6 parasta kehittävää leikkiä vauvalle
Leikit muuttuvat vauvan iän lisääntyessä. Lapsen saavuttaessa uusia kehitysvaiheita, hän oppii spontaanisti uusia leikkejä. Tässä artikkelissa esittelemme kuusi parasta kehittävää leikkiä vauvalle.
Vanhempien tehtävä on ohjata vauvaa leikeissä, jotka tarjoavat tälle useita hyötyjä. Vanhempien tulee siis antaa lapselle paljon aikaa ja vaivannäköä monen muun asian lisäksi, sillä vauva tarvitsee runsaasti huomiota ja huolenpitoa. Vanhempien tehtävät eivät rajoitu ainoastaan vauvan ruokkimiseen ja hygienian hoitamiseen.
Leikit ovat tärkeässä roolissa vauvan kehityksen kulussa.
Mitä hyötyjä leikit tarjoavat vauvalle?
Leikkien sisällyttäminen lapsen elämään on hyödyllistä monella tapaa. Leikin avulla vauva oppii asioita spontaanisti ja sen kautta hän oppii tuntemaan ympäristöään ja samastumaan toisiin ihmisiin. Leikit myös auttavat lasta kanavoimaan ja ilmaisemaan tunteitaan ja tarpeitaan.
6 parasta kehittävää leikkiä vauvalle
Seuraavaksi esittelemiämme leikkejä vauvan kanssa leikkiäksesi tarvitset vain hieman aikaa. Voit valita näistä leikeistä lapsesi ikään sopivat leikit.
Käsien taputtaminen (0-3 kuukautta)
Käsien taputtamisesta tuleva ääni on pienelle vauvalle nautinnollista kuunneltavaa, ja tämä on hyvin yksinkertainen leikki. Voitte taputtaa vauvan kanssa käsiä lapsen lempilaulujen tahtiin.
Jotta leikki olisi enemmän vauvaa stimuloiva, voit ottaa vauvan kädet omiin käsiisi ja taputtaa tällä tavoin. Näin vauva tulee paremmin tietoiseksi omista käsistään. Pian vauva osaa taputtaa käsiään jo ihan itse.
Vauvan kanssa tanssiminen (1. kuukaudesta eteenpäin)
Musiikki stimuloi lapsen kaikkia aisteja, ja se vaikuttaa mielialaankin. Tästä syystä vauvan kanssa tanssiminen ja erilaisten tyylien ja rytmien kokeileminen on rikastuttava aktiviteetti niin vauvalle kuin sinullekin.
Ota vauva syliisi ja tanssi musiikin tahtiin. Aloita pehmein liikkein, lapsen kasvaessa voit tehdä monimutkaisempia kuvioita.
Oli liike sitten millaista tahansa, älä milloinkaan ravista vauvaa yhtäkkisesti.
Vauvan lennättäminen (6. kuukaudesta eteenpäin)
Kun vauva osaa jo kannatella itse päätään, vauvan nostaminen ilmaan on yksi hauskimmista leikeistä. Voitte leikkiä, että vauva on raketti, helikopteri tai supersankari. Ilmassa lennättäminen saa varmasti hymyn vauvan kasvoille.
Samalla leikki stimuloi vauvan mielikuvitusta ja vahvistaa niskalihaksia. Tätä yksinkertaista leikkiä voi kokeilla mihin aikaan päivästä tahansa, ja se auttaa stimuloimaan lapsen psykomotorisia taitoja.
Vauva tuplana (3-6 kuukautta)
Peilin edessä leikkiminen tarjoaa monenlaisia hyötyjä. Vauva oppii esimerkiksi tunnistamaan itsensä peilin avulla.
Voit aluksi tehdä eleitä ja ilmeitä vauvalle, ja sen jälkeen tehdä samat eleet peilin edessä vauvan nähden.
Peilin edessä leikkiessä vauva alkaa ymmärtää, että hänen näkemänsä on peilikuva hänestä itsestään. Peilileikki muuttuu hauskemmaksi, kun leikitte välillä lähempänä ja sitten taas kauempana peilistä.
Lisäksi peilin edessä leikkiminen edistää aivojen kypsymisprosessia. Se auttaa hienosäätämään koordinaatiota ja liikkeiden tarkkuutta.
Peilin kanssa leikkiminen auttaa lisäksi minän muodostuksessa, tähän tarkoitukseen voi käyttää lisäksi muitakin sopivia leluja.
Järjestelyleikki (6. kuukaudesta eteenpäin)
Voit käyttää tyhjää säilytysrasiaa tai kenkälaatikkoa tähän leikkiin, jossa vauva voi laittaa laatikkoon erilaisia esineitä ja ottaa niitä sieltä pois. Äiti tai isä voi näyttää aluksia vauvalle mallia, mikä kannustaa lasta jäljittelemään.
Jotta leikki olisi vielä hauskempi, voit tyhjentää laatikon leluista samalla tehden hauskoja ilmeitä, ja jälleen täyttää laatikko esineillä, yksi kerrallaan.
Tämä leikki kannustaa lasta myös keräämään lelut pois aina leikin jälkeen.
Vauvan kasvaessa voit kehittää leikkiä niin, että pyydät lasta ryhmittelemään lelut värin tai koon mukaan.
Missä vauva on? (4-12 kuukautta)
Harva ihminen pystyy vastustamaan vauvan naurua. Vaikka tämä leikki onkin leikeistä yleisin, on se myös kaikista hauskin, molemmille osapuolille.
Tämä leikki auttaa vauvaa tulemaan tietoiseksi omista kasvoistaan. Lapsi luulee usein peittäessään silmänsä, että hän katoaa kokonaan näkyvistä.
Edellä mainitut hauskat leikit tekevät päivittäisistä rutiineistasi vauvan kanssa paljon viihdyttävämmät. Päivä päivältä nämä kuusi rikastuttavaa, didaktista ja kehittävää leikkiä ovat lapsen kehitykselle entistäkin toimivampia. Samalla leikit auttavat vahvistamaan lapsen ja hänen vanhempiensa välistä suhdetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fajardo, Z. I. E., Pazmiño, M. I. A., & Dávalos, Á. A. M. (2018). La estimulación temprana como factor fundamental en el desarrollo infantil. Espirales revista multidisciplinaria de investigación, 2(14). http://revistaespirales.com/index.php/es/article/view/229
- Flores, J. (2013). Efectividad del programa de estimulación temprana en el desarrollo psicomotor de niños de 0 a 3 años. Revista Ciencia y Tecnología, 9(4), 101-117. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/pgm/article/view/426
- Miño, E. R. R., Cevallos, S. D. P., González, G. L. L., & Villacis, C. M. V. (2019). Estimulación temprana sinónimo de un mejor desarrollo infantil. RECIAMUC, 3(1), 164-180. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/228