Lapsen motorisia taitoja kehittävät leikit - Äitiyden ihme
 

Lapsen motorisia taitoja kehittävät leikit

Lapsi tarvitsee motoristen taitojensa kehittämiseen stimulaatiota ja tietynlaisia aktiviteetteja jokaisessa kasvunsa vaiheessa. Tämän päivän artikkelissamme esittelemme muutamia tällaisia aktiviteetteja.
Lapsen motorisia taitoja kehittävät leikit
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Motoristen taitojen stimulointi varhaisella iällä tukee psykomotorista kehitystä, joka alkaa lapsen avatessa silmänsä maailmalle. Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vanhempien kannattaisi tukea tätä kehitystä. Tässä erilaiset leikit ovat erinomainen ja tärkeä työkalu, minkä vuoksi jaammekin tänään parhaat motorisia taitoja kehittävät leikit eri ikäryhmiin kuuluville lapsille.

Mitä tarkoittaa motorinen kehitys?

Motoriset toiminnot ovat hermo- ja lihassolujen toiminnasta aiheutuvia toimintoja, jotka johtavat liikkeeseen tai liikkeen muutokseen. Motorinen kehitys käsittää kokonaisen sarjan ihmisen motoriikassa tapahtuvia muutoksia. Se on jatkuva ja elämän mittainen muutos motorisessa toiminnassa, johon vaikuttavat paitsi yksilön ominaisuudet ja kokemukset, myös ympäristö.

Käydessään läpi motorista kehitystään, lapsi pystyy asteittain suorittamaan uusia ja monimutkaisempia motorisia toimintoja. Sen lisäksi hän oppii motorisen kehityksen myötä kontrolloimaan kehonsa liikkeitä ja sopeutumaan paremmin niin fyysiseen kuin sosiaaliseenkin ympäristöönsä.

Ihmisen motoriset kyvyt kehittyvät siis käytännön toimien avulla aina syntymästä aikuisikään saakka. Vanhempien on hyvä ymmärtää, miten ja millaisissa vaiheissa lapsi kehittyy, jotta he voivat tarjota hänelle juuri hänen kehitysvaiheeseensa sopivaa stimulaatiota motoristen taitojen kehittämiseksi. Tätä tehtävää helpottaaksemme, jaamme seuraavaksi muutamia motorisia taitoja kehittäviä leikkejä eri ikäisille lapsille.

Lapsen motorinen kehitys alle viiden vuoden iässä

Lapsen motorisia taitoja kehittävät leikit

3-6 kuukauden ikäiset lapset

Aseta lapsi makaamaan matolle tai lattialle ja anna hänelle sopivasta materiaalista valmistettuja eri värisiä kuppeja. Rohkaise sitten häntä pinoamaan näitä kuppeja päällekkäin. Tämä yksinkertainen aktiviteetti auttaa kehittämään lapsen hienomotorisia taitoja ja koordinaatiokykyä.

Toinen vaihtoehto on asettaa vauvan sängyn jalkopäätyyn leikkipiano. Maatessaan sängyssä ja heiluttellessaan jalkojaan, lapsi saa pianolla aikaan erilaisia ääniä. Tämä musikaalinen stimulaatio rohkaisee häntä jatkamaan liikettä ja tekemään niistä entistä suurempia. Tällainen leikki kehittää puolestaan vauvan karkeamotorisia taitoja.

6-9 kuukauden ikäiset lapset

Yli puolivuotiaiden lasten motorisia taitoja on helppo kehittää erilaisten esteratojen avulla. Ideana näissä leikeissä on se, että lapsi joutuu esimerkiksi ryömimään erilaisten esteiden läpi. Tähän tehtävään soveltuvat hyvin esimerkiksi erilaiset matot ja itse rakennetut tunnelit, mutta voit käyttää vapaasti miekikuvitustasi ja käsillä olevia esineitä luodaksesi lapselle mielenkiintoisen esteradan.

Käytä apunasi esimerkiksi eri kokoisia tyynyjä tai molemmilta sivuilta auki olevia pahvilaatikoita. Voit asettaa esteradan loppuun esimerkiksi lapsen lempilelun ja rohkaista lasta tämän avulla kulkemaan tunnelien ja esteiden läpi. Tämä aktiviteetti auttaa lasta ryömimään opettelussa ja kehittää karkeamotorisia taitoja.

Hienomotoristen kykyjen kehittämiseen soveltuvat vielä tässäkin iässä eri kokoiset ja muotoiset rakennuspalikat. Niillä leikkiminen on yksinkertaista, mutta ne kehittävät lasten motorisia taitoja erittäin tehokkaasti.

9-12 kuukauden ikäiset lapset

Tukeaksesi lapsen hienomotoristen taitojen kehitystä sekä silmä-käsi-koordinaatiota, aloita leikkiminen eri värisillä pienillä palloilla. Aseta lattialle suuri laatikko tai arkku ja rohkaise lasta keräämään laatikkoon niin monta palloa kuin hän ehtii tietyssä ajassa. Vaihtoehtoisesti voit pyytää lasta viemään laatikkoon kaikki saman väriset pallot, jotka hän löytää huoneesta.

Lapsen motorinen kehitys alle viiden vuoden iässä

1-1,5 vuoden ikäiset lapset

Tämä leikki tukee lapsen hienomotorista kehitystä. Valitse lapsen leluista kaksi pientä autoa tai muuta lelua, jossa on renkaat, ja anna toinen leluista lapselle ja pidä toinen itse. Istu sitten lattialle ja aja omalla leluautollasi tietty seurattavissa oleva reitti. Pyydä sitten lasta tekemään sama perässä omalla leluautollaan. Vaihtakaa tämän jälkeen rooleja niin, että lapsi valitsee reitin, jota sinä seuraat. Reitin merkkaamiseen voidaan käyttää kotoa löytyviä tarvikkeita tai haluttaessa reitti voidaan piirtää tarpeeksi suureen paperiin.

Narun avulla vedettävät lelut ovat hyvä työkalu lapsen karkeamotoristen taitojen kehittämiseen. Seisaallaan lelun liikuttaminen voi samalla rohkaista lasta kävelemään. Myös esimerkiksi maatuskat ovat tässä kehitysvaiheessa hyvä lelu, sillä ne kehittävät lapsen hienomotorisia taitoja. Sinun kannattaa aina ensin näyttää lapselle, miten tietyllä lelulla leikitään, minkä jälkeen lapsi saa kokeilla lelun käsittelyä itsenäisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Uribe Pareja, I. D. (1998). Motricidad infantil y desarrollo humano.
  • Morán, A. M. M. (2017). Desarrollo de la motricidad fina y gruesa en etapa infantil. Sinergias educativas2(2), 10-20.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.