Taikataikina lasten askarteluun
 

Taikataikina lasten askarteluun

Taikataikina on kätevä ja myrkytön muovailumassa lasten askarteluun. Täältä löydät ohjeet sen valmistamiseksi itse kotona.
Taikataikina lasten askarteluun
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Taikataikinan eli suolataikinan valmistus on puuhaa, joka stimuloi lasten luovuutta, motorisia taitoja ja kärsivällisyyttä. Sitä suositellaan jo 6-kuukautisesta alkaen 6 vuoden ikään asti, sillä taikina ei sisällä myrkyllisiä aineita eikä ole terveydelle haitaksi.

Suosittelemme luonnollisestikin valmistamaan taikataikinan yhdessä kotona, jotta siteenne vahvistuu, olet mukana lastesi kehityksessä ja vietätte mukavaa aikaa perheenä. Ryhdytään töihin!

Taikataikinan alkuperä

Tällaista muovailumassaa käytetään laajalti ympäri maailmaa. Asiantuntijoiden mukaan se on kuitenkin lähtöisin Egyptistä. Tai ainakin egyptiläiset olivat ensimmäinen sivilisaatio, jonka tiedetään käyttäneen sitä suunnilleen 1500-luvulla eaa. arkkitehtonisten teostensa valmistukseen.

Tämä on täysin järkeenkäypää, kun ottaa huomioon suolataikinan ominaisuudet. Aine sisälsi ilmeisesti emäksisiä juoksutteita, joita saatiin Al Buhairan kuvernoraatissa sijaitsevan laakson, Wadi El Natrunin, suolakaivoksista. Siksi ei ole yllättävää, että tätä materiaalia käytettiin myös muiden seosten kanssa ja muihin tarkoituksiin.

Taikataikina on peräisin Egyptistä.

Miten taikinataikinaa valmistetaan?

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan Montessori-pedagogiikan yksi tärkeimpiä tavoitteita on jalostaa aistit niin, että ne voidaan kokea ja tuntea puhtaimmalla ja täysipainoisimmalla tavalla.

Siksi Maria Montessori itse kuvailee aistikehityksen alaa filosofiansa sieluksi. Tämän perusteella meitä kehotetaan suunnittelemaan lasten askartelumateriaalit itse, ja juuri tästä on syntynyt ajatus taikataikinasta.

Tässä on taikataikinan valmistusohje.

Välineet

 • 300 g vehnäjauhoja
 • 225 g suolaa
 • 2,5 dl vettä
 • Elintarvikeväriä tai temperaa
 • Muovipussi, ilmatiivis astia tai muovikelmua
 • Mitta-astia
 • Kulho
 • Puinen leikkuulauta

Ohjeet

 1. Sekoita kulhossa keskenään jauhot ja suola, ja lisää sitten elintarvikeväri.
 2. Lisää seokseen vettä pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa alhaalta ylöspäin, kunnes se irtoaa astian seinämistä.
 3. Levitä puiselle leikkuulaudalle hieman jauhoja ja vaivaa taikinaa siinä noin 15 minuuttia, kunnes se on koostumukseltaan pehmeää ja notkeaa.
 4. Laita taikina sitten muovipussiin ja anna olla tunnin ajan. Tämän jälkeen taikina on valmista lasten askarteluun.
Taikataikina kannattaa valmistaa yhdessä lasten kanssa.

Kuinka kauan taikataikina säilyy?

Taikataikina säilyy huoneenlämmössä useita päiviä, mutta se kannattaa pistää jääkaappiin. Kääri se mieluiten muovipussiin tai -kelmuun estääksesi sitä kuivumasta tai homehtumasta.

Ota taikataikina pois jääkaapista hetki ennen käyttöä, mieluiten vain tarvittava määrä, jotta loppu jää kylmään eikä pilaannu. Jos taikina näyttää halkeilevalta tai kuivalta, kostuta se pienellä määrällä vettä ennen kuin aloitat askartelun.

Valmista taikataikina lasten askarteluun yhdessä perheen kanssa

Taikataikinasta voi askarrella vaikka mitä: pieniä hahmoja, kruunuja, magneetteja, avaimenperiä, helmiä, seppeleitä, joulukuusenkoristeita ja paljon muuta. Mahdollisuudet ovat rajattomat! Kehotammekin kokeilemaan tätä materiaalia askartelussa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.