Mitä tehdä lapsen kanssa kotona? - Äitiyden Ihme
 

Mitä tehdä lapsen kanssa kotona?

Oppiminen ja hauskanpito on mahdollista ilman kotoa poistumista - se vaatii ainoastaan hieman mielikuvitusta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tekemistä lapsen kanssa voi keksiä kotioloissa.
Mitä tehdä lapsen kanssa kotona?

Viimeisin päivitys: 02 heinäkuuta, 2019

Lapsi tarvitsee jatkuvasti tekemistä purkaakseen energiaansa, pitääkseen hauskaa, oppiakseen ja niin edelleen. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tehdä lapsen kanssa kotona tylsyyden ja kaaoksen välttämiseksi.

Lasta viihdyttämään ei tarvita kalliita tai monimutkaisia suunnitelmia. Pelkän mielikuvituksen avulla lapselle keksitään tekemistä tunneiksi. Rutiineista poikkeaminen ja yhdessä rentoutuminen auttavat vahvistamaan lapsen ja vanhemman välistä yhteyttä samalla, kun nautitaan yhteisestä ajasta.

Kun pohdit, mitä tehdä lapsen kanssa kotona, ota huomioon lapsen ikä, mielenkiinnon kohteet, persoonallisuus ja tarpeet. Kun nämä tekijät pitää mielessä, keksit varmasti tekemistä, josta lapsi pitää.

Mitä tehdä lapsen kanssa kotona?

1-3-vuotiaat lapset

Tämä voi olla haasteellinen vaihe, sillä lapsen fyysiset kyvyt kehittyvät ja lapsi haluaa käyttää niitä. Kuten hyvin tiedät, mikään ei tällöin pysäytä lasta. Tämän ikäiset lapset ovat hyvin aktiivisia, täynnä uteliaisuutta ja haluavat tutkia ympäröivää maailmaa.

Vaikka lapsesta tulee koko ajan itsenäisempi, tämän ikäinen lapsi ei vielä osaa samaistua toisiin lapsiin. Sen takia lapsi leikkiikin mieluiten aikuisen kanssa. Lapsi oppii sosiaalisia taitoja havainnoimalla, joten parhaimpia aktiviteetteja ovat:

Nuket ja asuleikit

Kerää laatikkoon vanhoja vaatteita ja asuja. Etsi satu, jota varten jokainen voi pukeutua erityisiin asuihin – tämä on todella hauskaa!

Myös nuket ovat loistava kasvatuksellinen työkalu. Niiden avulla voi luoda lyhyitä keskusteluja, pitää hauskaa ja opettaa lapselle arvoja. Tarvitset vain joitain vanhoja asusteita, paperipusseja sekä runsaasti mielikuvitusta herättääksesi hahmot henkiin.

Nuket ovat loistava kasvatuksellinen työkalu
Rakenna ja hajota

Opeta lapselle, kuinka esineet toimivat, ja erottele niitä toisistaan koon ja muodon mukaan. Sinun ei tarvitse ostaa uusia leluja lapselle, vaan voit käyttää kotoa löytyviä esineitä.

Voit esimerkiksi laittaa kypsymätöntä spagettia siivilän läpi – tämä on loistava harjoitus parantamaan lapsen hienomotorisia taitoja.

4-6-vuotiaat lapset

Esikouluikäiset lapset pelaavat erilaisia pelejä, jotka stimuloivat oppimista. Pelien vaikeustasoa voi säädellä lapsen henkilökohtaisten taitojen mukaisesti.

Myös lapsen persoonalla on merkittävä rooli: jotkut tykkäävät istua hiljaa paikallaan, kun taas toiset pitävät fyysisestä aktiivisuudesta.

Jos haluat auttaa kehittämään lapsen visuaalista tai avaruudellista hahmottamiskykyä, voit tehdä lapsen kanssa kotona seuraavia aktiviteetteja – nämä ovat sekä hauskoja että opettavaisia:

Korttipelit

Ota kortti itsellesi ja lapsellesi. Se, jolla on korkea-arvoisin kortti, voittaa. Tämän tyylinen peli parantaa muistia ja tarkkaavaisuutta.

Korttien jakaminen ja vertaileminen on myös mahtava väline oppimaan hauskalla tavalla. Pläräämällä kortteja ja jakamalla niitä, myös lapsen hienomotoriset taidot kehittyvät.

Aarteenmetsästys

Kerää useita pieniä esineitä ja piilota niitä ympäri kotia. Piirrä sitten kartta ja tee lista kaikista piilotetuista esineistä. Kun kaikki on valmista, anna kartta lapselle ja kerro ohjeet.

Voit auttaa lasta aarteenetsinnässä kertomalla, milloin kylmenee (kun lapsi on kaukana etsitystä esineestä) tai milloin lämpenee (kun lapsi lähestyy etsittävää esinettä). Kun lapsi löytää piilotetut esineet, voi hän palkkioksi saada vaikka karkkia.

6-7-vuotiaat lapset

Kuusivuotiaasta lähtien pelit ja leikit toimivat vahvistavina tekijöinä jo kaikelle, minkä lapsi on oppinut koulussa. Pelit ja leikit auttavat lasta kontrolloimaan tunteitaan, kehittämään persoonallisuuttaan ja itsenäisyyttään sekä parantamaan itseluottamustaan. Seuraavat aktiviteetit ovat mielekkäitä 6-7- vuotiaille:

Kotona tehtävät aktiviteetit vahvistavat lapsen koulussa oppimaa
Askartelu

Voitte aloittaa lapsen kanssa lyhyt- tai pitkäkestoisen projektin, jossa voit opettaa lasta käyttämään käsiään ilmaisemaan itseään ja luomaan uutta.

Käytä tämä aika hyväksi viettämällä laatuaikaa lapsen kanssa. Internet on pullollaan erilaisia ideoita, jotka ovat edullisia, ja joita varten voit löytää tarvikkeet kotoa.

Lautapelit

Tämä on paras ikä aloittaa lautapelien pelaaminen, sillä lapsi alkaa ymmärtämään ja noudattamaan sääntöjä. Lautapelien parhaita etuja ovat mm.: oman vuoron odottamisen oppiminen (mikä voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta olla hankalaa joillekin lapsille) sekä strategisen ajattelun ja ongelmaratkaisutaidon kehittyminen.

Edellä esittelimme vain joitakin ideoita siitä, mitä voit tehdä lapsen kanssa kotona. Käyttämällä mielikuvitusta, voit järjestää hauskan iltapäivän täynnä uuden oppimista, jossa jokainen saa tuntea olonsa voittajaksi päivän päätteeksi – pitäkää siis hauskaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cándano, S. (2013). La pintura beneficiosa para el desarrollo de los niños.
  • Martínez, M. D. D., & Meneses, R. V. (2020). La escritura de cuentos: estrategia para potenciar el proceso escritor en niños. Linhas Críticas, 26.
  • Pallarés Molina, C. (2013). El teatro de sombras. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/3200/TFG-B.233.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Panchi Culqui, W. E., Lara Chala, L. D. R., Panchi Culqui, J. C., Panchi Culqui, R. C., & Villavicencio Álvarez, V. E. (2019). Influencia de la música en el desarrollo motriz y emocional en niños de 8-10 años. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 38(2), 104-121.
  • Sitly Group. (2019). Juegos para niños en casa: 15 ideas inmejorables para divertirse. [online] www.sitly.es. Disponible en: https://www.sitly.es/blog/juegos-para-ninos-en-casa-15-ideas/ [Fecha de consulta: 17 Jan. 2019].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.