Tekemistä lapsille helteellä
 

Tekemistä lapsille helteellä

Lapsille on hyvä keksiä helteellä sellaista tekemistä, joka pitää heidät viileänä ja helpottaa tukalaa oloa.
Tekemistä lapsille helteellä
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Yesibeth Rincón

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2023

Kesä on lapsille lomailun ja hauskanpidon aikaa, mutta ilma voi toisinaan olla tukahduttavan kuuma. Lapsille onkin hyvä ehdottaa sellaisia aktiviteetteja, jotka helpottavat oloa helteellä. Tässä artikkelissa ehdotamme tekemistä lapsille helteellä.

Myöhäisen iltapäivän vesileikit tai muut ulkoilma-aktiviteetit viihdyttävät lapsia ja viilentävät samalla heidän oloaan. Muista, että liian pitkä kuumassa oleskelu voi olla haitaksi heidän terveydelleen. Liian korkea lämpötila voi aiheuttaa lihaskramppeja, nestehukkaa, auringonpistoksen tai lämpöhalvauksen.

Pidä siis lapset pääsääntöisesti poissa auringosta keskipäivällä. Varmista, että he juovat riittävästi vettä pysyäkseen nesteytettyinä, ohjaa heidät leikkimään varjossa ja suojaa heidän ihoaan sopivilla vaatteilla. Opeta heidät myös käyttämään aurinkorasvaa auringossa ollessaan.

Tekemistä lapsille helteellä

Helteellä lasten on tärkeää välttää liiallista auringolle altistumista. Ilmastoiduissa tiloissa oleskelu saattaa tuntua helpoimmalta ratkaisulta, mutta lapset kyllästyvät sisällä nopeasti ja sähkölaskukin kasvaa. Onneksi on olemassa monia viihdyttäviä aktiviteetteja, jotka pitävät lapset samalla viileinä. Katsotaanpa!

Lapset hyppäävät uima-altaaseen kesällä.
Vedessä oleskelu on lasten lempipuuhaa kesällä, koska se on hauskaa ja pitää viileänä.

1. Uiminen

Uiminen altaassa, järvessä, joessa tai vesipuistossa on aina loistava kesäaktiviteetti lapsille. Vesipuistossa on aaltoaltaita, vesileikkejä ja liukumäkiä, jotka ovat taatusti viihdyttäviä.

Katso, etteivät lapset mene veteen keskipäivän kuumimpina tunteina, kun aurinko on korkeimmillaan. Ennen kuin päästät heidät veteen, pue heille asianmukaiset vaatteet ja levitä iholle aurinkorasvaa. Hatut ja uimalasit antavat lisäsuojaa.

Kaikenikäisiä lapsia tulee valvoa heidän ollessaan vedessä tai sen lähettyvillä tapaturmien välttämiseksi.

2. Vesipyssyillä leikkiminen

Jos aiotte pysyä kotona, voit pyytää lasten ystäviä leikkimään vesipyssyillä, vesi-ilmapalloilla tai vesiletkulla. Se on lapsista hauskaa ja viilentää helteellä taatusti.

3. Käykää museossa tai teatterissa

Museoon, teatteriin tai vaikkapa kirjastoon meneminen on hyvä vaihtoehto lapsille helteellä, sillä oppimisen lisäksi he pääsevät nauttimaan tuntien ajan kunnon ilmastoinnista.

Yleensä tällaisissa paikoissa on erittäin hyvä ilmastointi, eivätkä lapset joudu kärsimään kuumuudesta. Toinen hyvä vaihtoehto on viedä heidät ostoksille kauppakeskukseen tai sisäleikkipuistoon.

4. Menkää elokuviin

Elokuvateatterissa on yleensä melko viileää ilmastoinnin vuoksi. Elokuva viihdyttää lapsia pari tuntia, ja samalla he pysyvät poissa paahtavasta kuumuudesta.

Toinen vaihtoehto on ulkoilmaelokuvateatteri, jossa elokuvia esitetään yleensä iltaisin auringon ja lämpötilan laskiessa. Tarkista, löytyykö paikkakunnaltasi tällaista tarjontaa lapsille.

Lapset katsovat elokuvaa teatterissa.
Elokuvissa käyminen on erinomainen vaihtoehto lapsille kesällä. Elokuvan lisäksi he pääsevät nauttimaan teatterin viileydestä.

5. Valmistakaa herkullista jäätelöä

Yksi viihdyttävä ja viilentävä aktiviteetti helteellä on tehdä mehujäätä kotona lasten kanssa. Kokin leikkiminen on useimmista lapsista hauskaa, eikä mehujään valmistaminen vaadi sen kummempia ruoanlaittotaitoja.

Sitä voi valmistaa esimerkiksi sitruuna-, appelsiini- tai mansikkamehusta. Mehu kaadetaan mehujäämuotteihin ja muotit laitetaan pakastimeen. Lapset rakastavat mehujäätä ja se virkistää mukavasti.

Viilentävää ajanvietettä

On olemassa paljon muitakin hauskoja ja viilentäviä aktiviteetteja lapsille kesällä kuin tässä artikkelissa mainitut.

Osa niistä kannattaa järjestää aamupäivällä tai myöhemmin iltapäivällä, kun aurinko ei porota voimakkaimmillaan eikä ilma ole kuumimmillaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Linares C, Carmona R, Ortiz C, Díaz J. Temperaturas extremas y salud. Cómo nos afectan las olas de calor y frío. España: Instituto de Salud Carlos III: 2017. Disponible en: https://repisalud.isciii.es/handle/20.500.12105/9074
  • Montero P. Juegos populares infantiles y actividades lúdicas. La tradición oral en Extremadura: utilización didáctica de los materiales. 2004 : 66-118.  Disponible en: https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/93771
  • Rivero R. Crecer jugando paso a paso. 1° edición. España: Amat Editorial; 2017. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jDsuDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP9&dq=juegos+para+entretener+a+los+ni%C3%B1os&ots=sXwAEIU3YM&sig=s4fK4f2YzN43Q3KoBBNY12-E5EI#v=onepage&q=juegos%20para%20entretener%20a%20los%20ni%C3%B1os&f=false
  • Rinderknecht P, Pérez L. Manual de juegos I para niños y jóvenes. 27° edición. Argentina: Editorial Bonum; 2008. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=NOPSMKqxQC4C&oi=fnd&pg=PA15&dq=juegos+para+entretener+a+los+ni%C3%B1os&ots=aJr4a3lay3&sig=KAznzHh80RJuQdEtx6co71Wkclk#v=onepage&q&f=false

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.