10 mielenkiintoista seikkaa synnytyksestä
Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen mielenkiintoista seikkaa synnytyksestä, joista et vielä mahdollisesti ole kuullut.
Synnytys on raskas koettelemus, mutta tästäkin huolimatta naisen elämän upeimpia hetkiä. Synnytyksessä kaikki tehty työ ja koettu kipu konkretisoituu puhtaaksi rakkaudeksi. Se on pyhä hetki, jolloin syntyy virheettömin ja horjumattomin ikuinen yhteys.
Synnytykseen liittyy kuitenkin myös joitakin myyttejä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Vuosien saatossa tähän aiheeseen liittyen on kertynyt runsaasti kaikenlaista informaatiota.
“Synnytys on ihailtavampaa kuin saavutus, ihmeellisempää kuin itsepuolustus ja rohkeampaa kuin kumpikaan näistä.”
– Gloria Steinem
10 mielenkiintoista seikkaa synnytyksestä
Ennen synnytystä
- Kohdunkaulan avautumisen mittaaminen. Kohdunkaulan avautumisen mittaamiseksi ei käytetä “viiden sormen mittaria”. Kohdunkaulan avautumista voidaan mitata yhdellä tai kahdella sormella. Siitä eteenpäin voidaan avautumisaste mitata senttimetreissä, kunnes kohdunkaula on avautunut kymmenen senttiä.
- Avautumiseen menevä aika. Synnytysopin mukaan on olemassa vain harvoja poikkeuksia, jolloin naisen kohdunkaula ei avaudu. Jotkut lääkärit eivät kuitenkaan malta odottaa kohdunkaulan avautumista, joka on fysiologinen edellytys synnytykselle.
- Avautuminen. Usein kuullaan puhuttavan, että synnytyksessä emätin avautuu. Näin ei kuitenkaan ole, vaan nimenomaan kohdunkaula on se osa, joka avautuu synnytyksen aikana. Synnytyskanava sen sijaan on joustavaa kudosta, joka “venyy” synnytyksessä, ja myöhemmin palautuu normaaliin tilaansa.
- Kuiva synnytys – onko sellainen mahdollista? Kun lapsivedet menevät, vauva tuottaa edelleen lapsivettä virtsassa. Vauvan pään asento ja sijainti toimii nk. tulppana, joka sulkee väliaikaisesti kohdunkaulan suun. Vauvalla on siis aina käytössään lapsivettä.
- Onko lapsiveden tai lapsenpihkan juominen haitallista vauvalle? Ei lainkaan. Sikiö itseasiassa nielee lapsivettä melkeinpä puolet raskaudesta ja saattaa myös juoda lapsenpihkaa, joka on steriiliä ja haitatonta ainetta vauvan ruuansulatusjärjestelmälle.
“Muuttaessasi tavan, jolla näet synnytyksen, muutat samalla tavan, jolla synnytät.”
– Marie Mongan
Synnytyksen jälkeen
- Vauva itse päättää, milloin syntyä. Yleensä synnytyksen käynnistymisajankohdan päättää itse vauva. Kun vauvan viimeisetkin elimet eli keuhkot kypsyvät tarpeeksi, alkaa vauva valmistautua syntymäänsä, jolloin myös äidin keho alkaa valmistautua siihen. Jos lapsi ei vielä saavukaan maailmaan, hän saattaa jäädä kohtuun oleskelemaan vielä hieman yli lasketun ajan.
- Vauva on violetti syntyessään, koska oli kohdussa liian kauan”. Tämä ajatus on täysin myytti. Oikeastaan jokainen vauva on enemmän tai vähemmän violetti syntyessään. Vauva on itseasiassa tämän värinen ollessaan kohdussa, sillä siellä ei ole tarpeeksi happea. Vauvan tehdessä hengenvetoja ulkomaailmassa, alkaa ihokin muuttua pikkuhiljaa vaaleanpunaiseksi.
- Pelottava keltatauti. Tiesitkö, että lähes jokaisen vastasyntyneen vaivana on keltatauti jonkin asteisena? Lapsella saattaa olla hieman kellertävä iho tai kellertävät silmät. Lopulta vauvan maksan bilirubiiniaineenvaihdunta alkaa toimimaan, jolloin vauvan värikin alkaa normalisoitumaan. Hyvin harva tapaus vaatii siis valohoitoa.
- Apgar- pisteet. Vastasyntyneelle annetaan Apgar- pisteitä. Pisteet voidaan helposti antaa vauvan ollessa ihokontaktissa äitinsä kanssa. Ensimmäiset pisteet annetaan minuutin kuluttua synnytyksestä, toiset pisteet viiden minuutin kuluttua synnytyksestä. Jos vauva saa enemmän kuin seitsemän pistettä, on kyse erinomaisista pisteistä.
- Vauvan ollessa sylissäsi, kaikki muu saa odottaa. Lapsen napanuora voidaan leikata milloin tahansa, eikä sillä ole vaikutusta lapsen terveyteen. Tieteelliset tutkimukset osoittavatkin, että napanuora kannattaa leikata sitten, kun se ei enää syki. Vastasyntyneen painon ja pituuden mittaaminen ei ole niin tärkeää, kuin äidin ja vauvan välisen siteen vahvistaminen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Labor and delivery care. Blended learning module for the Health Extension Programme. Federal Democratic Republic of Ethiopia. Ministry of Health.
- Brown, H. Fisiología del embarazo. Manual MSD (Versión para profesionales).
- Riley, M. Fisiología perinatal. Manual MSD (Versión para profesionales).