Tanssin hyödyt lapsille
Useimmat lapset rakastavat luonnostaan tanssimista, ja on tavallista, että pienikin vauva alkaa liikuttaa kehoaan musiikin tahdissa. Tanssin hyödyt eivät ole ainoastaan fyysisiä, vaan tanssiminen on hauska ja yleensä sosiaalinen aktiviteetti, jolla on myös lukuisia psykologisia etuja. Tämän vuoksi lasta kannattaa ehdottomasti rohkaista tanssimaan jopa jo ennen kuin hän ottaa ensiaskeleensa.
Tanssin harjoitteleminen ja harrastaminen
Lasta voi rohkaista tanssimaan jo hänen ollessaan hyvin pieni tanssahtelemalla itse lapsi sylissä. Näin vauva oppii nauttimaan tanssimisesta vanhemman turvallisesta sylistä käsin samalla, kun hän tutustuu musiikin rytmeihin. Soitetulla musiikkityylillä ei ole merkitystä, joskin pienikin lapsi voi nauttia erityisesti tietyn tyyppisestä musiikista.
Kun lapsi kasvaa, hänen kanssaan voi tanssia yksinkertaisia liikkeitä hyödyntäen, häntä samalla kädestä pitäen ja ohjaten. Vanhempi voi myös tehdä helppoja liikkeitä, joita lapsi voi matkia, mikä auttaa rytmitajun kehittymisessä. Tanssiminen kehittää myös lapsen koordinaatiokykyä, tasapainoa ja fyysistä voimaa.
Vauvan kanssa tanssiminen parantaa vanhemman ja lapsen suhdetta ja tuottaa monia yhteisiä intiimejä ja hauskoja hetkiä.
Siinä missä osa lapsista kadottaa innostuksensa tanssia kohtaan kasvaessaan, toiset alkavat nauttia siitä yhä enemmän. Monet lapset ja nuoret harrastavat erilaisia tanssilajeja aina perinteisestä baletistä moderniin tanssiin ja breakdanceen – toiset pelkästään harrastusmielessä ja toiset tavoitteellisemmin. Vaikka tanssi olisi pelkkä silloin tällöin suoritettava harrastus, sillä on positiivisia vaikutuksia sekä keholle että mielelle.
Tanssin hyödyt lapsille
- Fyysinen liikunta. Tanssiminen on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka vaatii lähes jokaisen kehon lihaksen käyttöä. Tanssiminen auttaa kehittämään lapsen fysiikkaa ja notkeutta.
- Psykomotorinen kehittyminen. Musiikin tahtiin liikkuminen ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Se on entistä haastavampaa, kun tanssijan täytyy noudattaa tiettyä koreografiaa. Tanssin harjoittaminen auttaa parantamaan lapsen psykomotorisia kykyjä, koordinaatiokykyä, tasapainoa ja rytmitajua.
- Hauskanpito. Useimmat lapset nauttivat tanssimisesta – etenkin voidessaan tanssia tutun laulun tahdissa. Esimerkiksi moderniin tanssiin liittyy erilaisia energisiä liikkeitä, joiden harjoittamisesta lapsi varmasti nauttii.
- Luovuus. Yksi tanssin hyödyistä on vapaus päästää luovuus valloilleen.
- Tiimityöskentely. Sekä klassiseen että moderniin tanssiin kuuluu tiettyjä osia, jotka toteutetaan joko pareittain tai pienissä ryhmissä. Tämä auttaa lasta oppimaan tiimityöskentelyä ja kehittää myös hänen sosiaalisia taitojaan.
- Itsetunto. Tanssiminen voi lievittää stressin ja ahdistuksen oireita. Se voi myös parantaa lapsen itseluottamusta, mikä puolestaan näkyy entistä parempana itsetuntona. Tanssiminen voi auttaa pääsemään yli esimerkiksi liiallisesta ujoudesta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Andreu, R. C., Torres, L. H., & Quiles, O. L. (2011). Las motivaciones de los niños para aprender música en la Escuela de Música y Danza de Melilla. Dedica. Revista de Educação e Humanidades, (1), 293-318. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3625408
- Hallam, S. (2010). The power of music: Its impact on the intellectual, social and personal development of children and young people. International Journal of Music Education, 28, 3 (2010) 269-289.
- Hargreaves, D. J. (1991). Infancia y educación artística. Madrid: Morata.
- Moledo, C. P., & López, J. C. (2013). ¿ Podemos mejorar nuestra salud mental a través de la Danza?: una revisión sistemática. Retos. Nuevas tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, (24), 194-197. https://www.redalyc.org/pdf/3457/345732290038.pdf
- Padilla, C., & Zurdo, R. (2009). Desarrollo de la creatividad a través de la danza improvisación y la danza contacto. Valores y aplicaciones en Educación Primaria y Secundaria Expresión Corporal y educación. Sevilla: Wanceulen.