Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille - Äitiyden Ihme
 

Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille

Hengitys on usein avainasia lapsen rauhoittumisen edistämiseksi ja tämän olon saamiseksi hallintaan. Seuraavaksi kerromme muutamasta hyvästä hengitysharjoitteesta, joita voit kokeilla tarvittaessa oman lapsesi kohdalla.
Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2019

Tänään jakamamme rauhoittavat hengitysharjoitukset voivat auttaa lapsen käytöksen hallitsemisessaNäiden tekniikoiden avulla lapsi oppii yksinkertaisella, mutta tehokkaalla tavalla hidastamaan ja rauhoittamaan niin mielensä kuin kehonsakin. Näin hän pystyy paremmin kiinnittämään huomiota omaan oloonsa, rentoutumiseen sekä tunteidensa hallintaan.

Tietoinen hengittäminen auttaa lasta hallitsemaan paremmin tunteitaan, minkä tuloksena hän pystyy kehittämään sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiaan. Näin ollen kyse on siis terveellisestä elintavasta, joka kannattaa sisällyttää lapsen arkeen siinä missä muutkin terveelliset tavat.

Tämä mielessä pitäen on hyvä auttaa lasta pitämään säännöllisesti taukoja, joiden aikana hän voi harjoittaa tietoista hengittämistä. Vanhempi voi osoittaa lapselle, miten tällaiset rauhoittavat hengitysharjoitukset vaikuttavat siihen, miten hän tuntee, ajattelee ja käyttäytyy.

Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille

1. Kukkahengitys

Ensimmäiseksi esittelemämme harjoitus vaatii hieman mielikuvitusta. Lapsen tulee istua lattialla jalat ristissä tai koukussa ja sulkea silmänsä ja kuunnella omaa hengitystään. Seuraavaksi hänen tulee alkaa kuvitella pitelevänsä käsissään kukkaa.

Tämän jälkeen hän vetää syvään henkeä kuin nuuhkiakseen kukkaa ja hengittää sitten ulos puhaltaen kukan terälehtiä. Syvään sisään ja ulos hengittämistä toistetaan pehmeästi muutaman minuutin ajan – tai niin kauan kuin lapsi jaksaa harjoitukseen keskittyä.

Tämä hengitystekniikka on yksinkertainen metodi, jonka avulla lapsi tulee tietoisemmaksi siitä ei-tahdonalaisesta toiminnasta, jota hengittäminen on.

Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille

2. Syvä vatsahengitys

Tämän harjoituksen ajaksi lapsen tulee ottaa mukava seisoma-asento ja asettaa oikea käsi vatsalle ja vasen käsi rinnan päälle. Lapsi hengittää syvään neljä kertaa, hengittäen ulos nenän kautta. Harjoitteen aikana lapsi tuntee vatsansa kohoamisen ja laskemisen.

Syvän vatsahengityksen tulisi kestää muutaman minuutin ajan. Se auttaa lasta rentoumaan ja antaa mahdollisuuden ajatella erilaisia asioita prosessin aikana.

3. Elefantin hengitys

Tämä on yksi viihdyttävimmistä hengitysharjoitteista, ja myös hyvin helppo toteuttaa. Harjoituksen aikana lapsen tulee seistä kapeassa haara-asennossa ja laskea sitten käsivartensa eteensä ja kämmenensä lattiaan – aivan kuin elefantti seisoisi.

Sitten hän hengittää sisään nenän kautta ja kohottaa käsivartensa päänsä päälle. Kun hän hengittää suun kautta ulos, hän asettaa kämmenensä takaisin lattialle. Suosittelemme tämän harjoitteen toistamista kolme kertaa.

Tietoinen hengittäminen auttaa lasta hallitsemaan paremmin tunteitaan, minkä tuloksena hän pystyy kehittämään sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiaan.

4. Kuumailmapallo

Tämä harjoite rentouttaa lasta ja antaa hänen käyttää mielikuvitustaan. Lapsen tulee istua mukavasti jalat ristissä, kädet suun edessä. Tämän jälkeen hän hengittää sisään syvään nenän kautta ja ulos suun kautta – aivan kuin hän olisi puhaltamassa ilmaa suureen kuumailmapalloon. Kun lapsi hengittää ulos syvään, häntä tulee neuvoa hengittämään hitaasti ja ihailemaan kuvitteellista kuumailmapalloa sen leijuessa ilmassa.

Rauhoittavat hengitysharjoitukset lapsille

5. Jäniksen hengitys

Myös tämä on hauska ja yksinkertainen harjoite, joka auttaa lasta hengittämään paremmin. Aikuinen voi rohkaista lasta kuvittelemaan olevansa jänis ja haistelemaan ilmaa lajitovereita, porkkanoita tai suojapaikan löytääkseen. Tätä varten lapsen täytyy hengittää sisään ja ulos nenän kautta.

Kyseessä on yksi parhaista harjoitteista kiihtyneelle lapselle, jolla on vaikeuksia hengittää kunnolla. Tekniikka mahdollistaa sen, että lapsi saa yhteyden omaan uloshengitykseensä, ja joutuu hengittämään ilman liikkumista.

Yllä esittelemämme rauhoittavat hengitysharjoitukset voivat auttaa rauhoittamaan kiihtynyttä lasta ja jopa hallitsemaan paniikkikohtauksia. Vanhempien täytyy kuitenkin olla kärsivällisiä ja käyttää riittävästi aikaa lapsen opettamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comas, S. (2016). Burbujas de paz: pequeño libro de Mindfulness para niños (y no tan niños). Nube de Tinta.
  • Snel, E. (2008). Tranquilos y atentos como una rana. Animal Genetics. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.