21. raskausviikko - Äitiyden ihme
 

21. raskausviikko

21. raskausviikko

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2020

21. raskausviikko on hetki, jolloin raskaus on kestänyt 20 viikosta ja 0 päivästä 20 viikkoon ja 6 päivään. Sikiö on tässä vaiheessa 18 viikkoa vanha ja noin 25 senttimetrin pituinen ja 325 gramman painoinen.

Suurin osa odottavista äideistä alkaa tuntea sikiön liikkeet juuri 21. raskausviikon tietämillä. Tieteellisten tutkimusten mukaan sikiö onkin tässä vaiheessa raskautta jo hyvin aktiivinen, liikkuen noin 50 kertaa tunnin aikana. Nämä liikkeet, joista osa on refleksejä, stimuloivat sikiön fyysistä ja henkistä kehitystä. Sikiön elämä alkaa olla aikaisempaa rytmittyneempää, ja selkeät uni- ja valvejaksot vaihtelevat vuorokauden aikana.

21. raskausviikko ja sikiön kehitys

Tässä vaiheessa raskautta sikiön kehittyvät aivot alkavat vastaanottaa kehosta sähköisiä signaaleja, jotka liittyvät lähinnä paineen, kivun, valon ja lämpötilan tuntemuksiin. Ruoansulatusjärjestelmä alkaa kehittyä ja kypsyä, minkä avulla sikiö pystyy nielemään lapsivettä, josta imeytyy ravinteita sen ohutsuoleen. Vaikka loppu sisällöstä kulkeutuukin paksusuoleen, sikiö saa suurimman osan ravinteista ympäröivästä nesteestä.

Tämän lisäksi sikiön luuydin alkaa tuottaa punasoluja, mikä on tähän asti ollut maksan ja pernan tehtävä. Myös sikiön kynnet alkavat kasvaa, vaikka ne eivät olekaan vielä kovettuneet. Tämä fakta yhdistettynä sikiötä suojaavaan lapsenkinaan estää sikiötä raapimasta ja satuttamasta itseään.

21. raskausviikolla poikasikiön kivekset alkavat pikkuhiljaa laskeutua vatsaontelon sisältä nivuskanavia pitkin kivespussiin ja tyttösikiön kohtu ja emätin muodostuvat, mikä tarkoittaa, että tässä vaiheessa on mahdollista selvittää lapsen sukupuoli, mikäli sikiö on sopivassa asennossa ultraäänitutkimuksen aikana.

21. raskausviikko

21. raskausviikko äidin näkökulmasta

21. raskausviikolla raskaus on laskennallisesti puolivälissä, ja moni odottava äiti alkaa tuntea tässä vaiheessa olonsa huomattavasti paremmaksi kuin raskauden ensimmäisten kuukausien aikana. Alkuraskauteen usein liittyvä pahoinvointi ja väsymys ovat tiessään, eikä loppuraskauden epämukava ja painava tunne ole vielä kiusana.

Äiti saattaa kuitenkin tuntea olonsa tavallista lämpimämmäksi ja hikoilla normaalia enemmän, mikä johtuu kilpirauhasen toiminnan vilkastumisesta. Tässä vaiheessa raskautta naisen lepoaineenvaihdunta on jopa 20 % normaalia vilkkaampi. Yöhikoilu auttaa kehoa jäähtymään ja poistamaan kuona-aineita elimistöstä. Odottavan äidin on tärkeä muistaa juoda riittävästi nestehukan välttämiseksi.

Kohtu jatkaa edelleen kasvuaan, ollen tässä vaiheessa raskautta noin 20 senttimetrin pituinen. Joillakin odottavilla äideillä tämä aiheuttaa raskausarpia, vatsalihasten erkaantuman tai navan ulos pullistumisen. Paras tapa ehkäistä raskausarpien syntymistä on pitää iho kosteutettuna erilaisten voiteiden ja riittävän vedenjuonnin avulla. Myös terveellinen, hyvälaatuisia rasvoja sisältävä ruokavalio ja auringonoton välttäminen auttavat ihoa pysymään kimmoisana.

21. raskausviikko

Toinen raskauden aikainen ultraäänitutkimus

Toinen raskauden aikaisista ultraäänitutkimuksista suoritetaan 18.-21. raskausviikoilla, joten jos tutkimusta ei vielä ole tehty, on siihen aika osallistua 21. raskausviikolla. Tämän ultraäänitutkimuksen tarkoituksena on:

  • Sikiöiden määrän ja elinkelpoisuuden varmistaminen
  • Sikiön kasvun tarkistaminen
  • Sikiön rakenteiden tarkastelu ja rakenteellisten kehityshäiriöiden toteaminen
  • Kromosomipoikkeavuuksien riskin arviointi
  • Istukan sijainnin tarkistaminen
  • Lapsiveden määrän tarkistaminen
  • Haluttaessa lapsen sukupuolen selvittäminen

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Calderón, Daniela Sequeira, et al. “Lumbalgia en el embarazo: abordaje para el médico general.” Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica 9.5 (2019): 34-38.
  • Martín-Martín, Sergio, et al. “Incontinencia urinaria en embarazo y postparto. Factores de riesgo asociados e influencia de los ejercicios del suelo pélvico.” Archivos españoles de urología 67.4 (2014): 323-330.
  • Parra-Saavedra, Miguel, et al. “Amniocentesis: guía práctica.” Diagnóstico Prenatal 25.1 (2014): 20-27.
  • Lugones Botell, Miguel, and Miguel R. Sarduy Nápoles. “Amnesia en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 137-146.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.