Mitä tehdä, kun kurinpito ei toimi - Äitiyden Ihme
 

Mitä tehdä, kun kurinpito ei toimi

Tuntuuko sinusta, että kurinpito ei toimi lapsesi kanssa? Tässä artikkelissa kerromme, mitä saatat tehdä väärin ja kuinka se voidaan korjata.
Mitä tehdä, kun kurinpito ei toimi
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2023

Monet vanhemmat tuntevat ajoittain olevansa eksyksissä ja he hakevat asiantuntijan apua, kun kurinpito ei toimi heidän lastensa kanssa. Emme aina tiedä miten käsitellä lasten huonoa tai häiritsevää käytöstä koulussa tai kotona. Silloin saatamme huomata, että on jotain, mitä emme tee oikein.

Oikeiden kysymysten esittäminen voi saada meidät selvittämään ja tunnistamaan, mitä tapahtuu. Näin voimme soveltaa uusia työkaluja ja parantaa kurinpitoa lasten kanssa kotona. Tämän on kuitenkin aina perustuttava kaikkien perheenjäsenten väliseen rakkauteen, kunnioitukseen, viestintään ja luottamukseen. Tässä artikkelissa autamme sinua oppimaan mitä tehdä, jos käyttämäsi kurinpito ei toimi. Jatka lukemista.

Ota selvää mitä tehdä, jos kurinpito ei toimi lastesi kanssa

Jos kuritus, jota käytämme lapsiamme kohtaan, ei toimi, meidän tulee kysyä itseltämme useita kysymyksiä selvittääksemme sen syyt.

Onko käyttämäni kurinalaisuus johdonmukaista?

Kuri toimii, jos olemme johdonmukaisia. Toisin sanoen meidän on aina sovellettava seurauksia huonon käytöksen jälkeen, muuten lapsemme eivät joudu vastuuseen käytöksestään. Siksi on tärkeää olla johdonmukainen, realistinen ja erittäin kärsivällinen.

Kurinpito ei toimi tytön kohdalla.
Monet vanhemmat soveltavat negatiivisia seurauksia, kun lapsi käyttäytyy sopimattomasti. Tämä ei kuitenkaan ratkaise käyttäytymisongelmia.

Ovatko odotukseni sopivia?

Usein lapset koettelevat kärsivällisyyttämme, vaikka käytämmekin toimivaa kurinalaisuutta. Joten jos odotuksemme eivät vastaa lapsen ikää tai kykyjä, auktoriteettimme kärsii. Tämän seurauksena lapsen käyttäytyminen ei muutu.

Esimerkiksi 2-vuotiaalla lapsella on usein kiukkukohtauksia, koska hän ei vielä osaa ilmaista itseään kielen avulla, mikä on täysin normaalia. Toisaalta teinit voivat käyttäytyä kapinallisesti identiteettiään etsiessään, mikä on myös normaalia. Jos olemme selvillä tästä kaikesta, odotuksemme lapsiamme kohtaan ovat realistisia, mikä auttaa meitä soveltamaan tehokkaampaa kuritusta.

Onko olemassa tapaa motivoida hyvään käyttäytymiseen?

Jos lapset eivät saa vahvistusta motivoidakseen heitä muuttamaan käyttäytymistään, he eivät todennäköisesti muuta sitä. Siksi on paljon parempi antaa myönteisiä seurauksia, kun he käyttäytyvät odotetulla tavalla.

Kun kurinpito ei toimi, voiko olla, että vahvistan lapseni huonoa käytöstä?

On mahdollista, että toisinaan vanhemmat voivat tietämättään vahvistaa huonoa käytöstä negatiivisella vahvistuksella. Välttääksemme tämän tilanteen, meidän on jätettävä huomiotta negatiivinen käyttäytyminen. Eli meidän ei pitäisi vastata, koska muuten korostamme sitä negatiivisesti. Päinvastoin, on paljon tehokkaampaa vahvistaa lapsiamme positiivisella huomiolla, kun he käyttäytyvät hyvin.

Äiti hymyilee, kun hänen tyttärensä harjaa hänen hiuksiaan.
On tärkeää työskennellä lasten tunteiden ja itsesääntelyn parissa, jotta he voivat ymmärtää muiden tunteita.

Voinko opettaa lapselleni muita käytöstapoja?

Omalla esimerkillämme voimme olla hyviä esikuvia lapsillemme. Usein lapsilla tai nuorilla on ongelmia tässä suhteessa, koska heiltä puuttuu taitoja ja työkaluja hallita itseään. Esimerkiksi lapsi, joka ei osaa ilmaista tunteitaan, voi tehdä sen aggressiivisesti.

Mitä tehdä, jos kurinpito ei toimi

Saatat tuntea jossain vaiheessa, että kurinpito ei toimi lapsesi kohdalla. Kaikkien itseltäsi kysyttävien kysymysten lisäksi sinun on käytettävä positiivista kurinpitoa. Jos käytät sitä, koulutat lapsesi keskinäiseen kunnioitukseen, ymmärrykseen ja kiintymykseen. Tällä tavalla voit edistää hänen emotionaalista kehitystään ja vahvistaa emotionaalisia siteitä.

Muista olla kärsivällinen ja johdonmukainen sääntöjen, seurausten ja strategioiden kanssa, kun kasvatat lapsiasi. Äläkä unohda, että jos sinulla on epäilyksiä, voit pyytää apua ammattilaiselta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nelsen, J. (2001). Disciplina positiva. Editora Cultrix.
  • Fernández, R. (2007). Disciplina positiva. Una herramienta imprescindible en la metodología comunicativa. Revista electrónica E/LE, 1-25.
  • Vega, L. G. (2020). Castigar no es educar: Todas las ventajas de la Disciplina Positiva. La Esfera de los Libros.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.