Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle - Äitiyden Ihme
 

Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle

Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Leikkiminen ensimmäisen elinvuoden aikana on oleellista lapsen terveellisen kehityksen kannalta. Leikit ovat ensimmäisiä asioita, joiden kautta lapsi alkaa tutustua ympärillään olevaan maailmaan. Tässä artikkelissa jaamme parhaat viikoittaiset aktiviteetit vauvan elämän ensimmäisille kuukausilla.

Nämä leikit voivat auttaa lujittamaan vanhemman ja lapsen välistä sidettä, minkä lisäksi ne ovat hyvä tapa stimuloida lapsen aisteja ja aivojen psykomotorisia keskuksia. Mutta mikä tärkeintä, ne auttavat luomaan lapselle ympäristön, jossa hän kokee olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi.

Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle

Aktiviteetteja ikäkuukausille 0-3

Vauvat eivät tee näiden kuukausien aikana käytännössä muuta kuin syövät ja nukkuvat. Stimuloinnin on siis tapahduttava silloin, kun pienokainen on hereillä ja odottelee ruokaansa.

Voit stimuloida vauvan aisteja laulelemalla lauluja, kutsumalla häntä nimeltä, ja ottamalla hänen kätensä ja antamalla hänen tarttua sormeesi tunnistaaksesi sinut.

Kylvyn jälkeen voit antaa vauvalle pienen hieronnan voiteita käyttämällä. Voit myös hieroa hänen vatsaansa ja raajojaan; tämä rentouttaa hänen käsiään ja jalkojaan ja voi myös olla avuksi ruoansulatuksessa.

Ota vauvan jaloista kiinni ja liikuttele niitä hellästi pyörän polkimien lailla. Tämä vahvistaa jalkojen lihaksia. Myös jalkojen suukottelu on vauvasta mukavan tuntuista.

Lastenlääkärit suosittelevat vauvojen viemistä ulos aamuisin, jotta auringonvalo stimuloisi D-vitamiinin tuotantoa heidän elimistöissään. Ota näille kävelyille mukaan jokin ääntä pitävä lelu vauvan lähellä pidettäväksi.

Myös laulaminen ja tanssiminen silloin, kun pidät vauvaa sylissäsi, voi olla hänestä todella hauskaa. Tämä auttaa häntä myös tunnistamaan äänesi ja erilaisia eleitäsi. Puhu vauvalle aina ilo äänessäsi.

Kehitä vauvan kanssa joitakin turvallisuus- ja rentoutumisrituaaleja ennen kylpyyn tai sänkyyn menoa. Tämä tekee näistä tehtävistä helpompia teille kummallekin.

Voit esimerkiksi jättää vauvan kehtoonsa vaipassaan tai alastomana muutamaksi minuutiksi ennen kylpyyn menoa. Näin hän oppii, että pian on kylpyaika.

Samalla tavoin voit myös ennen nukkumaanmenoa hämärtää huonetta hiukan, sammuttaa sähkölaitteet ja luoda sinne hiljaisen ympäristön. Lapsi tottuu näihin tapoihin nopeasti.

Aktiviteetteja ikäkuukausille 3-6

Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle

Tässä iässä vauva on jo tunnistanut ympäristönsä ja hänestä on tullut myös paljon aktiivisempi. Tee siis kylpyhetkestä leikkihetki.

Anna hänen pitää hauskaa loiskimalla vedessä jaloillaan. Voit antaa hänelle myös kumiankan, jolla leikkiä.

Myös vaipanvaihdosta voi tulla stimuloinnin ja leikin hetki. Kutita lapsen vatsaa, anna hänen leikkiä leluilla ja laula hänelle.

Tässä iässä vauvat haluavat tarttua kaikkeen ja laittaa esineitä suihinsa. Ole varovainen äläkä anna lapsesi leikkiä leluilla, jotka sisältävät pieniä osia. Ääniä päästävät pehmolelut ja pallot ovat turvallisia ja hauskoja vaihtoehtoja.

Anna vauvan seisoa jalkojesi tai jonkin pehmeän päällä, kun pitelet häntä ja laulat hänelle. Vauvat rakastavat sitä, että heille lauletaan.

Tämä on hyvä ikä alkaa lukemaan lapselle lastenkirjojaKirjat, jotka sisältävät toistoa ja onomatopoeeseja ovat suositeltavia.

Aktiviteetteja ikäkuukausille 6-9

Tässä iässä lapsella on tarpeeksi voimaa raajoissaan, jotta hän pystyy ryömimään. Leiki hänen kanssaan palloilla tai leluja heittelemällä.

Anna hänen tehdä ääniä ksylofonilla, pianolla tai muilla leluilla, joista lähtee ääntä, kun niillä soitetaan.

Ota leikkeihin mukaan erilaisia geometrisiä esineitä. Lapsi alkaa jokeltamaan tai tekemään ääniä yrittääkseen tunnistaa ja nimittää eri esineitä.

Aktiviteetteja ikäkuukausille 9-12

Viikoittaiset aktiviteetit vauvan ensimmäiselle elinvuodelle

Lapsen uteliaisuus kukoistaa tässä vaiheessa. Lapsi haluaa alkaa juoksemaan, vaikka hän ei edes hallitse vielä ryömimistäkään. Hän hakee tapoja nousta seisaalleen ottamalla tukea pienistä kalusteista tai seinistä.

Sinun tulisi jatkuvasti valvoa lasta tämän vaiheen aikana. On tärkeää tehdä ympäristöstä turvallinen esimerkiksi suojaamalla kodin pistorasiat.

On myös hyvä idea hankkia vaahtomuovimatto, jonka päällä lapsi voi leikkiä ja tutkiskella ympäristöään ilman vaaraa.

Jatka lapsen musikaalisten repertuaarien ja lukutaitojen vahtimista. Kutsu lasta nimeltä ja ilmaise tunteitasi kasvoillasi. Tässä iässä hän kykenee jo ratsastamaan leikkihevosella. Voit myös hankkia lemmikkejä, joiden kanssa lapsi voi leikkiä. Valvo kuitenkin aina tässä tapauksessa lapsen leikkejä lemmikin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.