Mitä tehdä, kun toinen lapsi lyö lastasi?
 

Mitä tehdä, kun toinen lapsi lyö lastasi?

Jos toinen lapsi lyö lastasi, sinun on tärkeää ryhtyä toimiin, mutta menettämättä malttiasi. Kuuntele, tue ja voimaannuta lastasi.
Mitä tehdä, kun toinen lapsi lyö lastasi?
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Elena Sanz Martín

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokaisen äidin ensisijainen tehtävä on pitää lapsensa turvassa ja suojella tätä vahingoilta tai vaaroilta. Joten kun toinen lapsi lyö lastasi, saatat tuntea vihaa ja toimia väärin. On kutenkin paljon hedelmällisempää ja hyödyllisempää yrittää pysyä rauhallisena, analysoida tilannetta ja tehdä harkittuja päätöksiä.

Muista, että reaktiollasi aggressioon voi olla merkitystä pitkällä aikavälillä. Asenteesi voi parantaa tai huonontaa tilannetta, voimaannuttaa lastasi tai saada hänet tuntemaan itsensä heikommaksi. Siksi on tärkeää, että puntaroit toimintatapaasi huolellisesti ennen kuin puutut asiaan. Tässä on joitain vaiheita, jotka voivat auttaa sinua tässä tilanteessa.

Miksi toinen lapsi lyö lastasi?

Ensinnäkin sinun on tunnistettava aggression luonne, koska tapa edetä on erilainen kussakin tapauksessa. On eri asia, että vauva lyö lasta tutkaillessaan ympäristöään, kuin että toinen lapsi tekee niin siksi, ettei hän osaa hallita turhautumistaan. Samaten molemmat tilanteet ovat hyvin erilaisia kuin se, että lapsi järjestelmällisesti kiusaa ja häiritsee toista lasta koulussa.

Asiayhteyden tunnistamiseksi paremmin voit yrittää vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Oliko tämä kertaluonteinen vai toistuva tapahtuma?
  • Mikä on osallisena olevien lasten ikä ja kehitystaso?
  • Onko lapsesi vain uhri vai onko hänkin osallistunut konfliktiin?
Tyttö lyö nuorempaa poikaa päähän vihkolla.
Ennen kuin ryhdyt toimiin, on tärkeää tietää aggression luonne, eli että onko kyseessä kertaluonteinen tai toistuva tilanne ja mikä lapsesi osallisuus konfliktiin oli.

Kuinka toimia, jos toinen lapsi lyö lastasi?

Jos toinen lapsi lyö lastasi, on normaalia tuntea olonsa hämmentyneeksi, vihaiseksi tai avuttomaksi. Aina ei ole helppoa päättää, miten toimia näissä tilanteissa. Sinun kannattaa kuitenkin noudattaa joitakin ohjeita, jotka jaamme alla.

Keskustele avoimesti lapsesi kanssa

Lapsesi kanssa puhuminen on ensimmäinen ja välttämätön askel. Pyydä häntä kertomaan oma versionsa tapahtumista saadaksesi riittävästi tietoa tapahtuneesta ja käsityksen siitä, miten toimia. Tällä tavalla annat lapsellesi myös arvokasta tilaa ilmaista itseään ja tunteitaan. Tapahtuman kertominen ja tunteiden ilmaiseminen on erittäin vapauttavaa. Varmista siis, että annat lapsellesi itseluottamusta tulla pyytämään sinulta apua tällaisissa tilanteissa.

Vältä tuomitsemista

Kun lapsesi kertoo sinulle tapahtuneesta, vältä tuomitsemasta häntä. Yritä sen sijaan olla myötätuntoinen ja ymmärtäväinen. Hän ei ehkä ole toiminut parhaalla tavalla tai osannut reagoida, mutta yritä olla syyttämättä tai moittimatta häntä siitä, koska se saa hänet vain tuntemaan nöyryytystä ja häpeää. Keskity sen sijaan tukemiseen, olemaan lapsesi turva ja etsimään ratkaisuja.

Pysy rauhallisena

Jos näet toisen lapsen lyövän lastasi, vaistosi kehottaa sinua todennäköisesti ensimmäiseksi puolustamaan lastasi ja hyökkäämään toisen lapsen tai hänen vanhempiensa kimppuun, tapauksesta riippuen. Samoin, jos lapsesi kertoo sinulle, että häntä on kiusattu koulussa, haluat mitä luultavimmin pyytää selityksiä, etkä sillä kaikkein parhaimmalla tavalla. Tästäkin huolimatta on tärkeää, että yrität rauhoittua, jotta et välitä enemmän ahdistusta ja stressiä lapsellesi. Yritä hallita tunteitasi auttaaksesi lastasi hallitsemaan omiaan.

Äiti ja lapsi keskustelevat koulun rehtorin kanssa.
Keskusteleminen koulun viranomaisten tai lastasi kaltoinkohdelleen lapsen vanhempien kanssa voi olla yksi keino ratkaista konflikti.

Ryhdy toimiin

Vaikka sinun ei pidä toimia impulsiivisesti, on tärkeää ryhtyä toimiin. Lapsesi täytyy tuntea saavansa sinulta turvaa ja tukea. Ei kannata olettaa, että kyseessä on vain lasten kinastelu ja että heidän tulisi selvittää se keskenään, jos kaltoinkohtelu on ollut merkittävää tai jos se toistuu järjestelmällisesti.

Jos siis näet toisen lapsen hyökkäävän lapsesi kimppuun, voit kunnioittavasti mutta lujasti antaa hänelle huomautuksen. Voit myös kertoa hänen vanhemmilleen tapahtuneesta tai keskustella koulun henkilökunnan kanssa, mikäli riita tapahtui kouluympäristössä. Joka tapauksessa keskustele vastuuhenkilöiden kanssa, äläkä jätä ongelmaa käsittelemättä.

Auta lastasi hankkimaan työkaluja

Muista lopuksi, että suojelu ei ole yhtä kuin ylisuojelu ja että viime kädessä lapsesi on kyettävä selviytymään itse. Siksi on tärkeää, että vahvistat hänen itsetuntoaan, autat häntä parantamaan sosiaalisia taitojaan ja opetat häntä harjoittelemaan itsevarmuutta. Nämä resurssit voivat estää uusien väkivaltaisuuksien syntymisen.

Jos toinen lapsi lyö lastasi, hyödynnä tilaisuus opettaaksesi lapsellesi arvoja

Jos toinen lapsi lyö lastasi, on tärkeää, että ryhdyt oikein mitoitettuihin toimiin ja tarjoat lapsellesi henkistä tukea. Kun lapsi tietää, että hänellä on vanhempiensa tuki, hän selviytyy ja pääsee yli tilanteesta paremmin. Hän jopa oppii tai vahvistaa tiettyjä perusarvoja yhteiskunnassa elääkseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferreira, Y., & Reyes Benitez, P. M. (2011). Programa de Intervención en Habilidades Sociales para reducir los niveles de acoso escolar entre pares o bullying. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP9(2), 264-283.
  • Conners‐Burrow, N. A., Johnson, D. L., Whiteside‐Mansell, L., McKelvey, L., & Gargus, R. A. (2009). Adults matter: Protecting children from the negative impacts of bullying. Psychology in the Schools46(7), 593-604.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.