Kuinka tehdä väriliituja
 

Kuinka tehdä väriliituja?

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka väriliituja tehdään kotona ja millä tavoin se hyödyttää lapsia.
Kuinka tehdä väriliituja?
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2023

Tänään ehdotamme hauskaa tekemistä iltapäiväksi lasten kanssa: kerromme, kuinka tehdä väriliituja. Se on erittäin helppo, edullinen ja luova askartelutyö.

Kylmällä ilmalla tekee mieli pysyä sisätiloissa, ja silloin on hyvä olla varalla jotain hauskaa puuhaa lapsille. UNICEF on kehittänyt mielenkiintoisen puuhaoppaan “edistääkseen ja helpottaakseen lasten ja nuorten psyykkistä kehitystä, luovuutta ja motorisia taitoja erityisesti silloin, kun fyysiset mahdollisuudet ovat rajalliset”.

Tähän askartelutyöhön tarvitaan vain muutama väline, mutta se on erittäin hauska tehdä. Se on loistava tapa tukea lasten kokonaisvaltaista kehitystä, sillä se edistää motoristen taitojen oppimista ja vahvistaa emotionaalista ja kognitiivista puolta. Ei kun töihin!

Väriliitujen tekemisen hyödyt

Omatekoisten väriliitujen valmistaminen on paitsi hyvää vapaa-ajanvietettä, myös leikkiä ja opettavaista puuhaa. Kuten askartelu yleensäkin, se tarjoaa useita hyötyjä lapsille:

 • Kehittää luovuutta: lapset voivat valmistaa erimuotoisia ja -värisiä liituja omaan henkilökohtaiseen kokoelmaansa.
 • Edistää hienomotoristen taitojen kehitystä: sekoittaminen, vaivaaminen, muottien täyttäminen, leikkaaminen ja muoteista irrottaminen ovat toimintoja, jotka vahvistavat lasten pieniä käsiä ja parantavat heidän koordinaatiotaan.
 • Opettaa uutta: kun autat lapsiasi tekemään väriliituja, voit samalla selittää heille kemian ja taiteen monimutkaisia käsitteitä. Voit myös sivuta matematiikkaa, sillä lasten on mitattava suureita.
 • Treenaa muistia: ohjeiden lukeminen ja mieleen painaminen on muistia treenaava haaste.
 • Vilkastaa mielikuvitusta: lapset voivat valmistaa muotteja haluamissaan hahmoissa ja tehdä näin suuria, pieniä, pyöreitä, kolmionmuotoisia ja vaikka minkälaisia väriliituja.
 • Askartelu luo rennon ilmapiirin yhteiselle ajanvietolle ja hauskanpidolle: askartelu, kuten taidetyöt, luo rentouttavan hetken, jonka aikana lapset pitävät hauskaa ja jakavat asioita spontaanisti.
 • Lapset voivat ilmaista tunteitaan: väriliiduilla värittäminen ja piirtäminen on lapsille loistava keino aineellistaa ajatuksiaan hahmoiksi tai väreiksi.
 • Se opettaa lapsia suunnittelemaan ja toteuttamaan projektin: askartelua varten tarvittavat välineet ja materiaalit, suunnitelman tekeminen ja ohjeiden noudattaminen opettavat lapsille järjestelmällisyyttä tavoitteen saavuttamiseksi.
 • Se tukee lasten itseluottamuksen ja itsetunnon rakentumista: tavoitteen asettaminen, idean noudattaminen ja projektin toteuttaminen rakentavat luottamusta omiin kykyihin.
Liitupiirros ajotiellä.
Liidun avulla lapset voivat kehittää luovuuttaan, aineellistaa tunteitaan piirustukseen sekä stimuloida hienomotorisia taitoja ja koordinaatiota.

Kuinka tehdä väriliituja lasten kanssa

Tässä askartelutyössä on se hyvä puoli, että se sopii kaikenikäisille ja kiehtoo lasta kuin lasta. Useimmiten lasten on vain oltava halukkaita sotkemaan hauskanpidon lomassa.

Välineet

 • Hienoa kipsiä tai Pariisin kipsiä (sitä saa erikokoisissa pakkauksissa)
 • Vettä
 • Elintarvikeväriä tai värillistä temperaa
 • Muottejä (silikonisia, kertakäyttökuppeja tai pahvirullia)
 • Kulho
 • Lusikka
 • Sileä lasta

Kuinka tehdä väriliituja

 1. Lue kipsipakkauksen ohjeet ja valmista tarvittavat määrät vedestä ja päämateriaalista erillisiin astioihin.
 2. Ennen kuin aloitat sekoittamisen, päätä, kuinka monta eri väriä teet.
 3. Värjää vesi valitsemillasi sävyillä. Jos haluat useita värejä, ne on valmistettava erillisiin astioihin.
 4. Lisää kipsi värjättyyn veteen pikkuhiljaa, yleensä suhteessa 1:1, eli 1 kupillinen materiaalia 1 kupilliseen vettä.
 5. Sekoita ainekset hyvin keskenään, kunnes saat jäätelön kaltaisen yhtenäisen koostumuksen.
 6. Lusikoi väriseos valitsemiisi muotteihin.
 7. Poista ylimäärä lastalla.
 8. Anna kuivua vähintään 24 tuntia.
 9. Ota seuraavana päivänä varovasti pois muoteista.
 10. Sinulla on nyt omavalmisteisia väriliituja maalaamiseen ja piirtämiseen!
Äiti ja tytär askartelevat.
Yhteinen askartelu lasten kanssa lähentää teitä. Lisäksi se on hyvä keino opettaa lapsille paljon uutta.

Kotitekoisten väriliitujen valmistaminen on sekoitus kemiaa, askartelua ja taidetta

Väriliituja on erittäin helppo valmistaa, ja tarvittavat materiaalit ovat hyvin edullisia. Sen lisäksi, että se on hauskaa puuhaa, voit opettaa sen avulla lapsillesi seuraavat käsitteet:

 • Kemia: kuten liukeneminen ja jähmettyminen.
 • Aineen fysiikka: lapset tutkivat käsillään erilaisia tekstuureja ja koostumuksia muovatessaan mielensä mukaan.
 • Taide: käyttäessään mielikuvitustaan, piirtäessään ja värittäessään lapset päästävät luovuutensa valloilleen.

Muista lopuksi, että laatuajan viettäminen lasten kanssa on yksi mieltä lämmittävimmistä asioista perheelle. Hauskojen asioiden tekeminen ja yhdessä kokeminen ovat parhaita tapoja luoda ikuisia muistoja onnesta, rakkaudesta ja sopusoinnusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.