Halausten merkitys perheessä
 

Halausten merkitys perheessä

Milloin viimeksi halasit läheisiäsi? Halaukset perheessä ovat tarpeellisempia kuin uskotkaan. Tässä syy!
Halausten merkitys perheessä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Halaukset ovat yksi tärkeimmistä kiintymyksen ilmaisuista elämässämme. Ei vain siksi, että ne ovat osoituksena välittämisestä, vaan myös siksi, että ne lähentävät ihmisiä. Tätä silmällä pitäen haluammekin nyt puhua halausten merkityksestä perheessä.

Pysähdypä hetkeksi miettimään: milloin viimeksi halasit kumppaniasi, lapsiasi tai vanhempiasi? Oletko huomannut, että fyysinen läheisyys perheessäsi ei ehkä olekaan niin fyysistä? Miten sinulla tässä mielessä menee?

Miten halaukset hyödyttävät?

 1. Ne lähentävät ihmisiä.
 2. Ne ovat tuen ja solidaarisuuden osoitus.
 3. Ne antavat turvallisuuden tunnetta.
 4. Ne ovat osoituksena kiintymyksestä ja arvostuksesta.
 5. Ne antavat lohtua (riippumatta siitä, onko henkilö surullinen vai ei).
 6. Ja kaikki edellä mainitut huomioiden niillä on kyky parantaa henkisiä haavoja.

Kaikki nämä syyt osoittavat, että halaukset ovat tarpeellisempia kuin uskotkaan. Ne ovat erityisen tärkeitä perheessä. Usein pidämme tiettyjä asioita itsestäänselvyytenä, sillä uskomme, että niiden yksinkertaisuuden vuoksi niihin ei tarvitse niin panostaa.

Halaukset antavat lohtua.

Meidän on kuitenkin ymmärrettävä, että olivatpa tietyt eleet miten yksinkertaisia tahansa, niitä on ylläpidettävä ja vaalittava. Pitääkö meidän todella aina odottaa ihanteellista hetkeä? Ja miksi emme itse loisi noita ihanteellisia hetkiä ja tekisi tällä tavalla elämästämme kauniimpaa?

Miksi pantata kiintymystä, kauniita sanoja ja positiivisia tekoja? Yksi sanonta pätee tähän erityisen hyvin: älä jätä huomiseen sitä, minkä voit tehdä jo tänään.

Kun kotona on vapaus ilmaista itseään, perheenjäsenten väliset siteet ovat terveempiä ja ihmissuhteista kehittyy paljon positiivisempia ja spontaanimpia.

Miten on halausten laita perheissä arjen keskellä?

On aamun ensimmäinen tunti. Jokaisen on kiirehdittävä ehtiäkseen töihin, kouluun ja muihin velvollisuuksiinsa. Jotkut säntäilevät paikasta toiseen, kun taas osa yrittää syödä aamiaista ja hoitaa samalla muita asioita.

Illan tullen jokainen sulkeutuu uupuneena omaan maailmaansa, eikä kukaan tule toista yhtään lähemmäksi kuin on tarpeen. Jopa hyvän yön toivotukset saatetaan lähettää sosiaalisessa mediassa.

Tällainen arjen rutiini merkitsee usein sitä, että parhaimmassa tapauksessa suukot ovat lentosuukkoja ja lauseet kuten “hauskaa päivää” ja “rakastan sinua” hukkuvat ympäröivään kaaokseen. Vaikenemisen ja etäisyyden oton syynä on pahimmassa tapauksessa “toisen kunnioittaminen” tai “tilan antaminen”.

Mutta tässä on merkittävä ero. Toisen kunnioittaminen ei tarkoita, etteikö kiintymystä saisi ilmaista. Jos lapsesi tottuvat tällaiseen kohteluun, he eivät tulevaisuudessa osaa näyttää kiintymystään eivätkä välttämättä uskalla edes yrittää sitä.

Jos näin toimitaan sinun kotonasi, asian muuttamiseen kannattaa panostaa. Aloite voi tulla sinulta, lapsiltasi tai keneltä tahansa muulta perheenjäseneltä, mutta tärkeintä on, että se otetaan vastaan kiitollisena ja sitä pidetään yllä jatkossakin. Koskaan ei ole liian myöhäistä antaa sydämellinen halaus.

Halausten antaminen usein ei tarkoita sitä, että olemme takertuvaisia tai että meille on kehittymässä henkinen riippuvuus. Päinvastoin, siinä on kyse terveen yhteyden luomisesta ja jokaisen jäsenen parhaiden puolien edistämisestä.

Halausten kemia

Pelkkä halaus stimuloi hyvän olon hormonien tuotantoa:

 1. Oksitosiini
 2. Serotoniini
 3. Dopamiini

Tämän lisäksi halaaminen lisää valkosolujen tuotantoa kehossa, mikä vahvistaa immuunijärjestelmää. Muista, että voit tehdä toisen päivästä paremman jo pelkällä halauksella.

Halaukset stimuloivat tiettyjen hormonien tuotantoa kehossa.

Perhepsykoterapeutti Virginia Satir on johtanut tieteellisiä tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että ihminen tarvitsee vähintään 4 halausta päivässä jaksaakseen velvollisuuksiaan, 8 parantaakseen hyvinvointiaan ja 12 edistääkseen henkilökohtaista kasvuaan.

Neuvoja halaamiseen perheessä

 • Älä hukkaa tilaisuutta halata läheisiäsi aina kun katsot sen tarpeelliseksi.
 • Nauti halaamisesta. Älä anna sen muuttua mekaaniseksi toiminnoksi.
 • Aina kun kotona puhkeaa riita ja tilanne on rauhoittunut, pyrkikää puhumaan asioista ja halaamaan toisianne. Näin kenellekään ei jää paha mieli.
 • Kun huomaat, että lapsiasi vaivaa jokin, kysy heiltä asiasta. He saattavat kieltäytyä puhumasta ongelmistaan, mutta eivät taatusti torju lohduttavaa halausta.
 • Juhli jokaista pienintäkin saavutusta halaamalla.
 • Liitä rohkaisun sanaan halaus, ja aina kun vain haluat antaa halauksen, tee se ihmeessä!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.