7 vapaa-ajan aktiviteettia ulkona
 

7 vapaa-ajan aktiviteettia ulkona

Harrastaminen on hyödyllistä lasten kehitykselle. Lue lisää täältä.
7 vapaa-ajan aktiviteettia ulkona
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Yesibeth Rincón

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2023

Vanhempana tiedät, että lasten kouluttaminen on hyvin laaja-alaista. Lasten on opittava sekä kotona että koulussa, mutta myös jakamalla ystävien kanssa, urheilemalla tai tekemällä muuta hyödyllistä. Siksi esittelemme tässä artikkelissa seitsemän vapaa-ajan aktiviteettia ulkona lapsille.

Lapset ja nuoret voivat oppia uutta myös vapaa-ajallaan ja pitää samalla hauskaa. Ja mikä olisikaan parempi paikka opiskeluun kuin ympäristö, jossa he voivat samalla nauttia luonnosta, tutustua siihen paremmin ja oppia pitämään siitä huolta? On olemassa monenlaisia aktiviteetteja, joilla on suuri vaikutus heidän sosiaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseensä.

7 vapaa-ajan aktiviteettia ulkona

Ulkoilu on hyödyllistä kaikenikäisille lapsille. Katsotaanpa hyviä vapaa-ajan aktiviteetteja ulkona.

Jalkapallo

Jalkapallo on yksi lasten suosikkilajeista. Lisäksi se tarjoaa monia hyötyjä, joista korostuu erityisesti tiimityö. Tässä urheilulajissa yksikään pelaaja ei voi edistyä ilman joukkueensa tukea ja osallistumista. Alla lisää jalkapallon pelaamisen hyötyjä:

 • Parantaa motorista koordinaatiota
 • Säätelee kehonpainoa
 • Vahvistaa lihaksia
 • Edistää sydän- ja verisuoniterveyttä
 • Edistää ryhmäviestintää
Tyttö opetellee pelaamaan tennistä.
Tennis kehittää lasten motorisia taitoja ja koordinaatiota. Samalla se auttaa parantamaan keskittymiskykyä, refleksejä ja erilaisia fyysisiä taitoja.

Tennis

Tennis on toinen urheilulaji, jota lapset ja nuoret voivat harrastaa vapaa-ajallaan. Se auttaa heitä kehittämään motorisia taitoja ja koordinaatiota, parantaa nopeutta, ketteryyttä ja refleksejä sekä kiinteyttää ja vahvistaa lihaksia. Toisin kuin jalkapallo, tennis ei ole joukkuelaji vaan kaksinpeli, joskin sitä on mahdollista pelata myös pareittain eli nelinpelinä.

Shakkiturnauksissa kilpaileminen

Shakkiturnauksissa käyminen on erittäin hyvä vapaa-ajan aktiviteetti sekä lapsille että nuorille. Shakki on strategiapeli, joka tunnetaan myös urheilulajina ja joka kehittää erilaisia älyllisiä kykyjä, kuten keskittymiskykyä ja muistia. Lisäksi se soveltuu kaikenikäisille, ja sitä näkee usein pelattavan ulkotiloissa.

Tanssitunnit

Lapset voivat treenata kehoaan ja rytmitaitojaan tanssissa, jota voidaan hyvin harrastaa myös ulkona. Valittavana on loputon määrä erilaisia tanssilajeja, kuten flamenco, katutanssi, zumba tai baletti. Tärkeintä on, että lapset nauttivat siitä ja oppivat hauskanpidon lomassa.

Teatteri

Näyttelemisestä pitävät lapset harrastavat varmasti mielellään teatteria. Heistä on taatusti hauskaa keksiä ja kertoa tarinoita, improvisoida sekä esittää erilaisia hahmoja. Teatteriharrastus auttaa lapsia kehittämään suullista ja kehollista ilmaisua.

Uuden kielen opettelu

Yksi hyvä vapaa-ajan aktiviteetti on uuden kielen opettelu. Tunnit voidaan pitää ulkona, kuten puistossa, mikä mahdollistaa miellyttävän vuorovaikutuksen luonnon kanssa ilman häiriötekijöitä. Lapset voivat myös kokoontua yhteen ystävien kesken ja kerrata opettajan viimeksi pitämän oppitunnin.

Soittimen soittaminen

Uuden instrumentin opettelu on yksi lapsille suositeltavista vapaa-ajan aktiviteeteista. Sitä voidaan harrastaa sekä sisällä että ulkona. Musiikki auttaa vahvistamaan itsetuntoa, kohottamaan mielialaa ja rakentamaan ihmissuhteita.

Nuori poika istuu luonnossa soittamassa kitaraa.
Uuden instrumentin opettelu on yksi parhaista tavoista kehittää kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja lapsuudessa. Paras ajankohta aloittaa opettelu on viiden vuoden iässä.

Harrastamisen hyödyt

Harrastukset tukevat vahvasti lasten tervettä kehitystä. Katsotaanpa joitakin harrastusten hyötyjä.

 • Ne parantavat koulumenestystä. On osoitettu, että harrastavat lapset saavat parempia arvosanoja. Tämä johtuu paremmasta opiskelumotivaatiosta.
 • Ne kehittävät luovuutta, muistia ja keskittymiskykyä.
 • Ne edistävät kommunikaatiota, sillä olemalla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa lapset oppivat suhtautumaan toisiinsa avoimemmin ja luontevammin.
 • Ne edistävät terveellisiä elämäntapoja fyysisesti ja psyykkisesti.
 • Ne kehittävät positiivista asennetta oppimista kohtaan. Lapset ovat kiinnostuneempia ja sitoutuneempia oppitunteihinsa sekä koulussa että sen ulkopuolella.
 • Ne parantavat kriittistä ajattelua, sillä mitä enemmän kokemuksia lapsilla on, sitä parempi on heidän kykynsä analysoida ja tehdä arvioita.
 • Ne tuottavat hyvää oloa. Ulkoilma-aktiviteettien aikana vapautuu endorfiineja ja serotoniinia, onnellisuushormoneja. Tämän seurauksena lapset tuntevat olonsa rennoiksi puuhissaan.
 • Lapset kehittävät läheisen suhteen luontoon. Näin he oppivat rakastamaan luontoa ja pitämään siitä huolta.

Kannusta lapsiasi osallistumaan ulkoilma-aktiviteetteihin

Lasten harrastustoiminta on erittäin tärkeää heidän kehitykselleen. Kannusta siis lapsiasi urheilemaan tai tutustumaan vaikkapa taiteeseen. Kysy heiltä, mitä he haluaisivat harrastaa, äläkä pakota heitä osallistumaan mihinkään aktiviteettiin. On erittäin tärkeää, että harrastukset ovat lapsille mieluisia ja että he valitsevat ne itse. Näin he ovat halukkaampia oppimaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.