5 tarinaa säästämisestä - Äitiyden Ihme
 

5 tarinaa säästämisestä

5 tarinaa säästämisestä

Viimeisin päivitys: 02 elokuuta, 2021

Erilaisten velvollisuuksien omaksuminen jo nuorella iällä on tärkeää, sillä näin lapsi kehittyy itsenäisemmäksi päätöksenteossa. Yksi aihe, jonka tulisi sisältyä jokaisen lapsen kasvatukseen ja opetukseen on rahakasvatus. On vanhempien ja opettajien vastuulla opettaa lapselle vastuullista rahankäyttöä. Avuksi esittelemme tänään viisi tarinaa säästämisestä.

5 tarinaa säästämisestä

1. Mon and Nedita – My First Book On Economics

Vaikka lapsi ei vielä käytäkään rahaa arjessaan, tai ainakaan samalla tavalla kuin aikuiset, monesti lapsi saattaa silti erilaisissa yhteyksissä saada rahalahjoituksia omiin säästöihinsä. Tämä kirja sopii yli kolmevuotiaille lapsille, sillä se selittää talousasioiden perustietoja sovellettavalla ja hauskalla tavalla.

Tarinassa päähenkilöinä ovat hiirisiskokset Mon ja Nedita, jotka haluavat ostaa äidilleen uuden hatun. Hiiret tulevat ymmärtämään, että:

  • Haluamallaan ostoksella on tietty hinta ja arvo.
  • On olemassa rakennuksia ja paikkoja, joissa ihmiset tallettavat ja hallitsevat rahojaan.
  • On olemassa erilaisia tapoja säästää rahaa.

Lisäksi hiirisiskokset joutuvat erilaisten kommellusten kautta oppimaan uusia näkökulmia raha-asioista hauskalla tavalla ja itsenäisesti. Hauskana yksityiskohtana on se, että kirjan mukana tulee koottava säästöpossu. Lapsi saa itse päättää, mihin käyttää säästöpossuun talletetut rahansa.

5 tarinaa säästämisestä

2. My First Book on Economics, Saving and Investment

Tarinan päähenkilöt Nicol ja Carol esittelevät kirjan lukijoille talouden eri aihealueita. Kirja sisältää loistavaa kuvitusta ja informatiivista sisältöä, joiden avulla lapsi tulee varmasti oppimaan rahan säästämisestä ja  alkuperästä. Lapsi tulee myös ymmärtämään, mitä sijoittaminen ja budjetti tarkoittavat sekä miten se luodaan, ja mitä erilaisia talouden alan ammatteja on olemassa. Kirja opettaa lasta hyvin dynaamisesti taloudesta ja kaikesta rahaan liittyvästä.

3. The Economy Explained to Young People

Jos artikkelin ensimmäinen kirja oli suositeltu perheen pienimmille, tämä kirja sopii yli 12- vuotiaille lapsille. Tässä iässä useat teini-ikäiset saavat viikko- tai kuukausirahaa, joka on lapsen ensimmäinen oma tulo, jota hänen tulee osata hallita. Tämän takia lapsen on hyvä ymmärtää tiettyjä peruskonsepteja rahaan liittyen.

Tähän tämä kirja on erinomainen työkalu. Yksinkertaisella, viihdyttävällä ja didaktisella tavalla lapsi tulee ymmärtämään konsepteja, kuten sijoittaminen, pääoma, osakemarkkinat ja valuuttakriisi. Näiden lisäksi kirjan kirjoittaja haluaa osoittaa, että rahaa koskevien päätösten tekeminen on tärkeää, sillä lapsen tulee oppia olemaan vastuullinen raha-asioissa. Tämä on loistava kirja lapselle, sillä sen avulla lapsi oppii ymmärtämään raha-asioita syvemmin. Sen myötä lapsi oppii myös vastuulliseksi taloudellisesti.

5 tarinaa säästämisestä

4. Money Doesn’t Fall From The Sky

On paljon erilaisia tapoja, joilla lapsi voi oppia uusia konsepteja ja sisäistää uutta tietoa. Tämä kirja soveltaa hyvin dynaamista, nopeaa ja yksinkertaista menetelmää, jonka avulla lapsi oppii helposti ymmärtämään talouden sekä raha-asioiden konsepteja. Kirjassa on kysymyksiä vastauksineen, ja se vastaa moneen lapsen mielessä vilisevään kysymykseen rahasta. Suosittelemme kirjaa noin 8-vuotiaille lapsille.

Koska kyseessä ei ole laajamittainen kirja, vaan se koostuu kysymyksistä ja vastauksista, jotka lapsi voi itse valita luettavakseen, se on ihanteellinen kirja eri vaiheisiin. Kysymykset voi valita monimutkaisuuden tai aiheen mukaan, mikä lasta eniten kiinnostaa.

5. Forget Your Piggie Bank And Grow Your Money

Taloutta opetetaan useimmilla ylemmillä kouluasteilla. Joissakin tapauksissa se saattaa olla pakollinen ja joissakin valinnainen kouluaine. Jos nuori ei vielä tiedä, kiinnostaako talous häntä, kannattaa hänen lukea tämä kirja. Kirjan kirjoittaja on teini-ikäisten lasten isä, joka halusi kirjoittaa kirjan taloudellisesta kasvatuksesta nuorille.

Kirjan avulla nuori tulee ymmärtämään rahan tärkeyden sekä aloittamaan toimia pienistä rahamääristä kasvattaen pääomaansa asteittain erilaisten sijoitusten avulla. Kirja sisältää runsaasti erilaisia konsepteja ja vinkkejä, jotka vetoavat kaikkiin taloudesta kiinnostuneisiin nuoriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Junyent, M. (2017). Mon y nedita. Mi primer libro de economía. Combel.
  • Soto, M. (2017). Mi primer libro de economía, ahorro e inversión. Fundación María Jesús Soto.
  • Melé, J. (2015). La economía explicada a los jóvenes. Puck.
  • Trédez, E. (2018). El dinero no cae del cielo. Edebé.
  • Jiménez, A. (2016). Olvídate de tu cerdito y pon a crecer tu dinero. CreateSpace Independent Publishing Plataform.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.