Kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä ja ulkona
 

Kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä ja ulkona

Kesällä vietetään lomia, ja on aika keksiä yhteistä tekemistä koko perheelle. Tässä on hyviä kesäaktiviteetteja sisällä ja ulkona.
Kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä ja ulkona
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2023

Vesisade tai kova helle voi estää ulkoilusta nauttimisen. Sopivan lämpimät, aurinkoiset päivät taas innostavat järjestämään eväsretken ja oleskelemaan luonnon helmassa. Kesällä voi odottaa vaihtelevaa säätä, ja koska se on lomailun aikaa, suunnitelmia tehdään moninkertaisesti. Katsotaanpa joitakin kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä ja ulkona.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: 5 hauskaa urheilulajia lapsille kesällä

Kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä ja ulkona

Kesälomasuunnitelmat voivat olla enemmän tai vähemmän hiottuja, ja niitä voi toteuttaa yksin tai seurassa. Seuraavaksi jaamme muutamia inspiroivia ideoita koko perheelle.

Kesäaktiviteetteja koko perheelle sisällä

 1. Yhteiset pelit. Voit ehdottaa iltapäivää lautapelien, korttipelien tai pulmapelien parissa. Jokainen perheenjäsen voi esittää ideoitaan ja päättää vuorollaan päivän teeman, jotta hauskuutta riittää koko viikoksi.
 2. Kokkaushaasteet. Voitte kokata perheen kesken leikkien samalla kokkeja ja apureita, tai järjestää taitokisan arvosteluineen ja äänestämisineen. Voit myös ehdottaa jotakin teemaa perheen yhteiselle illalliselle: elokuvat, itämaat, makea ja suolainen tai jokin erityisesti teini-ikäisiin vetoava teema.
 3. Aarrejahti. Tämä on klassikkopeli, jota kaikenikäiset rakastavat. Vihjeistä joukkueet yrittävät arvata, mihin aarre on piilotettu.
 4. Karaoke. Laulun ystävät saavat hetkensä parrasvaloissa.
 5. Piirustus ja askartelu. Väripaperia, sakset, tusseja yms. Suurelle alustalle perhe voi luoda yhteisen taideteoksen.
Lapset tutkivat vanhaa karttaa.
Jos lapsesi ovat uteliaita, pyydä heidät aarrejahtiin. Se onnistuu sisällä tai ulkona, ja vihjeet voivat olla mitä kahjoimpia. Lapset innostuvat ideasta taatusti, ja teillä on yhdessä erittäin hauskaa.

Kesäaktiviteetteja koko perheelle ulkona

 1. Vesileikki. Paitsi että vesi viilentää helteellä, se on optimaalinen elementti joukkuepeleihin. Uima-allasta ei tarvita; voit hyödyntää sadepäiviä tai käyttää vesiletkua. Hyviä ideoita ovat saippuapelit (esimerkiksi saippuajalkapallo) tai sota vesi-ilmapalloilla.
 2. Lenkit. Jalkaisin, rullalaudalla, pyörällä tai rullaluistimilla. Jokainen voi halutessaan edetä lenkillä omaan tahtiinsa ja haluamallaan kulkuneuvolla. Lenkkiin voi lisätä mindfulness-harjoituksen (jossa keskitytään nykyhetkeen) esittämällä kysymyksiä, jotka auttavat huomioimaan reitin kaikki yksityiskohdat: mitä näet, mitä haistat, mitä kuulet? Se on keino tuoda esiin jotain, mihin ette ole aiemmin kiinnittäneet huomiota.
 3. Eväsretki tai telttailu. Pakkaa teltta ja täytä eväskori herkullisella ruoalla. Etsikää paikka, jossa voitte irrottautua arjen rutiineista. Se voi olla hyvä tilaisuus käydä uusissa paikoissa. Jos lähellä puro tai joki, vielä parempi!
 4. Puuhat kaupungissa. Kesäisin eri tahot järjestävät tapahtumia, joissa on monipuolista tarjontaa kaikenikäisille. Monet niistä ovat edullisia tai ilmaisia. Niitä ovat esimerkiksi kesäteatteri, vesipuistot, ulkoilmaelokuvat, tivolit ja livemusiikki. Käy läpi kaupunkisi tarjonta ja valitse tapahtuma, josta lapsesi pitävät.
 5. Esterata. Tämä klassikkopeli sopii hyvin eri ikäisille. Sitä voidaan pelata jopa sisätiloissa, jos sää ei suosi ulkoilijaa. Siinä tulisi olla mukana haasteita (esim. ryömiminen jonkin ali tai hyppiminen yhdellä jalalla), jotta matka maaliin olisi viihdyttävä eikä pelkkää juoksua.

Muista nämä vinkit!

Minkä tahansa aktiviteetin valitsetkin, muista, että kesällä täytyy juoda riittävästi, etenkin kuumina päivinä. Kevyet, viileät ja vaaleat vaatteet voivat myös helpottaa oloa helteellä.

Tärkeintä on, että kaikilla on hyvä olla ja jokainen haluaa osallistua. Huomioi siksi lasten mielipiteet ja iät ja etsi heille sopivaa tekemistä.

Lapset kävelevät kaatuneen puun päällä metsässä.
Vaativammat kesäaktiviteetit kannattaa ripotella vähemmän vaativien väliin, jotta ette uuvu päivän päätteeksi.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle

Näillä ideoilla teet kesäpäivistä ikimuistoisia

Loma on “pyhää aikaa”, jolloin voimme viettää enemmän aikaa läheistemme kanssa ja irrottautua arjen rutiineista. Lomalla elämänmeno on leppoisampaa ja meillä on enemmän aikaa esimerkiksi kiinnostuksenkohteillemme.

Vapaa-aika on aina hyvä piristysruiske, ja kesälomalla voimmekin ladata akkumme loppuvuodeksi. On myös syytä huomioida, että leikki kehittää lapsia, vahvistaa opittua ja opettaa erilaisia taitoja.

Aina ei tarvitse poistua kotoa tai matkustaa kauas: on olemassa hyvin simppeleitä sisä- ja ulkoilma-aktiviteetteja, joista lapset nauttivat suuresti.

Usein käy kuitenkin niin, että suunnittelun puutteessa päivät vain kuluvat ja silmänräpäyksessä elämme taas arkea. Perehdy siis hetki eri vaihtehtoihin ja ala laatia suunnitelmaa! On aika nauttia kesästä perheen kesken.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gómez, A. M. G. (2009). La importancia del juego y desarrollo en educación infantil. Cuadernos de Educación y desarrollo, (10).
 • Anderson-McNamee, J., & Bailey, S. (2017). La importancia del juego en el desarrollo de la primera infancia. Recuperado de: https://maguared. gov. co/wp-content/uploads/2017/06/La-importancia-del-juego. pdf.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.