5 lausetta rakkauden ilmaisemiseksi lapsille
 

5 lausetta rakkauden ilmaisemiseksi lapsille

Nämä lauseet auttavat sinua pukemaan sanoiksi sen verrattoman tunteen, jonka lapsesi herättävät.
5 lausetta rakkauden ilmaisemiseksi lapsille
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 19 lokakuuta, 2022

Rakkautesi lapsiasi kohtaan on mittaamaton ja vertaansa vailla oleva tunne, tästä ei ole epäilystäkään. Mutta sen tuntemisen lisäksi on tärkeää välittää se lapsille. Lasten on kasvaessaan tiedettävä, että heidän vanhempansa rakastavat ja arvostavat heitä, koska tämä auttaa rakentamaan heidän itsetuntoaan ja lujittamaan sidettä vanhempien ja lasten välillä. Siksi näytämme nyt joitakin lauseita rakkauden ilmaisemiseksi lapsille – voit käyttää niitä päivittäisessä vuorovaikutuksessasi heidän kanssaan.

Joidenkin aikuisten on toisia helpompi pukea tunteensa sanoiksi. Tämä johtuu siitä, että jokaisella meistä on erilainen rakkauden kieli. Sinä osoitat rakkautesi ehkä mieluummin fyysisen kosketuksen kautta tai viettämällä laatuaikaa lastesi kanssa.

Lapsille on kuitenkin aina palkitsevaa ja lohdullista kuulla, kuinka paljon vanhemmat heitä rakastavat ja kuinka arvokkaita lapset heille ovat. Tässä siis muutamia sanallisia tapoja ilmaista kiintymyksesi heitä kohtaan.

5 lausetta rakkauden ilmaisemiseksi lapsille

Lasten on tärkeää joskus kuulla, kuinka paljon vanhemmat heitä rakastavat.

Elämäni on ollut kauniimpaa sen jälkeen, kun tulit maailmaan

Lasten on joskus vaikea ymmärtää, että heidän vanhempansa olivat olemassa jo ennen kuin heistä tuli vanhempia ja että heillä oli oma elämänpolkunsa ja omat kokemuksensa.

Tästä huolimatta lapset kuuntelevat aina mielellään tarinoita siitä, kuinka lauloit heille heidän ollessaan kohdussasi, millaista heidän syntyessään oli ja kuinka innoissasi olit, kun sinua kutsuttiin “äidiksi” ensimmäistä kertaa. Kertomalla heille, kuinka heidän läsnäolonsa on tehnyt elämästäsi parempaa, saat heidät tuntemaan olonsa rakastetuiksi ja arvostetuiksi.

Minusta on ihanaa viettää aikaa kanssasi

Ei ole epäilystäkään siitä, että äidin täytyy huolehtia lapsistaan, ruokkia, hoitaa ja viedä kouluun. Lasten on kuitenkin tärkeää tietää, että kaikista näistä velvollisuuksista huolimatta todella tykkäät viettää aikaa heidän kanssaan.

Heidän tulee saada tietää, että sinusta on kiva kuulla heidän päivästään, että heidän letkautuksensa huvittavat sinua, että arvostat heidän ajatuksiaan ja että nautit heidän kanssaan leikkimisestä. Kun he tietävät, että heidän maailmansa tärkein henkilö aidosti arvostaa heidän seuraansa, se kohottaa heidän itsetuntoaan kummasti.

Olen ylpeä sinusta

Lapsille omien vanhempien mielipide on äärimmäisen tärkeä, sillä vanhemmat ovat heidän pääasiallinen vertailukohteensa. Tästä syystä he saattavat virheen tehdessään tuntea häpeää tai syyllisyyttä siitä, etteivät he täytä aikuisten odotuksia.

Ilmaisemalla lapsillesi, että olet heistä ylpeä, annat heille varmuutta ja itseluottamusta. Mutta älä kerro heille olevasi ylpeä ainoastaan silloin, kun he saavuttavat jotain merkittävää; silloinkin, kun he epäonnistuvat yrityksissään, heistä on mukava kuulla, että arvostat heidän ponnistelujaan ja että heidän rohkeutensa ja sinnikkyytensä tekevät sinut ylpeäksi lopputuloksesta huolimatta.

Mikään ei ilahduta minua niin paljon kuin nähdä, millainen ihminen sinusta on tulossa

Lapsen itsensä ja tämän vanhempien voi olla vaikea hyväksyä siirtymistä lapsuudesta aikuisuuteen. Älä siis epäröi kertoa hänelle, kuinka onnellinen olet nähdessäsi hänen kasvavan ja kuinka paljon tykkäät viettää aikaa hänen kanssaan hänen elämänsä jokaisessa vaiheessa. Tieto siitä, ettei hänen tarvitse olla sinulle enää se pieni lapsi, että hän voi kasvaa rauhassa ja etsiä omaa identiteettiään menettämättä rakkauttasi, on hänelle kallisarvoinen lahja.

Olen tukenasi aina kun tarvitset minua

Äiti pitelee taaperoa sylissään ja hymyilee.

Ennemmin tai myöhemmin lapsesi kasvaa, etkä voi enää kantaa häntä sylissäsi, hän alkaa käydä ulkona ystäviensä kanssa ja hänestä tulee yhä itsenäisempi. Kerro hänelle kaikesta huolimatta, että sinusta hän löytää aina kodin ja turvan, että riippumatta siitä, kuinka vanha hän on tai kuinka paljon virheitä hän tekee, olet aina hänen tukenaan tarvittaessa.

Rakkauden sanoja on tuettava teoilla

Sanat ovat loistava tapa ilmaista rakkautta, sillä niiden avulla voit kertoa tunteistasi selkeästi ja tehdä lapsesi niistä tietoiseksi. Varmista kuitenkin, että tekosi tukevat puheitasi.

Nämä rakkaudenilmaisut voivat myös selventää sinulle itsellesi, mitkä näkökohdat suhteessasi lapsiisi ovat sinulle tärkeimpiä, jotta niitä sanoessasi muistutat itseäsi niiden päivittäisen työstämisen tarpeesta. Lapsistasi on joka tapauksessa ihanaa kuulla sanasi, ja se auttaa heitä myös ilmaisemaan omia tunteitaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chapman, G. (2010). The 5 love languages of teenagers: The secret to loving teens effectively. Moody Publishers.
  • Dweck, C. (2015). Carol Dweck revisits the growth mindset. Education Week35(5), 20-24.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.