisen ruokavalion, säännöllisen liikunnan, riittävän levon, stressin välttämisen ja päihteiden käytön lopettamisen avulla. Hedelmöittymistä edistävät elintavat auttavat takaamaan myös terveemmän raskausajan.

Hedelmöittymistä edistävät elintavat

Terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio koostuu monesta tekijästä, ja erityisen tärkeässä roolissa hedelmällisyyden kannalta ovat antioksidantit, omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Asiantuntijat suosittelevat monipuolisen ruokavalion noudattamista sekä hedelmien ja kasvisten sisällyttämistä jokapäiväiseen ruokavalioon.

Säännöllinen liikunta ja painonhallinta

Sekä yli- että alipaino vaikuttavat suoraan hedelmällisyyteen ja voivat aiheuttaa vakavia ongelmia raskauden aikana. Liikalihavuuteen liittyy monia sairauksia, minkä takia sitä tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin, etenkin raskautta suunniteltaessa. Paras keino taistella ylipainoa vastaan on terveellisen ruokavalion noudattaminen ja säännöllisen liikunnan harrastaminen. Jälkimmäinen tapa todella edistää hedelmöittymistä, sillä se ei ainoastaan ehkäise ylipainoa, vaan myös pitää koko kehon hyvässä kunnossa.

Hedelmöittymistä edistävät elintavat

Säännölliset terveystarkastukset

Hedelmällisyyttä edistävät myös perussairauksien hyvä hoitotasapaino sekä gynekologisten tulehdusten ehkäisy ja hoito, minkä vuoksi säännölliset terveystarkastukset kannattaa ottaa osaksi rutiinia. Tällä tavoin mahdolliset ongelmat tai poikkeavuudet havaitaan hyvissä ajoin. Verikokeilla voidaan varmistaa hormonituotannon olevan normaalia.

Lääkkeiden käytön tarkkaileminen

Tietyt perussairaudet ja niiden lääkitys voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Esimerkiksi diabetesta, epilepsiaa tai tulehduksellista suolistotautia sairastavan naisen on tärkeää keskustella lääkärin kanssa raskaustoiveista jo ennen raskauden yrittämistä, jotta sairauden hoidossa käytettävien lääkkeiden turvallisuus raskauden aikana voidaan varmistaa. Miehillä sairauksien lääkitys voi aiheuttaa muutoksia siemennesteeseen ja altistaa siten kehittyvän sikiön tietyille terveysriskeille.

Stressin hallinta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressin ja lukuisten sairauksien ja terveysongelmien välillä on selvä yhteys. Siinä missä joihinkin sairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja mahakatarriin, stressillä on suora yhteys, toisiin sen vaikutus ei ole yhtä näkyvä, mutta yhtälailla vaarallinen.

Hedelmöittymistä edistävät elintavat

Fyysinen ja psyykkinen stressi vaikuttavat myös hedelmällisyyteen, ja olisikin ihanteellista, että raskautta toivova pystyisi elämään ilman stressiä. Toisinaan tämä on mahdotonta työolosuhteista tai muista tekijöistä johtuen, mutta stressiä kannattaa pyrkiä lievittämään esimerkiksi erilaisilla rentoutusharjoituksilla ja liikunnan harrastamisella.

Epäterveellisten tapojen välttäminen

Hedelmöittymistä voi edistää myös välttämällä tupakointia ja vähentämällä alkoholin käyttöä. Luonnollisestikaan muutkaan päihdeaineet eivät tee kenellekään hyvää. Useat tutkimukset ovat osoittaneet näiden aineiden olevan haitallisia hedelmällisyydelle ja raskauden aikana kehittyvälle sikiölle.

Tupakointi heikentää naisen munasolujen laatua ja vaikuttaa myös siittiöiden tuotantoon. Lisäksi tupakoinnilla on negatiivinen vaikutus hengityselimiin, verenkiertoon ja ruoansulatusjärjestelmään. Kaiken kaikkiaan tupakka on todella vaarallinen nautintoaine, jolle tulee sanoa tiukka ei. Myös alkoholin liiallinen kulutus vaikuttaa sekä naisen että miehen hedelmällisyyteen ja kasvattaa keskenmenon riskiä. Raskauden aikainen alkoholin käyttö voi aiheuttaa sikiölle synnynnäisiä poikkeavuuksia. Alkoholia voi kuitenkin nauttia pieniä määriä silloin tällöin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.