24. raskausviikko - Äitiyden Ihme
 

24. raskausviikko

24. raskausviikko

Viimeisin päivitys: 26 heinäkuuta, 2021

Kun 24. raskausviikko koittaa, raskaus on kestänyt 23 viikosta ja 0 päivästä 23 viikkoon ja 6 päivään. Sikiö on 24. raskausviikon alussa 21 viikon ikäinen ja noin 28 senttimetrin pituinen ja 500 gramman painoinen. Se liikkuu aktiivisesti äidin kohdussa lapsiveden ympäröimänä ja alkaa reagoida ulkomaailman koviin ääniin – minkä äiti kyllä huomaa.

24. raskausviikko sikiön näkökulmasta

24. raskausviikolla sikiö on siis pituudeltaan noin 28 senttimetriä ja painoltaan 500-600 grammaa. Pigmentti on nyt kiinnittynyt ihoon, minkä vuoksi sikiön iho ei ole enää yhtä läpikuultava kuin aiemmin, mutta verisuonet, luut ja elimet näkyvät edelleen sen läpi. Sikiön silmät ovat täysin kehittyneet tämän raskauskuukauden loppuun mennessä. Myös sikiön korvat ovat täysin kehittyneet 24. raskausviikkoon mennessä, ja on tavallista, että sikiö reagoi ulkomaailmasta kantautuviin koviin tai korkeisiin ääniin säpsähtämällä tai potkimalla – minkä äiti kyllä tuntee vatsassaan.

Vaikka sikiö ei olekaan vielä täysin valmis ulkomaailmaan, hetki, jolloin se on täysin kehittynyt, lähenee. 24. raskausviikon aikana sikiön keuhkoissa kehittyy surfaktanttia, jonka ansiosta keuhkot eivät painu kasaan lapsen hengittäessä ulos. Juuri surfaktantin puute on yksi suurimmista vaaroista, jos lapsi syntyy ennenaikaisesti. Tämän ikäinen sikiö saattaa myös kärsiä toisinaan hikasta, joka on täysin normaali ja vaaraton vaiva. Monen asiantuntijan mukaan hikka on itse asiassa merkki sikiön elinvoimaisuudesta. Äiti tuntee sikiön hikan jatkuvien, rytmikkäiden taputusten sarjana.

24. raskausviikko äidin näkökulmasta

24. raskausviikolla kohtu painaa jo jonkin verran äidin sisäelimiä, mikä voi aiheuttaa väsymystä, huimausta ja närästystä. Ihon venyminen aiheuttaa paitsi raskausarpia, myös kutinaa etenkin vatsan alueella. Iho kannattaa rasvata huolellisesti päivittäin sekä kutinan helpottamiseksi että raskausarpien minimoimiseksi.

Lähes kaikille odottaville äideille tehdään sokerirasituskoe sen selvittämiseksi, onko äiti riskissä sairastua raskausdiabetekseen. 24. raskausviikko on ensimmäinen hetki, kun koe voidaan tehdä. Tästä raskauden vaiheesta eteenpäin naisen kannattaa tarkkailla mahdollisia ennenaikaisesta synnytyksestä kertovia merkkejä, joista tavallisimpia ovat vatsakrampit, alaselkäkipu, kohdun supistelu, paineen tunne lantiossa, valkovuodon muutokset sekä emättimestä vuotava tai tihkuva neste.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Huamán Guerrero, Moisés, and Alberto Sosa Olavarría. “Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica,¿ es confiable?.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 61.4 (2015): 427-432.
  • Morales-Barquet, D. A., et al. “Protocolo clínico de atención en el recién nacido con síndrome de dificultad respiratoria.” Perinatología y Reproducción Humana 29.4 (2015): 168-179.
  • Menéndez Robledo, Elena, et al. “Conocimientos sobre seguridad vial en mujeres embarazadas.” Metas de enfermería 16.1 (2013): 8-14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.