Saman ikäisten serkusten erityinen suhde - Äitiyden Ihme
 

Saman ikäisten serkusten erityinen suhde

Serkut voivat olla lapselle ihana asia, etenkin, jos he ovat suunnilleen saman ikäisiä lapsen kanssa. Serkkujen avulla suvun yhteiset tilaisuudet muuttuvat lapselle huomattavasti hauskemmiksi ja erityisemmiksi.
Saman ikäisten serkusten erityinen suhde
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2020

Monella meistä lapsuusmuistoihin lukeutuvat serkkujen kanssa vietetyt yhteiset kesät tai erityiset tapahtumat. On totta, että lapsuudessa sisarusten kanssa vietetään huomattavasti enemmän aikaa kuin serkkujen parissa, mutta etenkin saman ikäisten serkusten suhde voi olla hyvin erityinen, ja serkkujen kanssa vietetty aika on usein lapselle tärkeää.

Monella meistä tämän päivän aikuisista on ollut hyvin läheinen suhde serkkuihimme lapsuutemme ja nuoruutemme aikana. Serkkusi olivat kenties parhaita ystäviäsi tai heitä, joiden kanssa leikit kaikissa sukutilaisuuksissa. Vaikka olemme  kasvaneet aikuisiksi ja suhteemme serkkuihimme on  muuttunut, muistamme aina ne hetket, jotka vietimme serkkujemme kanssa. Parhaassa tapauksessa serkkusi ovat edelleen osa elämääsi.

Saman ikäisten serkusten erityinen suhde

Parhaimmassa tapauksessa serkut ovat kuin sisaruksia, joiden kanssa emme jaa kotia. Asian voi nähdä myös niin, että saman ikäiset serkut tuovat samat hyödyt kuin sisarukset, mutta sillä erolla, että et joudu asumaan heidän kanssaan! Tämä ei tosiaankaan ole välttämättä negatiivinen asia, sillä se vähentää sen mahdollisuutta, että lasten välille syntyy konflikteja.

Saman ikäisten serkusten erityinen suhde

Joillekin serkut ovat kuin veljiä tai siskoja, joita ei koskaan tullut, ja niitä keille kerrotaan suurimmat salaisuudet aivan ensin. Serkut voivat tarjota lapselle mahdollisuuden kehittää sosiaalisia taitoja sekä saada stimulointia kognitiivisten ja motoristen taitojen kehittymiseksi.

Kun serkut ovat samanikäisiä, lapsella on aina ystävä sukutapahtumissa. Siten lapsilla on hyvää seuraa ja viihtyvyyttä sen aikana, kun aikuiset puhuvat omista asioistaan.

Monet saman ikäiset serkukset jakavat samanlaisen huumorintajun, joka tulee perheestä, ja heidät on usein kasvatettu samanlaisissa ympäristöissä. Tämä tarkoittaa, että serkut tuntevat olonsa mukavaksi toistensa kanssa ollessaan ja pystyvät nauttimaan ajastaan yhdessä muun muassa vitsaillen.

Kun lapset kasvavat, he pystyvät nauramaan ja vitsailemaan perheidensä kummallisuuksista – on hyvä tietää, että ihmisellä on aina joku, johon hän voi luottaa ja jonka puoleen hän voi kääntyä.

Serkut ovat ystäviä, joiden kanssa lapsi voi jakaa sellaiset tärkeät tapahtumat kuten häät ja ristiäiset. Lapsilla on samat isovanhemmat, mikä vahvistaa sidettä serkkujen välillä silloin, kun isovanhempien kanssa vietetään aikaa porukalla.

“Et valitse perhettäsi. He ovat lahja Jumalalta, kuten sinäkin olet heille.”

– Desmond Tutu

Hyödyt saman ikäisistä serkuista

 • Serkku tuntuu enemmänkin sisarukselta tai parhaalta ystävältä kuin serkulta.
 • Sukutapahtumat ovat paljon hauskempia, kun läsnä on samanikäisiä serkkuja.
 • He voivat valita, milloin viettävät aikaa yhdessä. Ei siis ole mitään velvoitteita, kuten voi olla sisarusten kanssa.
 • Serkut luovat loistavia muistoja sukutapahtumissa leikkiessään tuntikausia, kun aikuiset puhuvat juttujaan.
Saman ikäisten serkusten erityinen suhde
 • Heissä on paljon samaa, ja side on vahva – lähes rikkomaton.
 • Serkkujen välillä on erityinen kumppanuus, sekä hyvinä että huonoina aikoina.
 • Serkku on täydellinen yhdistelmä perhettä ja ystävää.
 • Serkuille kehittyy hyvät motoriset taidot, kun he leikkivät yhdessä.
 • Heillä on yleensä samanlainen huumorintaju, joka vahvistuu sukutilaisuuksissa aikuisten vaikutuksesta.
 • He muodostavat läheisen siteen jo nuorella iällä.
 • Lapset pitävät usein samanikäisiä serkkuja loistavina leikkikavereina, joiden kanssa on helppo pitää hauskaa ja joihin muodostuu koko elämän mittainen ystävyys.
 • Serkut tietävät, minkälaista on tulla tietystä perheestä, ja siten he voivat paremmin ymmärtää perheenjäsenten reaktioita ja asenteita.

Voimme tiivistyksenä sanoa, että saman ikäisten serkkujen olemassaolo tuo lapselle suuret hyödyt. Jos olet yksi niistä onnekkaista, joilla tällaisia läheisiä on, nauti suhteistasi täysillä, sillä voit jakaa niin monia unohtumattomia hetkiä serkkujesi kanssa.

Ja jos lapsillasi on samanikäisiä serkkuja, varmista että pienet saavat viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Serkusten suhdetta on hyvä edistää lapsuudesta lähtien, sillä sen merkitys lapsen elämässä on todella suuri – sen arvo hänen kehitykselleen on mittava.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
 • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
 • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.