7 kierrätyspeliä pelattavaksi lasten kanssa
 

7 kierrätyspeliä pelattavaksi lasten kanssa

Opeta lapsille ympäristötietoisuutta valmistamalla kierrätyspelejä kotoa löytyvistä materiaaleista. Jatka lukemista!
7 kierrätyspeliä pelattavaksi lasten kanssa
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ympäristötietoisuus herätetään päivittäisillä toimilla, ja erilaisten kierrätyspelien hyödyntäminen on erinomainen keino tehdä se. Lapset rakastavat kaikkea sellaista puuhaa, joka liittyy ekologiaan ja jota he voivat tehdä itse, kuten auttaminen perheen omassa puutarhassa tai esineiden nikkaroiminen kotiin materiaaleja kierrättämällä. Tällä kertaa päätimme jakaa 7 yksinkertaista kierrätyspeliä pelattavaksi lasten kanssa.

7 kierrätyspeliä pelattavaksi lasten kanssa: pelaamalla oppii

Peleissä ja leikeissä on aina opettavainen puoli, olipa se sitten sosiaalinen, emotionaalinen, aisteihin liittyvä jne. Leikkiessä lapsi oppii ilman paineita ja vain nauttii hetkestä, mutta opitut asiat painuvat varmasti lujasti ja pysyvästi mieleen.

Kierrätyspelit ovat opettavaista puuhaa.

Tässä on muutamia kierrätyspelejä, joiden avulla lapset ymmärtävät planeetasta huolehtimisen tärkeyden.

1. Jätteiden lajittelupeli

Tätä peliä varten jätesäkkiin tulee kerätä jonkin aikaa kiinteitä ja kuivia jätteitä, kuten paperia, muovipulloja, tölkkejä, laatikoita, kansia jne. Kun ne on kerätty, käynnistä peli opettaaksesi lapsillesi materiaalien lajittelua ja selitä, miksi niin pitää tehdä.

Etsi seuraavaksi astioita, joihin materiaalit menevät kierrätettäväksi:

  • Sininen paperille ja pahville
  • Vihreä lasille
  • Keltainen muoville, purkeille ja tölkeille

Tässä kierrätyspelissä esineitä laitetaan oikeisiin astioihin, kunnes ne kaikki on lajiteltu. Näin opetat lapsiasi lajittelemaan oikein. Yleisimpiä virheitä lajittelussa ovat muun muassa seuraavat:

  • Pahvi: Rasvan tahrimaa pahvia ei voi kierrättää, joten se menee tavalliseen jätteeseen.
  • Vihkot: Paperi voidaan kierrättää, kunhan muoviosat, kuten renkaat ja kannet, poistetaan.
  • Lasi: Pullojen ja purkkien on oltava sisältä puhtaita, ja ne on laitettava jätteisiin ilman kansia tai korkkeja.
  • Vaatteet, kengät ja päivittäistavarat eivät mene jäteastioihin. Kaikki hyvässä kunnossa oleva tulee lahjoittaa apua tarvitseville.

2. Peli pahvin kierrättämiseksi: oma kaupunki

Pienoiskaupungin rakentaminen on mahtava projekti esimerkiksi laatikoiden, pahvin, vanhojen papereiden ja sanomalehtien kierrättämiseksi. Auta lapsia suunnittelemaan oma kaupunkinsa taloineen, rakennuksineen, katuineen, aukioineen, kouluineen jne.

Tämä on mahtava kierrätyspeli, koska se on erittäin dynaaminen; voit aina lisätä rakennuksia ja hyödyntää vaikka mitä kotoa löytyviä esineitä, kuten kangas- tai puupaloja, nappeja, muovikelmua ja paljon muuta.

3. Keilailu väripulloilla, yksi parhaista kierrätyspeleistä

Muovipullot ovat yksi monipuolisimmista uudelleenkäytettävistä esineistä. Tässä tapauksessa niitä käytetään keilapelin tekemiseen. Tarvitset 10 samankokoista ja -muotoista tyhjää pulloa (kaikissa on oltava korkki).

Erivärisiä pulloja saadaksesi voit laittaa maalia niiden sisään ja ravistaa niitä niin, että kaikki seinät saavat väriä. Jätä ne sitten kuivumaan ilman kantta. Tämä kierrätyspeli viimeistellään pallolla, joka on myös valmistettu kierrätysmateriaalista, kuten alumiinifoliosta.

Pulloista saa värikkäitä myös täyttämällä ne vedellä ja lisäämällä erisävyisiä väriaineita. Muista tässä tapauksessa sulkea korkki huolellisesti ennen peliä! Jos valitset tämän vaihtoehdon, pallon tulee olla vähän raskaampaa materiaalia. Voit tehdä sellaisen esimerkiksi paperimassasta.

4. Nukketeatteri: paljon enemmän kuin kierrätyspeli

Käytä nukkejen rungon askarteluun vanhoja sukkia ja koristele ne niin, että saat niistä haluamasi hahmon. Pään voi tehdä maalatusta styroksista tai paperimassasta itse.

Vanhoista sukista tehdyt nuket.

Ota sitten kiinni sukan varvasosasta ja lävistä kangas varrastikulla pään ja vartalon liittämiseksi yhteen.

Etsi iso pahvilaatikko lavan rakentamista varten. Tee ikkuna yhdelle sivulle ja liimaa kiiltäviä papereita koko laatikkoon. Etsi sitten kotoa paras paikka teatterille ja aloita näytelmä.

Tämä kierrätyspeli tarjoaa myös lisäpuuhaa: anna lasten keksiä ja kirjoittaa tarina. Eikö olekin hienoa?

5. Pituutta antavat tölkkijalat

Kerää useita pareja säilyketölkkejä ja maalaa ne hauskoilla väreillä tai koristele tarroilla. Vanhempien lasten kohdalla käytä maitokannuja tai hedelmätölkkejä.

Tölkkejä on käytettävä ylösalaisin eli pohja ylhäällä. Tee niihin kaksi vastakkain olevaa reikää naskalilla tai naulalla ja vasaralla.

Pujota kunkin reiän läpi pitkä naru ja laita tölkin sisäpuolelle jäävään päähän solmu, joka toimii tulppana. Ideana on, että köydet ulottuvat lasten käsien korkeudelle, jotta he voivat pitää niistä kiinni. Valmista tuli! Enää täytyy vain kiivetä ylös ja liikuttaa tölkkijalkoja omien jalkojen tahtiin köysien avulla.

Kierrätyspeleistä on hyötyä kaikille

Kun opetat lapsesi tekemään omat pelinsä käytöstä poistetuista materiaaleista, panet liikkeelle positiivisia ja kaikkia hyödyttäviä toimia. Tämä on perustavanlaatuisin ja tehokkain ympäristökasvatuksen muoto kotona. Tämä kasvatustapa on muutakin kuin pelkkää esineen uusiokäyttöä: se on luonnon kunnioittamista ja panostamista puhtaampaan ja terveempään maailmaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.