Sisarusten välinen ikäero ja sen vaikutukset - Äitiyden Ihme
 

Sisarusten välinen ikäero ja sen vaikutukset

Sisarusten välinen ikäero ja sen vaikutukset

Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2019

Tästä artikkelista voi olla sinulle apua, jos olet perustamassa perhettä ja mietit, mikä olisi paras sisarusten välinen ikäero.

Tämä on kysymys, jota monet vanhemmat miettivät ajatellessaan lasten hankkimista. Jokainen pari tekee päätöksen kuitenkin tietysti itse. Sisarusten välisestä ikäerosta on monenlaisia mielipiteitä, eikä valitettavasti ole olemassa vain yhtä universaalia totuutta. Vastaus riippuu kunkin perheen kokemuksista ja toiveista. Alla käymme läpi eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia.

Mikä on hyvä sisarusten välinen ikäero?

Pitäisikö sisarusten välillä olla yksi, kaksi vai kolme vuotta? Vai pitäisikö sisarusten välisen ikäeron olla vieläkin suurempi vauva-ajan helpottamiseksi?

Mikä on paras sisarusten välinen ikäero? Miljoonat vanhemmat ympäri maailman kysyvät tätä kysymystä joka päivä.

Vastaus näihin kysymyksiin riippuu siitä, keneltä asiaa kysyt. Ihmisillä on asiasta erilaisia mielipiteitä sen mukaan, mikä on heidän henkilökohtainen kokemuksensa lapsuudesta.

Kaikilla vaihtoehdoilla on hyvät ja huonot puolensa, kuten asioilla yleensäkin elämässä.

Siksi yritämme käydä tässä artikkelissa läpi tähän monimutkaiseen päätökseen liittyvät pääkohdat.

Pienen ikäeron hyvät puolet

  • Kasvatus: voit kasvattaa lapsesi samalla tavalla, koska he käyvät lapsuuden, murrosiän ja nuoruuden läpi lähes yhtä aikaa.
  • Kumppanuus: Jos lapset tulevat hyvin toimeen keskenään – asia, johon vanhemmat voivat huomattavasti vaikuttaa – he saavat toisistaan ystävän, joka on aina saatavilla. Lisäksi he voivat auttaa toisiaan läksyissä ja kotiaskareissa ja urheilla yhdessä. Kun he ovat vanhempia, heillä voi olla yhteisiä ystäviä ja he voivat kaikki viettää aikaa yhdessä.
  • Käytännön asiat: Monet vanhemmat sanovat, että he tottuivat vaippojen vaihtamiseen, huonoihin yöuniin ja – äitien tapauksessa – rintaruokintaan. Joten jos toinen lapsi syntyy pian ensimmäisen jälkeen, vanhemmat ovat jo tottuneet vauva-arjen päivittäiseen rytmiin.

Tärkeintä on kuitenkin se, että lapset kasvavat suotuisassa ympäristössä, jossa he saavat nauttia vanhempiensa kiintymyksestä ja ansaitsemastaan huomiosta.

Pienen ikäeron huonot puolet

  • Tuplasti töitä: Kun pieniä lapsia on kaksi tai useampia, vaatimusten määrä kaksinkertaistuu. Tämä on erityisesti totta silloin, jos useampi kuin yksi lapsistasi käyttää vielä vaippoja tai säännöllisten nukkumisrutiinien perustaminen on vaikeaa.
  • Kaksinkertaiset kustannukset: vastaavasti summa, jonka käytät vaippoihin, hygieniatuotteisiin ja vaatteisiin, tuplautuu.
  • Kateus: Kun lapset ovat lähes samanikäisiä, on tavallista, että he tulevat kateellisiksi, jos toinen saa jotain sellaista, mitä toinen ei. Tämä hienovaraisuutta vaativa asia on hyvä pitää mielessä.
Sisarusten välinen ikäero ja sen vaikutukset

Ison ikäeron hyvät puolet

  • Henkilökohtainen suojelija: Kun sisarusten välinen ikäero on isompi, isot siskot ja veljet omaksuvat luonnostaan huolenpitäjän roolin. He eivät ainoastaan huolehdi pienemmän sisaruksensa turvallisuudesta vaan toimivat myös neuvonantajina ja antavat omiin kokemuksiinsa perustuvaa hyödyllistä ohjausta.
  • Vähemmän eturistiriitoja: jos lasten välillä on useampi vuosi ikäeroa, he eivät tappele leluista eivätkä riitele (yhtä paljon) siitä, kuka saa istua etupenkillä tai mitä katsotaan televisiosta.
  • Isosisko- tai veli antaa erilaisen kuvan maailmasta: Isompi sisarus voi välittää tietoa kulttuurista, musiikista ja melkein mistä tahansa muista makukysymyksistä sekä tietotaitoa, jolloin pienemmälle sisarukselle avautuu laajempi näkökulma maailmaan. Epäilemättä vanhemmat sisarukset ovat ehtymätön tietolähde.
  • Isommat sisarukset auttavat lastenhoidossa: Saavutettuaan tietyn iän, isommat sisarukset voivat auttaa pikkuveljen tai -siskon hoitamisessa. He voivat ottaa vastuuta myös joistain kotitöistä ja näin auttaa vanhempiaan.
  • Rahansäästö: pienemmät lapsesi voivat käyttää vanhemmalta lapselta käyttämättömäksi jääneitä vaatteita, huonekaluja, koulutarvikkeita jne.

“Kun veljet ovat yhtä mieltä, ei maailmassa ole toista yhtä vahvaa linnaketta.” –Antisthenes–

Isonikäeron huonot puolet

  • Kateus: Se, että lapsi on vanhempi, ei tarkoita, ettei hän voi tuntea oloaan ulkopuoliseksi. On tärkeää, että saat lapsesi tuntemaan, että hän on yhtä tärkeä kuin ennenkin, vaikka kotiin on tullut uusi sisarus.
  • Vauva-ajan vaatimuksiin tottuminen: Vanhempien täytyy luopua vapaudesta, jonka he ehtivät saavuttaa toisen sisaruksen varttuessa. Nuoremman lapsen saapuminen tarkoittaa, että kaikki vauva-ajan vaatimukset alkavat uudestaan.
Sisarusten välinen ikäero ja sen vaikutukset

On selvää, että ikäerosta huolimatta kaikkien lastesi välillä tulee olemaan yhteisiä nimittäjiä.

Jos ikäero on pieni, tämä käy ilmi joka päivä lasten leikeissä, jaetuissa aktiviteeteissa ja keskusteluissa.

Jos sisarusten välinen ikäero on suurempi, huomaat heidän välisensä yhteyden silti erityisinä hetkinä. Heillä on kuitenkin päivittäin vähemmän yhteisiä aktiviteetteja.

Ei kuitenkaan ole mitään suloisempaa, kuin nähdä pienimmäisensä katsovan ihaillen vanhempaa sisarustaan ja katsella, miten vanhin lapsesi rakastaa ja huolehtii pienemmästä sisaruksestaan.

Kuten jo yllä mainitsimme, on jokaisen parin oma päätös, kuinka kauan he haluavat odottaa, ennen kuin hankkivat lisää lapsia. Yllä mainittujen seikkojen lisäksi myös taloudelliset ja tunneperäiset tekijät vaikuttavat päätöksen tekemiseen.

Tärkeintä on lopulta se, että lapset kasvavat suotuisassa ympäristössä, jossa he saavat nauttia vanhempiensa kiintymyksestä ja ansaitsemastaan huomiosta.

Pitkällä aikavälillä lapsesi tulevat varmasti rakastamaan toisiaan huolimatta siitä, miten paljon ikäeroa heidän välillään on.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.