Äidiksi 40 ikävuoden jälkeen - edut ja hyödyt - Äitiyden Ihme
 

Äidiksi 40 ikävuoden jälkeen - edut ja hyödyt

Äidiksi 40 ikävuoden jälkeen - edut ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2021

Vasta viime vuosina on alettu puhumaan hyödyistä, joita ilmenee, kun nainen tulee äidiksi 40 ikävuoden jälkeen. Ennen on tuotu enemmän ilmi ongelmia, kuten esimerkiksi synnytyskomplikaatiot, kohonnut riski hengenvaaraan synnytyksessä sekä korkeampi riski saada keskenmeno. Nykypäivänä asia nähdään positiivisemmassa valossa.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kun tulevan äidin vointia seurataan huolellisesti ja tarkastuksia tehdään riittävästi, on ongelmien ilmeneminen hyvin epätodennäköistä. Edistynyt lääketiede sekä raskauden aikainen tutkimus ovat saaneet kumottua monia myyttejä. Tämän ansiosta useammat äidit ovat voineet toteuttaa unelmansa, ikää vähemmän katsomatta.

Nelikymppisenä äidiksi tulemisessa on useita hyötyjä ja etuja – niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla – jotka on hyvä ottaa huomioon. Tässä iässä vauvan saaneilla raskauden tuomat muutokset ovat hyödyllisempiä kuin aikaisemmin on ajateltu.

Fysiologiset muutokset

Henkisten kykyjen kehittyminen

Kognitiivinen tarkkuus paranee varsinkin ongelmanratkaisussa, ja verbaaliset kyvyt kehittyvät. Tämä johtuu raskauden aikana tuotetuista hormoneista. Tieteellinen julkaisu Journal of the American Geriatrics  Society esittelee tutkimuksen, jonka mukaan progesteroni saa aikaan aivokudoksen kehittymistä , kun taas estrogeeni on merkittävässä roolissa aivojen rakenteen kannalta.

Terveellisempi elämäntyyli ja ruokavalio

Yleensä vanhempi nainen noudattaa terveellisempää ruokavaliota kuin nuorempi. Vanhempi nainen kiinnittää usein enemmän huomiota ruoan laatuun ja terveellisempiin vaihtoehtoihin. He ovat myös kiinnostuneempia siitä, miten heidän nauttimansa ravinto vaikuttaa sikiöön ja heidän omaan vartaloonsa. He ovat tietoisempia riskeistä ja sitä myöten aktiivisempia niiden pienentämisessä.

Henkiset muutokset

Työn ja talouden vakaus

Monella 40 ikävuoden ohittaneella naisella on varmempi tilanne työn ja talouden suhteen. Heillä on mielenrauha siitä, että he pystyvät takaamaan lapselleen taloudellisen turvan ja vakauden sekä tarjoamaan kaiken, mitä lapsi tarvitsee. He ovat saavuttaneet työrintamalla jo tavoitteitaan, eikä lapsi enää vaikuta negatiivisesti tulevaisuuden suunnitelmiin työn suhteen.

Henkinen ja emotionaalinen tasapaino

Vanhemmat äidit ovat paremmin valmistautuneita raskauteen ja elämään tuoreena äitinä. Tämä kypsyys näkyy varsinkin silloin, kun pitää valmistautua elämässä tapahtuviin muutoksiin. Muutosten tiedostaminen helpottaa koko prosessia.

Vanhempien naisten elämänkokemusten myötä tullut viisaus on erilaista kuin nuorempien naisten. Vanhemmat naiset ovat päässeet elämässään yli erilaisista haastavista tilanteista ja tapahtumista, mikä rauhoittaa heitä ottamaan vastaan uuden elämäntilanteen siitä uupumatta.

He eivät syytä lapsiaan

Monet nuoret äidit päätyvät syyttämään lapsiaan monista asioista: he saattavat haikailla nuoruuttaan ja uskovat jääneensä paitsi monista mahdollisuuksista. Vaikka tämä onkin itsekästä ja epäreilua, se on silti todellisuutta monelle nuorelle äidille.

Vanhemmat äidit harvoin kärsivät edellä mainituista turhautumisista. Kun nainen päättää haluta tulla äidiksi 40 ikävuoden jälkeen, hän kokee eläneensä tarpeeksi nuoruuttaan ja on valmis seuraavaan askeleeseen elämässään.

“Lapset eivät ole leluja tai korvikkeita, joiden pitäisi ymmärtää vanhempansa tyytymättömyys. Vanhemmalla on velvollisuus kasvattaa lapsesta onnellinen olento.”

– Simone de Beauvoir

He ovat täysin varmoja päätöksestään

Olipa nelikymppisellä tulevalla äidillä kumppania tai ei, hän tekee kuitenkin tietoisen valinnan halutessaan lapsen. Hän osaa ottaa huomioon kaikki edut ja haitat, ja hän tietää jo valmiiksi mitä haluaa. Vanhemmat äidit tietävät, että raskaus tulee vaikuttamaan jokaiseen elämän osa-alueeseen, ja he ovat valmiita kohtaamaan kaikki mahdolliset haasteet.

Vanhemmalla iällä äidiksi tulleelle on harvinaisempaa, että lapsi olisi saanut alkunsa hätiköityjen päätösten seurauksena. Vanhemmat äidit kokevat vähemmän epävarmuutta ja epäilyjä itsestään kuin nuoremmat.

Neuvoja sinulle, joka tulet äidiksi 40 ikävuoden jälkeen

  • Jos olet päättänyt, että haluat äidiksi 40 ikävuoden jälkeen, on tärkeää, että keskustelet gynekologisi ja lääkärisi kanssa asiasta.
  • Muista käydä jokaisessa kuukausittaisessa neuvolatarkastuksessa, jotta lapsen vointia seurataan huolellisesti.
  • Tässä iässä lapsen saaminen saattaa olla vaikeaa, muttei kuitenkaan mahdotonta. Perinteisen hedelmöittymisen ohella on myös muita metodeja, kuten esimerkiksi hedelmöityshoito.
  • Vanhemman äidin energiatasot saattavat olla alhaisemmat kuin nuoremmalla äidillä, mutta se ei välttämättä ole huono asia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age.” The open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033
  • Dietl, A et al. “Pregnancy and Obstetrical Outcomes in Women Over 40 Years of Age.” Geburtshilfe und Frauenheilkunde vol. 75,8 (2015): 827-832. doi:10.1055/s-0035-1546109
  • Meet the mums in their 40s: four stories of having a baby later in life. The Guardian. Opinion- Pregnancy. 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.