Lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana - Äitiyden Ihme
 

Lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana

Jos etsit tapoja, joiden avulla viihdyttää lasta illallisen valmistuksen aikana, käy läpi alle listaamamme vinkit.
Lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2019

Jokainen vanhempi tietää, että toisinaan on hyvin hankalaa pitää lapsi kiireisenä silloin, kun itse joutuu keskittymään kotitöihin. Koska haluamme helpottaa edes yhtä vanhempien monista vaikeista tehtävistä, annamme tässä artikkelissa muutamia vinkkejä siihen, miten lapsen viihdyttäminen onnistuu illallisen valmistuksen aikana.

Jo illallisvaihtoehdon valinta voi olla vaikeaa, mutta varsinainen haaste onkin lapsen pitäminen tyytyväisenä ja viihdytettynä aterian valmistuksen ajan. Näin on etenkin hyvin pienten lasten kohdalla, sillä he tarvitsevat jatkuvaa valvontaa, ja heillä on monia huomioitavia tarpeita.

Riippumatta siitä, mikä keino lapsen viihdyttämiseen valitaan, tärkeää on se, että tämä on koko ajan vanhemman valvonnan alla ja näköpiirissä. Vaikka lapsi leikkisikin vanhempien sisarustensa kanssa, vastuu hänen turvallisuudestaan on aina vanhemmilla.

Miten lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana onnistuu?

1. Tiskikoneeseen piirtäminen

Ensimmäinen vinkki on antaa lapsen piirtää tiskikoneeseen. Kyllä, luit oikein. Tiskikone toimii oivallisena valkotauluna, johon voi piirtää sille tarkoitetuilla tusseilla. Näitä tusseja voi käyttää kaikille ei-huokoisille pinnoille, kuten valkotauluihin, lasiin, muoviin ja ikkunoihin.

Sotkusta ei tarvitse murehtia, sillä piirustukset on helposti pyyhittävissä pois kostealla liinalla, aivan kuten valkotaulun pinnaltakin. Kun olet saanut illallisen valmistettua, anna lapselle kostea liina ja hän voi itse pyyhkiä piirustukset pois tiskikoneen pinnalta.

Lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana onnistuu ottamalla lapsi mukaan ruoanlaittoon

2. Tiskialtaalla leikkiminen

Lapset rakastavat vettä! Yksi hyvä idea on asettaa tiskialtaan ääreen jakkara, jonka päällä lapsi voi seistä ja leikkiä hanasta juoksevalla vedellä. Lapselle voi antaa kupin, jonka hän voi täyttää vedellä, kaataa veden pois ja jatkaa samaa aina uudelleen. Käden lähettyvillä on hyvä olla pyyhe, jolla voi pyyhkiä lattialle roiskuneen veden.

3. Interaktiiviset ja opettavaiset sovellukset ja verkkosivustot

Kaikki teknologia ei ole pahasta pienille lapsille. Itse asiassa onkin niin, että interaktiiviset ja opettavaiset internetsivustot tai sovellukset voivat viihdyttää lasta pitkiäkin aikoja.

Tarjonta on niin valtava, että sinun tulee ensiksi perehtyä, mikä olisi lapsellesi sopiva. Olemme varmoja, että lapsi viihtyy niiden parissa mainiosti!

4. Lelujen hyödyntäminen

On olemassa leluja, joista lapset pitävät enemmän kuin muista, ja joilla leikitään vain erityisinä hetkinä, esimerkiksi silloin, kun äiti valmistaa illallista perheelle. Suosittelemmekin keräämään joitakin lapsen lempileluja, joilla lapsi voi leikkiä silloin, kun valmistat ruokaa. Sillä tavoin lapsi viihtyy pidempään illallisen valmistuksen aikana.

5. Lapsen ottaminen mukaan ruoan valmistukseen

Lopuksi, sinun on hyvä tietää, että pienet lapset rakastavat olla avuksi kotiaskareissa. Lapsi siis todennäköisesti tykkäisi olla apunasi myös keittiössä. Erilaiset kokkaamiseen liittyvät toimet, kuten sekoittaminen, tiskaaminen tai pöydän kattaaminen (tai mikä tahansa, mikä on lapsen iälle sopivaa) pitää lapsen tyytyväisenä ja kiireisenä.

Lapsi tykkää siitä, että saa olla avuksi

Suosittelemme myös antamaan lapselle suoritettavaksi sellaisia helppoja keittiöaskareita kuin kasvisten huuhtelu, salaatinlehtien repiminen salaattia varten, valmistuvan ruoan sekoittaminen ja ainesten mittaaminen. Lapsi voi myös auttaa kattaamaan ruokapöydän, mikä pitää hänet kiireisenä hetken aikaa. Tällä tavoin lapsi on samalla tuottelias ja vanhemmalla on ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen pikkuapuri keittiössään.

Kuten huomaat, lapsen viihdyttäminen illallisen valmistuksen aikana onnistuu monin tavoin. Pidä nämä vinkit mielessäsi ja valitse niistä omalle perheellesi sopiva.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Senecky, Y., Agassi, H., Inbar, D., Horesh, N., Diamond, G., Bergman, Y. S., & Apter, A.(2009). Post-adoption depression among adoptive mothers. Journal of Affective Disorders115(1–2), 62–68. https://doi.org/10.1016/j.jad.2008.09.002
  • Payne, J. L., Fields, E. S., Meuchel, J. M., Jaffe, C. J., & Jha, M. (2010). Post adoption depression. Archives of Women’s Mental Health13(2), 147–151. https://doi.org/10.1007/s00737-009-0137-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.