13 vinkkiä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi
 

13 vinkkiä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi

Miten lapsenvahti tulisi valita? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi.
13 vinkkiä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmat tuntevat väistämättä pelkoa ja turvattomuutta valitessaan henkilöä, joka tulee hoitamaan heidän pieniä lapsiaan, kun he ovat itse poissa kotoa. Tästä syystä me täällä Äitiyden ihme -sivustolla annamme sinulle kaiken kattavan oppaan, joka sisältää parhaat vinkit täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi.

13 tärkeää vinkkiä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi

On erittäin tärkeää tehdä vanhemmat tietoisiksi siitä, kuinka tärkeää on valita hyvä lapsenvahti perheen pienimmille. Guatemalan San Carlos -yliopiston vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan lapsenvahti tulee olemaan tärkeä kiintymyshahmo lapsuudessa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lapsenvahdin ja lasten välinen side vaikuttaa suoraan lasten psykososiaaliseen kehitykseen.

Kaikista näistä syistä on tärkeää noudattaa joitakin ohjeita oikean ja pätevimmän henkilön löytämiseksi vanhempien edun mukaisesti. Pane seuraavat vinkit siis muistiin.

1. Valitse tarkoin, mistä etsit

Aluksi sinun kannattaa kysyä lähipiirisi ihmisiltä, onko heillä antaa suosituksia hyvästä lapsenvahdista. Tämä on kaksin verroin arvokkaampaa, sillä henkilön yhteystietojen lisäksi he voivat kertoa sinulle vaikutelmistaan ja kokemuksistaan kyseisestä henkilöstä.

Toisaalta sinun kannattaa keskustella myös lastenlääkärin kanssa tai kääntyä luotettavien paikallisfoorumien puoleen. Näillä kaikilla on tiivis yhteys vanhempiin, lapsiin ja luotettaviin lastenhoitajiin.

Vanhemmat ja lapset lounaalla.
Keskustele ystäviesi kanssa ja pyydä heiltä suositusta luotettavasta lapsenvahdista. Tällä tavoin voit olla rauhallisin mielin, kun jätät lapsesi hänen huostaansa.

2. Keskustelkaa lapsenvahdille kuuluvista tehtävistä

Ennen kuin aloitat haun, sinun on tärkeää päättää ja merkitä muistiin lapsenvahdille kuuluvat tehtävät. Muista, että oikea henkilö valitaan lopulta tämän perusteella.

Mieti työtuntien määrää, hoidettavien lasten ikää ja määrää, haluatko henkilön auttavan lapsia myös läksyissä vai onko hänen pääasiallinen tehtävänsä vain pitää seuraa ja leikkiä lasten kanssa.

3. Määritä prioriteettisi hyvin ennen haastattelujen aloittamista

Lapsenvahtia etsiessään monet vanhemmat tekevät usein sen virheen, etteivät he mieti prioriteettejaan tarkoin. Lapsenvahdin pääasiallisten tehtävien on oltava vakiintuneita, eivätkä ne saa sisältää lisätehtäviä ehdokkaan haastattelun aikana.

Tämä aiheuttaisi vain hämmennystä sekä hakuprosessin aikana että tehdessäsi lopullista valintaa. Siksi sinun on tärkeää olla johdonmukainen pyyntöjesi ja tarpeidesi kanssa.

4. Tee haastattelut kasvokkain

Lapsenvahti kannattaa tavata haastattelemalla häntä henkilökohtaisesti. Ensin sinun on kuitenkin seulottava läpi ne ehdokkaat, jotka sopivat parhaiten etsimääsi profiiliin.

Kuten työhaastattelussa, kiinnitä huomiota heidän puhetapaansa, käyttäytymiseensä (pitäen koulutus ja arvot etusijalla), täsmällisyyteensä, luonnollisuuteensa ja empaattisuuteensa.

5. Uskalla kysyä: yksi parhaista vinkeistä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi

Kysy rohkeasti kaikki mieleesi juolahtavat kysymykset, sillä lastesi hyvinvointi on sen ansainnut. Sinun on erittäin tärkeää tietää henkilön perheestä, ystävistä ja tunnesiteistä. Tapamme pitää huolta ihmissuhteistamme kertoo siitä, miten suhtaudumme ympärillämme oleviin ihmisiin.

Lisäksi sinun on varmistettava, että aikataulut täsmäävät etsimäsi henkilön kanssa, ja kun se on määritetty, ota huomioon seuraavat seikat:

  • Ominaisuudet ja taidot
  • Tietyt kurssit tai tiedot, joista on hyötyä tehtävässä
  • Aiempi kokemus

6. Kysy lapsiltasi heidän mielipidettään täydellisestä lapsenvahdista

Koska lapsesi ovat niitä, jotka viettävät aikaa valitun henkilön kanssa, myös heidän on hyvä olla läsnä haastatteluissa. Tällä tavoin voit tarkistaa, kuinka he suhtautuvat ehdokkaisiin ja päinvastoin.

Heidänkin mielipiteellään on väliä päätöksenteossa. Älä siis epäröi keskustella lastesi kanssa ennen lopullisen valinnan tekemistä, sillä saat tästä tukea ja mielenrauhaa.

7. Anna lapsenvahdille tehtäväksi huolehtia lapsistasi, kun olet kotona

Epäilemättä yksi parhaista suosituksista on sopia, että lapsenvahti tulee muutamaksi päiväksi kotiinne, kun toinen vanhemmista on paikalla. Kun sinä hoidat muita tehtäviä, hän voi huolehtia lapsistasi ja te molemmat opitte tuntemaan toisianne paremmin.

Tämä pieni teko auttaa sinua arvioimaan hänen työtään laadukkaammin, löytämään mahdollista parantamisen varaa ja tekemään parhaan päätöksen.

8. Arvioi henkilön emotionaalisia voimavaroja: yksi parhaista vinkeistä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi

Yritä analysoida ehdokkaan emotionaalisia voimavaroja kiukkukohtauksen tai muiden lasten kriisien aikana. Lapsenvahdiksi on tärkeää löytää henkisesti vakaa ihminen, jotta lapsi ei joudu vaaraan.

Voit tarvittaessa myös vaatia lapsenvahdilta psykologista testiä tästä varmistuaksesi. Se ei ole mitenkään kummallista, sillä nykyään kaikki lasten parissa työskentelevät keskukset vaativat sitä. Sinun on varmistuttava pienten lastesi turvallisuudesta.

9. Yritä saada hänelle ensiaputodistus

Ensiapukoulutus on epäilemättä sellainen seikka, joka on otettava huomioon tehtäessä arviota lapsenvahdista. Kriittisessä tilanteessa on elintärkeää, että henkilö osaa ratkaista kaikki ongelmat nopeasti, ymmärtäväisesti ja rauhallisesti.

Jos harkitsemallasi lapsenvahdilla ei ole näitä taitoja, voit opettaa hänelle perustyökalut hätätilanteen hoitamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla tai pyytää häntä menemään ensiapukurssille.

10. Käy uudelleen läpi ja selvennä sopimusehdot

Henkilökohtaisen haastattelun aikana on erittäin tärkeää ottaa huomioon vaadittavien tehtävien lisäksi myös muut sopimuksen olennaiset näkökohdat: palkka, maksuehdot, sopimustyyppi, työajat, vapaapäivät, lomat jne.

11. Pyydä suosituksia: yksi parhaista vinkeistä täydellisen lapsenvahdin löytämiseksi

Älä myöskään epäröi pyytää kaikista haastattelemistasi henkilöistä suosituksia ja mielipiteitä.

Jos joku ehdokkaista vahvistaa sinulle, että hänellä on kokemusta lastenhoidosta, älä epäröi ottaa yhteyttä kyseiseen perheeseen ja kysyä heidän näkemystään.

Kysy myös rohkeasti lapsenvahdille kuuluneista tehtävistä aiemmassa paikassa sekä hänen vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Kaikki tämä antaa sinulle tarvittavat ja objektiiviset tiedot päätöksentekoon.

12. Mieti huolellisesti lopullista päätöstä

Älä hätäile valinnan kanssa. Kuten Te lo cuido -yrityksen (Bolivia) vastuuhenkilöt kertovat Universidad Mayor de San Andrés -yliopiston tutkimuksessa, on erittäin tärkeää tehdä valintaprosessista alusta alkaen vaativa.

On tärkeää tehdä perusteellinen ja objektiivinen analyysi kaikesta annetusta tiedosta ilman, että lankeaa ensivaikutelmiin. Lisäksi lopullista päätöstä tehtäessä on tärkeää katsoa, onko toisen henkilön kanssa muodostunut yhteisymmärrys ja yhteys.

Äiti haastattelee lapsenvahtia tyttärensä kanssa.
Lasten mielipide on erittäin tärkeä valittaessa lapsenvahtia. Kuuntele koko prosessin ajan, mitä mieltä he ovat!

13. Molempien vanhempien on osallistuttava prosessiin

Vanhempina velvollisuutenne on tehdä valinta yhdessä ja olla yhtä mieltä lopullisesta päätöksestä. Tästä syystä ei ole oikein, että vain toinen on vastuussa ehdokkaiden esivalinnasta, haastatteluista ja lopullisen valinnan tekemisestä.

On tärkeää, että molemmat vanhemmat ovat mukana tapaamassa lapsenvahtia ja katsomassa, kuinka hän toimii lasten kanssa.

Hyödynnä näitä vinkkejä löytääksesi täydellisen lapsenvahdin ja jätä lapsesi hänen hoiviinsa rauhallisin mielin

Toivottavasti nämä vinkit ovat antaneet sinulle käsityksen siitä, kuinka alat etsiä ihanteellista lapsenvahtia hetkiin, jolloin olet poissa kotoa. Kun kyseinen henkilö on ansainnut luottamuksesi, pyri antamaan hänelle puhelinnumero yhteydenottoa varten, jotta hän voi soittaa sinulle yllättävissä tilanteissa ja päinvastoin.

Muista ottaa huomioon myös eräät oleelliset seikat valinnan jälkeen, kuten henkilön vaikutus lapsiisi. Katso, puhuvatko lapsesi hänestä paljon ja ovatko he tyytyväisiä, tarjoaako henkilö luovia ratkaisuja ongelmiin, onko hän vastuuntuntoinen ja ajoissa, kysyykö hän sinulta neuvoa tärkeissä päätöksissä ja niin edelleen.

Kaikki nämä tiedot ja kokemukset antavat sinulle kolme oleellista asiaa lähtiessäsi kotoa: mielenrauhan, varmuutta ja luottavaisuutta. Näitä jokainen vanhempi epäilemättä tarvitsee jättäessään lapsensa toisen hoiviin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chambi Machaca, PB y Aruquipa Cahuana, M. (2016). Te lo cuido, servicio de cuidado a niños y adultos mayores dependientes a domicilio . Recuperado de https://repositorio.umsa.bo/handle/123456789/23850
  • Herrera Ramírez, A. M., & Martínez López, D. M. (2017). La niñera como figura de apego y su papel en el desarrollo psicosocial del niño en Casa del Niño No. 3. Universidad de San Carlos de Guatemla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.