Couvade-ilmiö eli tulevan isän raskausoireet - Äitiyden Ihme
 

Couvade-ilmiö eli tulevan isän raskausoireet

Couvade-ilmiö eli tulevan isän raskausoireet
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko raskaana, ja lapsesi isä kärsii sinun laillasi pahoinvoinnista ja itkuherkkyydestä, kerryttää muutamia lisäkiloja ja himoitsee erikoisia ruokia omituisiin vuorokaudenaikoihin? Tutkimusten mukaan noin 10 % tulevista isistä kärsii samankaltaisista oireista kumppaninsa kanssa tämän raskauden aikana. Tällaisia isien raskausoireita kutsutaan nimellä couvade-ilmiö tai couvade-syndrooma.

Vaikka ilmiön tarkkaa syytä ei tunneta, monet tutkijat pitävät sitä psykosomaattisena tilana, jolloin siis sekä fyysiset että psyykkiset tekijät vaikuttavat asiaan. Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee testosteronitasoa, mikä saattaa omalta osaltaan vaikuttaa myös raskaus­oireiden syntymiseen. Ilmiön nimi juontaa juurensa ranskankieliseen couvade-termiin, joka viittaa hautomiseen.

Mitä ovat couvade-ilmiön oireet?

Mies saattaa olla niin voimakkaasti mukana lapsen odotuksessa, että hän kokee niin sanotun sympatiaraskauden ja sitä kautta samankaltaisia oireita kuin puolisonsa. Tutkimusten mukaan tällaiset raskausoireita imitoivat oireet ovat yleisimpiä ensi kertaa isäksi tulevilla, ja niitä ilmenee etenkin alku- ja loppuraskaudesta. Oireet häviävät lapsen syntymän jälkeen.

Tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, mielialan vaihtelut, erilaiset mieliteot, painonnousu, väsymys, verenpaineen lasku, alaraajojen krampit ja jopa supistuksia muistuttava vatsakipu.

Mistä couvade-ilmiö johtuu?

Kuten jo yllä mainitsimme, couvade-ilmiön tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen syistä on esitetty erilaisia teorioita. Raskaana olevien naisten hormonaalisista muutoksista on tehty jonkin verran tutkimuksia, joiden mukaan odottava äiti lähettää kemiallisia signaaleja, jotka mies huomaamattaan havaitsee.

Tämä herättää miehessä suojelevan asenteen kumppaniaan kohtaan ja aiheuttaa samanaikaisesti raskausoireita muistuttavat oireet hänen kehossaan, jotta hän voi jollain tapaa olla puolisonsa tukena ja seurana raskauden aikana.

Eräässä tutkimuksessa miehille annettiin vauvanukke, joka oli kääritty vastasyntyneeltä tuoksuvaan huopaan. Miehet pitelivät nukkea sylissään kuunnellen samanaikaisesti vauvan itkua. Analyysin mukaan tutkimuskohteiden prolaktiini- ja kortisolitasot nousivat. Nämä ovat hormoneja, jotka aiheuttavat sellaisia oireita ja käyttäytymistä, joita havaitaan tulevilla isillä, jotka ovat jo uppoutuneet vauvojen maailmaan.

“Kuinka suuri vauraus onkaan, jopa köyhien keskuudessa, kun on hyvän isän poika!”

– Juan Luis Vives

Toisen teorian mukaan odottava isä pyrkii samaistumaan raskaana olevaan kumppaniinsa. Mies saattaa raskauden aikana kärsiä kateuden ja mustasukkaisuuden tunteista, pelätä lapsen saapumista, kokea stressiä puolisonsa luonteenlaadun muutoksista ja jopa tuntea vastenmielisyyttä seksiä kohtaan. Tällainen idenfioituminen odottavaan äitiin voi aiheuttaa tulevassa isässä kuvatun laisia oireita.

Couvade-ilmiö eli tulevan isän raskausoireet

Erään teorian mukaan couvade-ilmiöstä kärsivät miehet, joiden parisuhde on erityisen rakastava, ja jotka ovat emotionaalisesti hyvin läheisiä kumppaninsa kanssa. Useimmissa tällaisista tapauksista isä on tavallista enemmän osallisena lapsensa hoidossa ja elämässä, ja häntä voisi kuvata erinomaiseksi vanhemmaksi.

Mitä tilanteessa on tehtävissä?

Alla on lueteltu kolme tavallista couvade-syndrooman laukaisevaa tekijää sekä vinkkejä siitä, miten ilmiön kanssa pystyy elämään tai miten siitä pääsee jopa kokonaan eroon.

Seksuaalisen halukkuuden väheneminen

Se, että seksuaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta odottavaa äitiä, johtuu yleensä hänen läpikäymistään fyysisistä muutoksista. On myös tavallista, että seksuaalinen halukkuus heittelee raskauden aikana. Kumppanin kannattaa omilla toimillaan osoittaa, että nainen on hänen mielestään edelleen viehättävä ja haluttava.

Seksistä pidättäytyminen terveydellisistä syistä

Jos odottavan äidin on pidättäydyttävä yhdynnästä lääketieteellisistä syistä, kannattaa pariskunnan keskustella ammattilaisen kanssa siitä, millaiset muut läheisyyden tai seksuaalisuuden muodot ovat sallittuja, eivätkä vaikuta raskauteen negatiivisesti. Hauskaa voi pitää monella tavalla.

Yhdessä keskusteleminen

Jos couvade-ilmiölle ei löydetä selvää syytä, kannattaa omista ajatuksista ja tunteista keskustella avoimesti puolison kanssa. Jo pelkästään tämä saattaa lievittää osaa oireista.

On hyvä pitää mielessä, että couvade-syndroomasta kärsivät isät ovat tavallista enemmän yhteydessä raskauteen ja raskaana olevaan kumppaniinsa. He ymmärtävät hieman paremmin, miltä odottavasta äidistä tuntuu ja mitä tämä tarvitsee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.