Matkustamisen hyödyt lapsille
 

Matkustamisen hyödyt lapsille

Tunnetko jo matkustamisen hyödyt lapsille? Se tutustuttaa heidät uusiin paikkoihin, sanoihin, ihmisiin ja ympäristöihin.
Matkustamisen hyödyt lapsille
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2023

On osoitettu, että matkustaminen vaikuttaa positiivisesti useimpiin ihmisiin. Mutta entä lapsiin? Sama koskee heitäkin, ja vielä suuremmassa määrin! Kehotamme sinua lukemaan, kuinka aktivoit lasten mieltä ja tunteita matkustaessanne yhdessä perheenä. Kaikki nämä matkustamisen hyödyt lapsille tulevat varmasti yllätyksenä.

Matkustamisen hyödyt lapsille

Kun yhdistät kaksi intohimoa, kuten perheen ja matkustamisen, parannat sekä itsesi että lastesi psyykkistä, emotionaalista ja fyysistä terveyttä. Teidän ei tarvitse lähteä kauas; tärkeintä on vaihtaa ympäristöä ja maisemaa, vaikka reissu kestäisikin vain yhden päivän. Jo tällä tavoin huomaat matkailun hyödyt lapsille.

1. Lapset oppivat uusia ja erilaisia asioita

Matkalla lapset oppivat eri kulttuureista, kielistä, ruoista ja elämäntavoista. Tämä saa heidät näkemään, että on olemassa toisenlaisiakin todellisuuksia kuin heidän omansa, ja he oppivat arvostamaan mitä heillä on. Samalla he voivat tehdä vertailuja ja kehittää kriittistä ja reflektiivistä ajatteluaan.

Äiti, tytär ja heidän koiransa istuvat kivellä katsomassa merta.
Matkan suunnittelu ja sen kokeminen yhdessä perheenä on opettavaista ja luo unohtumattomia hetkiä, joilla on vaikutusta lasten elämään ennemmin tai myöhemmin.

2. He hankkivat sosiaalisia taitoja

Saapuessaan uuteen paikkaan, tavatessaan uusia ihmisiä tai oleskellessaan turistikohteessa perheen on oltava vuorovaikutuksessa ja kommunikoitava muiden ihmisten kanssa. Tällä tavoin lapset hankkivat luontaisesti sosiaalisia taitoja ja oppivat selviytymään vieraissa ympäristöissä.

3. He oppivat tietoisesti kunnioittamaan muita ihmisiä ja ympäristöjä

Perhematkailu tarkoittaa lähtemistä paikkoihin, joiden elämänmeno saattaa poiketa huomattavasti siitä, mitä lapset näkevät päivittäisessä elämässään. Yksi suurimmista matkustamisen hyödyistä onkin se, että se opettaa kunnioittamaan monimuotoisuutta, erilaisia elämäntapoja ja kohdemaata. Lisäksi se opettaa vieraan kulttuurin tapoja ja huolehtimaan alueen ympäristöstä.

Matkailu tekee nöyräksi. Huomaat, kuinka pienen alan maailmasta vietkään.”

– Gustave Flaubert –

4. Parantaa lasten sopeutumiskykyä

Matkustaminen edellyttää poistumista mukavuusalueelta. Näin lapset oppivat pääsemään irti tuntemattoman pelostaan, ymmärtämään sitä paremmin ja sopeutumaan joustavasti, kärsivällisesti ja suvaitsevaisesti.

5. He nauttivat joka hetkestä

Päästessään irti yksitoikkoisesta arjesta lapset oppivat nauttimaan matkan jokaisesta hetkestä. Aikaa on huvituksille, auringonlaskun katselulle, päivätorkuille lämmössä tai tuntikausien kävelylle metsäpolulla.

6. Lapset ottavat etäisyyttä teknologisiin laitteisiin

Teknologia helpottaa suuresti arkea. Se pitää kuitenkin sisällään fantasiamaailmoja, jotka kiehtovat lapsia ja etäännyttävät heidät todellisuudesta, mikä edistää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä.

Kolmehenkinen perhe seisoo metsäpuron varrella.
Matkalla ulkoleikit ja -aktiviteetit parantavat lasten fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Lisäksi he pysyvät erossa teknologisista laitteista, joita kotona käytetään usein päivittäin.

7. Parantaa perheen dynamiikkaa

Laatuaika perheen kesken, matkaelämyksistä keskusteleminen ja yhteinen tekeminen luo dynamiikkaa, joka eroaa arjen rutiineista. Vuorovaikutus on antoisampaa ja paljon hauskempaa. Keskustelut soljuvat, ja syntyy unohtumattomia elämyksiä ja kertomuksia.

8. Parantaa ongelmanratkaisutaitoja

Perhematkoilla eteen tulee yleensä odottamattomia tilanteita, jotka on ratkaistava lennossa. Lapset oppivat tästä ja kykenevät jatkossa nopeasti ratkaisemaan eteen tulevat pulmat. Tämä taito pysyy yllä läpi elämän.

Matkustamisen hyödyt lapsille ovat ikuisia

Lapset ovat kuin sieniä, jotka imevät itseensä kaiken mitä he näkevät ja kuulevat. Omaksumansa tiedon kautta heidän persoonallisuutensa ja luonteensa muovautuvat, ja heistä tulee ajattelu- ja ymmärryskykyisiä yksilöitä.

Matkoilla lasten eteen tulee uusia ja erilaisia paikkoja, realiteetteja, sanoja, ihmisiä ja ympäristöjä, joista he oppivat monia asioita.

Parasta on se, että nämä oppimiskokemukset antavat elinikäisiä hyötyjä, joita voidaan soveltaa muillakin elämän osa-alueilla, kuten työssä, koulussa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Matkustelu on epäilemättä lasten tulevaisuutta ajatellen kannattava sijoitus!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.