11 keinoa saada lapsen hikka loppumaan
 

11 keinoa saada lapsen hikka loppumaan

Jos lapsellasi on hikka, joka ei ota lähteäkseen, älä sivuuta näitä kotikonsteja.
11 keinoa saada lapsen hikka loppumaan
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hikka on vastasyntyneillä ja alle vuoden ikäisillä lapsilla melko yleistä. Jos se on satunnaista ja kestää vain lyhyen aikaa (enintään puoli tuntia), se ei asiantuntijoiden mukaan vaadi lääkärinhoitoa. Tässä artikkelissa jaamme 11 tieteellisesti tutkittua keinoa saada lapsen hikka loppumaan. Kokeile, mikä niistä toimii sinun lapsesi kohdalla!

11 keinoa saada lapsen hikka loppumaan

Kuten Annals of Pediatrics -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa, on olemassa lukuisia hoitoja ja luonnollisia menetelmiä, joita on käytetty jo vuosisatojen ajan hikan lopettamiseen. Tästä syystä kehotamme panemaan merkille parhaat vaihtoehdot.

1. Juominen lasin vastakkaiselta puolelta

Oletko koskaan kuullut tästä menetelmästä? Juominen lasin vastakkaiselta puolelta on yleisen käsityksen mukaan ikivanha tapa päästä eroon hikasta.

Vaikka tälle ei ole tieteellistä tukea, teoreettinen selitys on se, että nielemällä nestettä ylösalaisin hengitys keskeytyy muutaman sekunnin ajaksi, mikä muuttaa hengityskiertoa. Tämä ei kuitenkaan liity mitenkään lasin toiselta puolelta juomiseen, vaan pikemminkin hengityksen pidättämiseen.

2. Paperipussiin hengittäminen

Edellisen tavoin tätä vanhaa menetelmää on toistettava jonkin aikaa, jotta itse hengitysharjoitus vaikuttaa palleaan.

On kuitenkin syytä mainita, että aikuisen tulee käsitellä paperipussia eikä lasta saa koskaan jättää valvomatta, edes yhdeksi sekunniksi.

Säikäyttäminen on yksi keino saada lapsen hikka loppumaan.
Säikähtäminen saa henkilön pidättämään hetkellisesti hengitystään, mikä saa pallean rytmin palautumaan normaaliksi.

3. Säikäyttäminen on yksi parhaista keinoista saada hikka loppumaan

Olet varmastikin kuullut, että hikasta pääsee eroon säikähtämällä. No, tälle on myös tieteellinen selitys.

Kunhan säikäytys tulee varoittamatta, se voi palauttaa pallean oikeaan asentoonsa, jolloin se lakkaa nousemasta ja laskemasta hallitsemattomasti. Kun jokin pitää ihmisen valppaana, pallea rentoutuu.

4. Kylmän veden juominen hetken aikaa hengittämättä

Vettä juodessa on pidätettävä hengitystä, jotta hikka saadaan katoamaan. Tämä on ikivanha menetelmä, joka yleisen uskomuksen mukaan rauhoittaa tätä ärsyttävää oiretta.

5. Sokerin laittaminen kielelle

Olet kenties kuullut myös sellaisesta versiosta, jossa imetään lisäksi sitruunaviipaletta. Jotkut saattavat jopa lisätä hieman suolaa viipaleen päälle ja huuhtelevat sen jälkeen suunsa.

Tämä menetelmä on siirtynyt sukupolvelta toiselle vuosien ajan. Jos haluat kokeilla sitä, toimi seuraavasti:

  • Laita ripaus kidesokeria kielelle.
  • Anna vaikuttaa 5–10 sekuntia.

6. Hengityksen pidättäminen

Kuten jo ehkä huomasitkin, aiemmat menetelmät perustuvat pallean normaalin liikkeen palauttamiseen normaalin hengitysrytmin palauttamiseksi. Näin ollen yksi asia, jota monet ihmiset tekevät luonnostaan hikasta kärsiessään, on hengityksen pidättäminen muutaman sekunnin ajan.

Pyri hengittämään normaalisti sisään, pidätä hengitystäsi jonkin aikaa ja hengitä sitten hitaasti ulos. Tämä tulee toistaa muutaman kerran, kunnes se toimii.

7. Nauti lusikallinen sitruunaa

Kuten Journal of Pain and Symptom Management -lehden julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi, yksi kotikonsti satunnaisen hikan lopettamiseksi on nauttia lusikallinen sitruunaa sokerin kanssa.

Sitruuna tai etikka vaikuttaa ilmeisesti suoraan pallean ärsytykseen.

8. Lattialla makaaminen polvet rintaa vasten

Kuten aiempi tutkimus osoittaa, hikkaa voi lievittää myös harjoituksella, joka vaikuttaa suoraan palleaan. Se tehdään seuraavalla tavalla:

  • Makaa lattialla.
  • Tuo polvet rintaa vasten.
  • Pidä tämä asento muutaman minuutin ajan ja toista useita kertoja.

9. Suuntaa lapsen huomio muualle

Pyri ohjaamaan lapsesi huomio johonkin muuhun. Tämäkin voi auttaa lihasta rauhoittumaan ja lasta tuntemaan olonsa rentoutuneeksi hikasta huolimatta.

Voit tehdä tämän esittämällä kysymyksiä hikasta kärsivälle henkilölle, jotta hän ei ajattele sitä. Yksi hyvä idea on myös lauseiden toistaminen ja tilanteelle nauraminen.

10. Juominen korvat tukossa

Yleisen uskomuksen mukaan veden juominen lasista korvat tukossa voisi myös auttaa hikkaan. Se on kiistatta ainakin yksi omaperäisimmistä ja hauskimmista kotikonsteista tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Tämä harjoitus pyritään tekemään toisen henkilön avustuksella. Vettä ei myöskään saa juoda nopeasti, vaan pikkuhiljaa. Tällä tavalla paine rintakehän sisällä kasvaa.

Juominen korvat tukossa voi lopettaa hikan.
Veden juominen pienin siemauksin vaikuttaa hengitykseen ja auttaa synkronoimaan pallean uudelleen.

11. Jääkylmällä vedellä kurlaus

Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan myös kurlaus jääkylmällä vedellä on yksi yleisimmin käytetyistä kotikonsteista hikan lievittämiseen. Tällä menetelmällä pyritään stimuloimaan nenää ja nielua normaalin tilan palauttamiseksi.

Palauta mielenrauha näiden kotikonstien avulla

On tärkeää korostaa, että nämä kotikonstit voivat tehota tavallisiin hikkakohtauksiin. Journal of the National Medical Association -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan ole hyödyllisiä voimakkaassa tai kroonisessa hikassa.

Jos epäilet tällaista tilannetta, ota ensin yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arribas, JMM, Álvarez Martín, M., Ansó Oliván, S., Sánchez Martínez, J., de la Rosa, JBG, & Carpintero Martín, I. (1998). Hipo crónico en la infancia: utilidad del baclofeno. Anales españoles de pediatría , 49 (4), 399-400. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4412403
  • Bobélé, M. (1989). Tratamiento interaccional del hipo intratable. Proceso de Familia , 28 (2), 191-206. doi:10.1111/j.1545-5300.1989.00191.x
  • Cymet, TC (2002). Análisis retrospectivo del hipo en pacientes de un hospital comunitario entre 1995 y 2000. Revista de la Asociación Médica Nacional , 94 (6), 480-483.
  • Hipo. (s.f.). Recuperado 18 de abril de 2022, sitio web de Mayoclinic.org: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hiccups/diagnosis-treatment/drc-20352618
  • Walker, P., Watanabe, S. y Bruera, E. (1998). Baclofen, un tratamiento para el hipo crónico. Revista de manejo del dolor y los síntomas , 16 (2), 125-132. doi:10.1016/s0885-3924(98)00039-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.