Foolihappo auttaa ehkäisemään sikiön epämuodostumia
Jokainen raskaana oleva nainen haluaa vain parasta sisällään kehittyvälle uudelle elämälle. Raskauden aikana oma ja sikiön terveys menevät kaiken muun edelle. Onneksi tiettyjä ongelmia voidaan ehkäistä yksinkertaisilla keinoilla, joista yksi on foolihappo.
Foolihappo auttaa ehkäisemään sikiön epämuodostumia
Folaatti ja foolihappo ovat B-ryhmän vitamiineja. Folaatit ovat ravinnossa esiintyviä vitamiinien aktiivisia muotoja, kun taas foolihappo on folaattia vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa, tietyissä ravintolisissä ja täydennetyissä elintarvikkeissa.
Folaatit ovat välttämättömiä ravintoaineita eläimille, ihminen mukaan lukien, mutta elimistömme ei kuitenkaan pysty tuottamaan niitä itse. Jo vuosien ajan eri maiden terveys- ja hyvinvointialan ammattilaiset sekä Maailman terveysjärjestö WHO ovat suositelleet foolihapon nauttimista raskauden aikana. Folaatin ja foolihapon riittävä saanti on tärkeää sikiön kehityksen kannalta, sillä sen on todettu vähentävän synnynnäisten epämuodostumien vaaraa.
Erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöt on yhdistetty foolihapon liian vähäiseen saantiin. Foolihapon sanotaan ehkäisevän myös huuli- ja kitalakihalkioiden ja tiettyjen vakavien synnynnäisten sydänongelmien kehittymistä. Tutkimusten mukaan riittävä foolihapon saanti vähentää tällaisten vaikeiden epämuodostumien esiintyvyyttä jopa 70 %.
Foolihappoa suositellaan jokaiselle odottavalle äidille
Suomalaiset eivät tyypillisesti saa tarpeeksi folaattia ravinnosta, minkä vuoksi jokaisen raskautta suunnittelevan ja raskaana olevan naisen suositellaan käyttävän foolihappolisää. Folaatin riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta, minkä lisäksi se ehkäisee anemiaa sekä korjaa ja suojaa solujen ja DNA:n toimintaa.
Kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappolisää. Foolihappolisän käyttöä suositellaan 12. raskausviikkoon saakka. Foolihapon hyödyntämisen kannalta on varmistettava myös riittävä B12-vitamiinin saanti.
”Kun päätät haluavasi lapsen, päätät samalla, että sydämesi kulkee kehosi ulkopuolella.”
– Elizabeth Stone
Jos naisen aiemmassa raskaudessa on todettu sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriö tai ongelmaa esiintyy hänen lähisuvussaan, annossuositus on 4 milligrammaa päivässä. Myös tietyissä muissa riskiryhmissä – kuten diabeetikoilla ja epilepsialääkitystä käyttävillä – annossuositus on tavallista isompi. Annostuksesta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.
Mistä folaattia ja foolihappoa saadaan?
Eniten folaattia saadaan täysjyväviljasta, vihreistä kasviksista, parsakaalista, palkokasveista, hedelmistä ja marjoista. Myös maitotuotteet sisältävät pieniä määriä folaattia. Suomalaisilla folaatin saanti jää kuitenkin usein yleistä suositusta selvästi vähäisemmäksi, minkä vuoksi foolihappolisän nauttiminen on tärkeää raskauden aikana.
Foolihappo on halpa ja turvallinen ravintolisä, jolla ei tiedetä olevan haitallisia vaikutuksia. Apteekeissa myydään 0,4 milligramman foolihappotabletteja ilman reseptiä, mutta myös monet raskausajan monivitamiinivalmisteet sisältävät tarvittavan määrän foolihappoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ácido fólico.Una hoja de datos de la oficina para la salud de la mujer. Preguntas y respuestas. Office of Women’s Health [Disponible en línea].
- González, A; García, M. Ácido fólico y defectos del tubo neural en atención primaria. MEDIFAM 2003; 13 (4): 305-310. [Disponible en línea].